GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Societe Generale i UniCredit blizu spajanja: Kakve su posljedice za Hrvatsku i regiju?

Societe Generale i UniCredit blizu spajanja: Kakve su posljedice za Hrvatsku i regiju?
MEGA POSAO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2016 / 08:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već desetak dana na europskim tržištima kapitala vrti se neslužbena informacija kako su UniCredit i Societe Generale blizu spajanja.

Te su spekulacije dodatno dobile na snazi nakon što je kormilo UniCredita nedavno preuzeo Jean Paul Mustier, nekadašnji šef investicijskog bankarstva u SocGenu.

Obje strane zasad ne žele komentirati ove informacije, no dio analitičara poručuje kako bi ova kombinacija moglča uroditi plodovima.

Za nas u ovom dijelu Europe jasno je da bi ovakvo spajanje donijelo tektonske promjene na bankarskom tržištu, posebno u Hrvatskoj i Srbiji. U Hrvatskoj bi ovim spajanjem nastala nedopuštena koncentracija te bi se novi vlasnik vjerojatno morao riješiti udjela u Splitskoj banci ili bi, kako se priča, grupacija prodala obje banke novim vlasnicima. U Srbiji bi novoformirana banka preskočila po veličini aktive sada domininatnu Bancu Intesu.

Do ozbiljnih promjena moglo bi doći i na crnogorskom bankarskom tržištu o čemu smo pisali prije nekoliko tjedana.

UniCredit će, kako je najavljeno, 13. prosinca predstaviti opsežan plan restrukturiranja i tada će mnoge stvari biti jasnije, no činjenice govore da bi eć trećom dokapitalizacijom ovoj financijskoj grupi bila temeljito promijenjena vlasnička struktura pa se može čuti da su sadašnji dioničari tome manje skloni. S druge strane, UniCredit se već riješio dijela svojih operacija u Poljskoj i drugim obližnjim državama, a svjetski mediji već spekuliraju da će - pogotovo ako se proces prikupljanja kapitala ne bude odvijao onako kako je planirano - upravo Zagrebačka banka biti sljedeća na listi za prodaju.

U međuvremenu, spekulira se da je OTP već odradio dubinsko snimanje Splitske banke i da se vrlo brzo može očekivati njeno preuzimanje.

Tjednima već traju spekulacije da bi se i Zagrebačka banka mogla naći na meti preuzimanja, odnosno da bi brigu o njoj mogla preuzeti Societe Generale. Promatračima nije promaknula jučerašnja informacija prema kojoj je član Uprave Zabe Marko Remenar prodao 25.550 dionica Zagrebačke banke.

Sasvim je sigurno da UniCreditu nedostaje oko 13 milijardi eura kako bi dosegnuo dovoljnu stopu adekvatnosti kapitala i izdržao stres-test, na kojemu još od početka financijske krize inzistira Europska komisija. Postoje dvije opcije za prikupljanje dodatnog kapitala: dokapitalizacija grupe ili rješavanje dijela biznisa u srednjoj i istočnoj Europi. U svakom slučaju efekt će izravno ili neizravno osjetiti na regionalnom bankarskom tržištu.

Tagovi: Societe Generale, UniCredit, Zagrebačka banka, Banca Intesa, Splitska banka, OTP banka Hrvatska, Jean-Pierre Mustier
PROČITAJ I OVO
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
POHVALE
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
PULA - Novinarka časopisa Plein Air Roma Michaela Bagatella, moderatorica na predavanju pod naslovom "Inovacije ugošćavanja u outdoor sektoru" navela je primjere dobre prakse na modelu Top Campinga Hrvatske iz Poreča, na uzorku rezultata poslovanja kampova ove marke u Istri 2020. godine.
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
NEOBIČNO
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić tijekom ljeta i rane jeseni nije pronašao bolji model organizacije koji ne bi uključivao preprodaju lokacija koje su dodijeljene tvrtkama bez natječaja.
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
ZAGAĐENJE
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
BRUXELLES - Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 europska grada.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora.
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE