GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast BDI Indexa signalizira oporavak potražnje

Snažan rast BDI Indexa signalizira oporavak potražnje
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2021 / 18:49
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Ovih je dana aktualna tema performansi BDI Indexa koji se snažno oporavio nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Baltic Dry Index ili BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Iako je indeks koristan za određivanje potražnje za suhim teretom, može se koristiti i kao važan ekonomski pokazatelj. Naime, upotreba ovog indeksa kao pokazatelja varijacija je teme koju je Charles Dow nametnuo prije jednog stoljeća: djelatnost prijevoza podrazumijeva buduću trgovinu, pišu analitičari InterCapitala.

Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

KIndeks BDI potonuo je početkom 2020. godine na gotovo najnižu razinu u deset godina, usred izbijanja pandemije COVID-19, kad je zaustavljena globalna trgovina. Međutim, kako je pronalazak cjepiva potaknuo optimizam, indeks se uspješno oporavio. I ne samo to, već je indeks prekjučer zatvorio na 1.540 bodova, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1.257,95 bodova. To ukazuje na očekivanje potražnje i budućeg rasta.

Iako indeks BDI raste, cijene dionica hrvatskih Dry-Bulkera pokazuju mješovitu sliku. Dionica s najboljim rezultatima od početka 2020. bila je Alpha Adriatic čija je cijena dionice trenutno porasla za 24%, dok su dionice Jadroplova ostale nepromijenjene. S druge strane, cijena dionice Atlantske plovidbe ostaje ispod razine viđene početkom 2020. godine (-53,9%)

Tagovi: BDI Index, brodari, brodarsko tržište, Jadroplov, Alpha Adriatic, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE