GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šokantan pad potrošnje u Dubrovniku

Šokantan pad potrošnje u Dubrovniku
SINDROM TITANICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 23:36
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Pandemija koronavirusa zadala je težak udarac turizmu, pa i onom dubrovačkom koji je ujedno i primarna gospodarska grana od koje egzistira Dubrovnik, a o tome najbolje govore brojke.

Prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, na dan 1. lipnja 2020. godine zabilježeno je 86 dolazaka i 316 noćenja na području Grada Dubrovnika. Usporedbe radi, na isti dan lani je ostvareno 6 747 dolazaka te 18 481 noćenje, što su neusporedivo veće brojke.

Izravni gubitak primarno najviše osjećaju djelatnici u turizmu. U gradu u kojem gotovo svaka ulica ima svoj ugostiteljski objekt trenutno je otvoreno svega njih 50-ak, u što se ubrajaju kafići, restorani kao i objekti koji poslužuju brzu hranu. Trenutno je otvoreno svega sedam dubrovačkih hotela, a to su Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace i Royal Blue što je bitno drugačija slika dubrovačkog turizma nego što je to bilo slučaj u istom razdoblju lani.

Dubrovački dnevnik upitao je predsjednicu Županijske komore Dubrovnik Nikolinu Trojić za konkretne brojke kad je riječ o gubicima u turizmu na području naše županije. Tom je prilikom iznijela podatak kako je vrijednost izdanih računa u sektoru turizma pala za 92 posto.

„Prema podacima Porezne uprave od 24. veljače do 17. svibnja 2020. godine fiskalizirano je 78 posto manje računa nego u istom razdoblju 2019. godine, a ukupni iznos tih računa manji je za 63 posto u svim djelatnostima Dubrovačko-neretvanske županije. U sektoru turizma, u što spadaju smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije, vrijednost izdanih računa pala je za 92 posto,“ izjavila je Trojić.

Iako je na snazi bila zabrana rada za većinu djelatnosti, trgovina i promet su rijetke od njih koje su mogle raditi. Ipak, ni tu se ne bilježe pozitivne brojke.

„Unatoč tome podatci pokazuju da je broj izdanih računa u djelatnosti trgovine bio za 41 posto manji, dok je vrijednost tih izdanih računa u trgovini bila manja za 27 posto. Među najviše pogođenim djelatnostima nalazi se djelatnost putničkih agencija gdje je kroz ova promatrana tri mjeseca 'lock downa' vrijednost izdanih računa pala za 98 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Također, za razdoblje od 11. svibnja, kad je dozvoljen rad ugostiteljima, pa do 17. svibnja 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine vidljivo je smanjenje broja izdanih računa za 71 posto i smanjenje vrijednosti računa za 96 posto u djelatnosti turizma,“ odgovorila je Trojić.

Tagovi: Dubrovnik, dubrovački turizam, Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace, Royal Blu, Nikolina Trojić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE