GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šokantni rezultati ispitivanja kvalitete maslinovog ulja u Sloveniji

Šokantni rezultati ispitivanja kvalitete maslinovog ulja u Sloveniji
KVALITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 17:24
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uprava za sigurnost hrane (UVHVVR) provela je inspekciju maslinovog ulja na malo između 5. i 11. listopada prošle godine. Ukupno je 28 uzoraka obrađeno i ispitano na kemijske parametre, a također je senzorno ocijenjeno.

Rezultati su prilično loši. Jedno od ulja koje je označeno kao organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje je takve kvalitete da se uopće ne može koristiti za prehranu ljudi. Inače, najčešća nedosljednost je tvrdnja da je proizvod ekstra djevičansko maslinovo ulje, dok je, kako analiza pokazuje, zapravo riječ o djevičanskom maslinovom ulju.

Analiza je obuhvatila ulja različitih država članica različitih podrijetla, uključujući organska i ulja s ekstra djevičanskim maslinovim uljem iz slovenskog dijela Istre. U Sloveniji su u maloprodaji dostupna djevičanska maslinova ulja (ekstra djevičansko maslinovo ulje i djevičansko maslinovo ulje), maslinovo ulje, koje je mješavina rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja, te maslinovo ulje od komine. 

Od ukupno 28 uzetih uzoraka, kemijskim i senzornim analizama otkriveno je da je 19 uzoraka ili 67,85 posto udovoljilo deklariranim kodovima (od kojih jedan u skladu s uzorkom nije senzorno ocijenjen). Postoji ukupno devet neusklađenih uzoraka (uključujući ponovljene procjene).

Najveće odstupanje pronađeno je kod ulja Lyrakis Family - sorte koroneiki, koja je deklarirana BIO ekstra djevičanskim maslinovim uljem, a utvrđeno je da je to lampante - kvalitetno ulje koje se ne koristi za prehranu ljudi.

Za uzorke koji nisu u skladu, tj. u devet slučajeva, odlukom su izrečene mjere, od čega u šest slučajeva zabrana stavljanja u promet. Iz prometa je povučeno 778,25 litara ulja. Prekršajni postupak je već pokrenut u četiri slučaja - odluke još nisu pravomoćne zbog zakona o privremenim mjerama u sudskim, upravnim i drugim javnopravnim stvarima za kontrolu širenja koronavirusa.

Utvrđene su mnoge nedosljednosti u označavanju maslinovih ulja, za što su odgovorni proizvođači, distributeri i trgovci koji prevode deklaracije na strane proizvode, navodi se u izvješću UVHVVR. Od 28 ulja, 12 je primjereno označeno, što je porast od 42,85 posto.

Zbog različitih odstupanja ulja su podijeljena na:

- sukladna: ocijenjeno je 12 takvih deklaracija o ulju;

- s manjim oštećenjima („100% slovenski“ umjesto „podrijetlo Slovenija“, „iz Španjolske“ umjesto „podrijetlo Španjolska“, „BIO Italija“ umjesto „porijeklo Italija“, hranjiva vrijednost označena je sa 100 ml, a pojedinačne komponente su izražene u gramima ...): 5 deklaracija ulja;

- s greškama koje su također iz drugih sadržaja (npr. zemljopisne oznake) ili s nekoliko manjih pogrešaka ili s pogreškama u prijevodu: 11 deklaracija.

Iz Uprave za sigurnost hrane poručuju kako rezultati ovog istraživanja jasno ukazuju da valja pojačati kontrole kvalitete pa u idućem razdoblju možemo očekivati detaljnije i češće kontrole.

Tagovi: maslinovo ulje, Slovenija, Lyrakis Family, ekstra djevičansko maslinovo ulje, slovensko tržište, istarska maslinova ulja,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli nakon tri tjedna pada
ZAGREB - Prvi srpanjski tjedan na Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa nakon tri "crvena" tjedna.
Gosti iz EU bez problema dolaze u Hrvatsku i vraćaju se u svoje zemlje
GRANICE
Gosti iz EU bez problema dolaze u Hrvatsku i vraćaju se u svoje zemlje
BRUXELLES - Iako Slovenija primjenjuje nove kontrole na granici s Hrvatskom, svi gosti iz država Europske unije mogu putovati bez problema, kao i dosada - bez problema dolaze u Hrvatsku i vraćaju se u svoje zemlje, priopćeno je u subotu iz Hrvatske udruge turizma (HTU).
HPK pozvala potrošače da kupuju domaće povrće
POVRĆE
HPK pozvala potrošače da kupuju domaće povrće
ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je u subotu potrošače, otkupljivače i trgovce da pomognu domaćim proizvođačima povrća i kupuju njihovo povrće, jer su zbog korona-krize upali u nezavidnu tržišnu situaciju i prijeti im propadanje ovogodišnjeg uroda.
Ostojić: Na jugu manje od 10 posto lanjskog broja turista
TEŠKI DANI
Ostojić: Na jugu manje od 10 posto lanjskog broja turista
ZAGREB - Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić gostujući u Novom danu rekao je da, s obzirom na očekivanja i strahove koji su prethodili turističkoj sezoni, niije nezadovoljan. Najviše je gostiju na sjevernom Jadranu, a najmanje na krajnjem jugu Hrvatske.
Masovni egzodus Slovenaca iz Hrvatske
OTKAZI REZERVACIJA
Masovni egzodus Slovenaca iz Hrvatske
PULA - Stroži režim na slovenskoj granici već je u četvrtak i petak “potjerao” dio slovenskih gostiju koji su boravili u Istri u kućama. Istarski turistički djelatnici sad strahuju od ponedjeljka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE