GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast tržišta osiguranja u BiH na početku godine, Uniqa i dalje na vrhu

Snažan rast tržišta osiguranja u BiH na početku godine, Uniqa i dalje na vrhu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2017 / 08:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Ukupna bruto premija osiguravajućih društava u BiH u prvom kvartalu 2017. godine povećana je za 11,4 posto u odnosu na isti period godinu ranije, podaci su Agencije za osiguranje BiH.

Ukupna bruto zaračunata premija u prva tri mjeseca 2017. iznosila je 163,07 mil. KM u odnosu na 146,36 mil. KM ostvarenih godinu ranije. 
Ukupna premija neživotnih osiguranja povećana je za 11,6 posto na 129,79 mil. KM. Osiguranje od autoodgovornosti, koje ima najveći udio u ukupnoj premiji (45,1 posto), bilježilo je rast od 9,28 posto na 73,56 mil. KM. Procentualno najveći rast registrovan je kod osiguranja pomoći - čak 13 puta, ali je riječ o malom iznosu premije od oko 102 hiljade KM. Visok rast zabilježilo je i osiguranje kredita od 107,7 posto na 2,45 mil. KM. U porastu je i osiguranje imovine od požara i prirodnih sila bilježeći povećanje od 30 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period na 10,46 mil. KM. 

Životna osiguranja rasla su u prvom kvartalu ove godine po stopi od 10,66 posto, a ukupna bruto premija iznosila je 33,28 mil. KM nakon 30,07 mil. KM ostvarenih u prva tri mjeseca 2016. godine. Životna osiguranja u ukupnoj premiji učestvuju sa 20,5 posto. 

U prvom kvartalu osiguravatelji su riješili ukupne štete u iznosu od 58,8 mil, KM, što je za 10,79 posto više nego u istom pošlogodišnjem periodu kada su riješene štete u iznosu od 53,09 mil. KM. 

Uniqa osiguranje i dalje je tržišni lider sa ukupno ostvarenom bruto premijom od 15,1 mil. KM. Sarajevo-osiguranje je na drugom mjestu sa 13,5 mil. , ali uz pad premije za 0,97 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. 

Od vodećih osiguravatelja visok rast premije od 17,8 posto napravilo je Croatia osiguranje koje se uvrstilo na četvrto mjesto, ispred Euroherc osiguranja, Triglav osiguranje d.d. i Bosna - Sunca osiguranja. 

Dobar start na početku godine ostvarilo je Wiener osiguranje a.d. Banja Luka koje se učvrstilo na 7. poziciji uz rast premije od 18,29 posto. 

Od novih tržišnih učesnika najveći napredak bilježi Central osiguranje (počelo rad sredinom poršle godine) koje se već popelo na 14. mjesto među 27 osiguravatelja sa ukupnom premijom u prvom kvartalu od 5,1 milion KM. 

Tagovi: tržište osiguranja u BiH, Uniqa, Croatia osiguranje, Euroherc, Sarajevo osiguranje, Wiener osiguranje a.d. Banja Luka, Triglav,
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Alfa Plama planule, indeksi pali
BEOGRAD – Početak skraćene trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležila je dominacija Alfa plama na tržištu akcija, pad oba berzanska indeksa, kao i visok promet državnih dinarskih obveznica.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu investitora
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je svjedočilo živom trgovanju u utorak, gdje je dosegnut najviši promet u zadnjih pet tjedana, potaknut iščekivanjem kvartalnih rezultata kompanija.
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SNAŽAN RAST
Dionice sarajevskog Bosnalijeka u fokusu investitora u Sarajevu
SARAJEVO - Trgovina je pojačana, pa je tako samo danas u četiri transakcije prometovano 11.388 dionica u vrijednosti 190 hiljada KM, a 7. februara trgovina je premašila 360 hiljada KM.
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.
Euro potonuo najniže u tri godine
FOREX
Euro potonuo najniže u tri godine
LONDON - Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE