GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast tržišta osiguranja u BiH na početku godine, Uniqa i dalje na vrhu

Snažan rast tržišta osiguranja u BiH na početku godine, Uniqa i dalje na vrhu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2017 / 08:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Ukupna bruto premija osiguravajućih društava u BiH u prvom kvartalu 2017. godine povećana je za 11,4 posto u odnosu na isti period godinu ranije, podaci su Agencije za osiguranje BiH.

Ukupna bruto zaračunata premija u prva tri mjeseca 2017. iznosila je 163,07 mil. KM u odnosu na 146,36 mil. KM ostvarenih godinu ranije. 
Ukupna premija neživotnih osiguranja povećana je za 11,6 posto na 129,79 mil. KM. Osiguranje od autoodgovornosti, koje ima najveći udio u ukupnoj premiji (45,1 posto), bilježilo je rast od 9,28 posto na 73,56 mil. KM. Procentualno najveći rast registrovan je kod osiguranja pomoći - čak 13 puta, ali je riječ o malom iznosu premije od oko 102 hiljade KM. Visok rast zabilježilo je i osiguranje kredita od 107,7 posto na 2,45 mil. KM. U porastu je i osiguranje imovine od požara i prirodnih sila bilježeći povećanje od 30 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period na 10,46 mil. KM. 

Životna osiguranja rasla su u prvom kvartalu ove godine po stopi od 10,66 posto, a ukupna bruto premija iznosila je 33,28 mil. KM nakon 30,07 mil. KM ostvarenih u prva tri mjeseca 2016. godine. Životna osiguranja u ukupnoj premiji učestvuju sa 20,5 posto. 

U prvom kvartalu osiguravatelji su riješili ukupne štete u iznosu od 58,8 mil, KM, što je za 10,79 posto više nego u istom pošlogodišnjem periodu kada su riješene štete u iznosu od 53,09 mil. KM. 

Uniqa osiguranje i dalje je tržišni lider sa ukupno ostvarenom bruto premijom od 15,1 mil. KM. Sarajevo-osiguranje je na drugom mjestu sa 13,5 mil. , ali uz pad premije za 0,97 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. 

Od vodećih osiguravatelja visok rast premije od 17,8 posto napravilo je Croatia osiguranje koje se uvrstilo na četvrto mjesto, ispred Euroherc osiguranja, Triglav osiguranje d.d. i Bosna - Sunca osiguranja. 

Dobar start na početku godine ostvarilo je Wiener osiguranje a.d. Banja Luka koje se učvrstilo na 7. poziciji uz rast premije od 18,29 posto. 

Od novih tržišnih učesnika najveći napredak bilježi Central osiguranje (počelo rad sredinom poršle godine) koje se već popelo na 14. mjesto među 27 osiguravatelja sa ukupnom premijom u prvom kvartalu od 5,1 milion KM. 

Tagovi: tržište osiguranja u BiH, Uniqa, Croatia osiguranje, Euroherc, Sarajevo osiguranje, Wiener osiguranje a.d. Banja Luka, Triglav
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, snažan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, snažan rast indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi snažno porasli, prateći dobitke na europskim burzama, no tim najnovijim dobitcima tek su malo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju, koji premašuju 20 posto.
Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna
OŠTAR PAD
Neto vrijednost imovine otvorenih investicijskih fondova pala 7,8 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom u Hrvatskoj u proteklih nešto više od mjesec dana, odnosno od pogoršanja situacije s koronavirusom u Europi, pala je 7,8 milijardi kuna, odnosno 32,5 posto, izvijestili su u utorak iz Hanfe.
Nova devizna intervencija HNB-a: Bankama prodano više od 618 mln eura
POTEZI
Nova devizna intervencija HNB-a: Bankama prodano više od 618 mln eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je ponovno intervenirala na deviznom tržištu te je, u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, bankama prodala nešto više od 618 milijuna eura, čime je iz financijskog sustava "povučeno" oko 4,7 milijardi kuna.
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro Crobex indeksi porasli više od 1,5 posto, prateći kretanja na europskim tržištima, no time su samo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju.
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAHTJEVI
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAGREB - Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zbog epidemije koronavirusa žurno donose mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE