GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast tržišta osiguranja u BiH na početku godine, Uniqa i dalje na vrhu

Snažan rast tržišta osiguranja u BiH na početku godine, Uniqa i dalje na vrhu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2017 / 08:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Ukupna bruto premija osiguravajućih društava u BiH u prvom kvartalu 2017. godine povećana je za 11,4 posto u odnosu na isti period godinu ranije, podaci su Agencije za osiguranje BiH.

Ukupna bruto zaračunata premija u prva tri mjeseca 2017. iznosila je 163,07 mil. KM u odnosu na 146,36 mil. KM ostvarenih godinu ranije. 
Ukupna premija neživotnih osiguranja povećana je za 11,6 posto na 129,79 mil. KM. Osiguranje od autoodgovornosti, koje ima najveći udio u ukupnoj premiji (45,1 posto), bilježilo je rast od 9,28 posto na 73,56 mil. KM. Procentualno najveći rast registrovan je kod osiguranja pomoći - čak 13 puta, ali je riječ o malom iznosu premije od oko 102 hiljade KM. Visok rast zabilježilo je i osiguranje kredita od 107,7 posto na 2,45 mil. KM. U porastu je i osiguranje imovine od požara i prirodnih sila bilježeći povećanje od 30 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period na 10,46 mil. KM. 

Životna osiguranja rasla su u prvom kvartalu ove godine po stopi od 10,66 posto, a ukupna bruto premija iznosila je 33,28 mil. KM nakon 30,07 mil. KM ostvarenih u prva tri mjeseca 2016. godine. Životna osiguranja u ukupnoj premiji učestvuju sa 20,5 posto. 

U prvom kvartalu osiguravatelji su riješili ukupne štete u iznosu od 58,8 mil, KM, što je za 10,79 posto više nego u istom pošlogodišnjem periodu kada su riješene štete u iznosu od 53,09 mil. KM. 

Uniqa osiguranje i dalje je tržišni lider sa ukupno ostvarenom bruto premijom od 15,1 mil. KM. Sarajevo-osiguranje je na drugom mjestu sa 13,5 mil. , ali uz pad premije za 0,97 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. 

Od vodećih osiguravatelja visok rast premije od 17,8 posto napravilo je Croatia osiguranje koje se uvrstilo na četvrto mjesto, ispred Euroherc osiguranja, Triglav osiguranje d.d. i Bosna - Sunca osiguranja. 

Dobar start na početku godine ostvarilo je Wiener osiguranje a.d. Banja Luka koje se učvrstilo na 7. poziciji uz rast premije od 18,29 posto. 

Od novih tržišnih učesnika najveći napredak bilježi Central osiguranje (počelo rad sredinom poršle godine) koje se već popelo na 14. mjesto među 27 osiguravatelja sa ukupnom premijom u prvom kvartalu od 5,1 milion KM. 

Tagovi: tržište osiguranja u BiH, Uniqa, Croatia osiguranje, Euroherc, Sarajevo osiguranje, Wiener osiguranje a.d. Banja Luka, Triglav
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
ISTARSKI USPJEH
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
PULA – Prvo školsko zvono, koje je u ponedjeljak zazvonilo i u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora.
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE