GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast BDI Indexa signalizira oporavak potražnje

Snažan rast BDI Indexa signalizira oporavak potražnje
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2021 / 18:49
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Ovih je dana aktualna tema performansi BDI Indexa koji se snažno oporavio nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Baltic Dry Index ili BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Iako je indeks koristan za određivanje potražnje za suhim teretom, može se koristiti i kao važan ekonomski pokazatelj. Naime, upotreba ovog indeksa kao pokazatelja varijacija je teme koju je Charles Dow nametnuo prije jednog stoljeća: djelatnost prijevoza podrazumijeva buduću trgovinu, pišu analitičari InterCapitala.

Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

KIndeks BDI potonuo je početkom 2020. godine na gotovo najnižu razinu u deset godina, usred izbijanja pandemije COVID-19, kad je zaustavljena globalna trgovina. Međutim, kako je pronalazak cjepiva potaknuo optimizam, indeks se uspješno oporavio. I ne samo to, već je indeks prekjučer zatvorio na 1.540 bodova, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1.257,95 bodova. To ukazuje na očekivanje potražnje i budućeg rasta.

Iako indeks BDI raste, cijene dionica hrvatskih Dry-Bulkera pokazuju mješovitu sliku. Dionica s najboljim rezultatima od početka 2020. bila je Alpha Adriatic čija je cijena dionice trenutno porasla za 24%, dok su dionice Jadroplova ostale nepromijenjene. S druge strane, cijena dionice Atlantske plovidbe ostaje ispod razine viđene početkom 2020. godine (-53,9%)

Tagovi: BDI Index, brodari, brodarsko tržište, Jadroplov, Alpha Adriatic, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
POTEZI
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
NEW YORK - MicroStrategy se sprema kupiti do 488 milijuna dolara u bitcoinima prihodima od netom dovršene prodaje obveznica od 500 milijuna dolara, objavila je tvrtka u ponedjeljak.
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je poražavajuće mali promet i negativno kretanje indeksa.

Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna indeksi su blago oslabili, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu investitora bila je dionica HT-a, kojom je u blok prometu ostvareno 16,3 milijuna kuna.
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, odražavajući oprez trgovaca uoči sjednice američke središnje banke unatoč porukama dužnosnika da je prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja u koronakrizi.
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
NAVIKE
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
ZAGREB – Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE