GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Soja i kukuruz sve skuplji

Soja i kukuruz sve skuplji
TRŽIŠTA ROBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2013 / 16:29
Autor: SEEbiz / Lider
ZAGREB - Proteklog tjedna cijene svih žitarica su porasle, posebice cijene vezane za soju kao što su sojina sačma, sojino zrno i sojino ulje.
Cijena kukuruza također je proteklog tjedna sa lakoćom otišla prema gore radi potencijalnih problema sa usjevima u Južnoj Americi koje su više glasine nego činjenice. Informa je izašla sa visokim procjenama usjeva kukuruza za 2013. godinu što je dodatno uzburkalo tržište, no sama procjena nema veze sa stvarnošću već više nalikuje matematičkom izračunu. Cijene starog usjeva kukuruza će se držati također visoko sve dok se ne pojave nove količine robe iz Južne Amerike.

Proizvodnja etanola je glavni potrošač američkog kukuruza posljednjih tjedana. Predviđa se da će u slučaju pada proizvodnje etanola istovremeno pasti i cijene kukuruza što je za očekivati radi niske marže na etanolu. Iako poznavatelji industrije smatraju da će niske marže porasti zbog izvoza etanola no trenutno situacija može krenuti u oba smjera ka porastu ili padu cijena.

Na tržištu sojinog zrna i sačme cijene su bile prilično visoke početkom proteklog tjedna radi odgode žetve i suhog vremena u Brazilu tržište je postalo nervozno i uzbuđeno. U pojedinim dijelovima Brazila vremenske prilike ne predstavljaju problem dok u južnom Brazilu i sjevernoj Argentini nije palo dovoljno kiše što tržište čini nemirnim. Prema prognozi za očekivati je lokalne pljuskove koji neće natopiti sva suha područja stoga stručnjaci smatraju da će kiše biti prijekopotrebne početkom ili sredinom veljače kako bi se usjevi soje i kukuruza održali.

Prema Informinom izvještaju za 2013. godinu ne očekuju se veće promjene za sadnju usjeva soje i kukuruza, no to su tek predviđanja. Igra sa cijenama žitarica će većim dijelom ovisiti o vremenskim prilikama u Južnoj Americi.

Teško je dobiti dobru cijenu soje ovoga tjedna radi sleta cijena i događanja od prije samo nekoliko dana. Prodavatelji stoga kriju svoje ponude, te nastoje cijene pokrenuti i više nego što tržište trenutno potražuje. Prema nekim izvještajima cijene u nekim dijelovima Amerike su porasle za 10 USD/mt dok neki prodavatelji su prestali sa sklapanjem novih poslova dok se situacija na tržištu ne razriješi u idućih nekoliko dana.

 

 

Tagovi: soja, kukuruz, tržišta-roba, sojina sačma, sojino zrno, sojino ulje, etanol
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE