GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snaga ruskog auto tržišta najveće jamstvo dobrih perspektiva AD Plastika

Snaga ruskog auto tržišta najveće jamstvo dobrih perspektiva AD Plastika
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2013 / 14:04
Autor: SEEbiz / iCapital
ZAGREB - Analitičari iCapitala priredili su kratki pregled rezultata proizvođača automobila za 2012. - najvažnijih kupaca AD Plastika, kao i njihova očekivanja u 2013.
Točnije, radi se od Renaultu, PSA Peugeot Citroen te Fiatu. Ono što je svima zajedničko jest snažan utjecaj pada prodaje vozila u Europi uslijed dugotrajne financijske krize i smanjene kupovne moći.

Renault je u 2012. ostvario konsolidirani pad prihoda od prodaje za 3,2%, prvenstveno uslijed 18% manje prodanih vozila u Europi. Puno više od prodaje srozao se EBIT, točnije za čak 90,2% čime je ostvarena marža od svega 0,3%. Ipak, bottom line pokazuje nešto slabiji pad od 18,9% zahvaljujući udjelima u dobiti od povezanih kompanija, čime je profitna marža smanjena za 80bps na 4,2%.

PSA Peugeot Citroen je ostvario najveći pad prihoda od prodaje među promatranim kompanijama, točnije 5,2% u odnosu na 2011 najvećim dijelom uslijed pada prodanih vozila u Europi za 14,8%. Na operativnoj razini kompanija je zabilježila preko 4,6 mlrd EUR gubitka velikim dijelom zahvaljujući 3 mlrd EUR otpisa vrijednosti imovine. Sukladno tome, i na bottom lineu su iskazani izuzetno negativni rezultati, no kompanija se nada da je ovim potezom okrenula novi list u poslovanju.

S isključenim rezultatima Chryslera Fiat Grupa je ostvarila pad prihoda od prodaje za 4,9%, kao i operativne dobiti za 91%. Na bottom lineu je kompanija također iskazala negativan rezultat u iznosu preko 1 mlrd EUR. Ipak, promotrimo li kompaniju na razini pro forma konsolidacije s Chryslerom, ostvareno je 12% rasta prodaje na 84 mlrd EUR, uz pad operativne dobiti za 15% na 3,7 mlrd EUR. Pro forma konsolidirana neto dobit se također smanjila za 15% na 1,4 mlrd EUR.

Što se tiče očekivanja, sve tri kompanije očekuju nastavak negativnog trenda u Europi, dok se najveći rast u pravilu očekuje na tržištu Azije (ponajviše Kine), kao i u Latinskoj Americi, a zatim i Rusiji. Upravo Rusija i predstavlja najznačajnije tržište za AD Plastik, a PWC očekuje rast prodanih vozila za 5% u 2013., a to bi ujedno trebala biti i godina početka usporavanja rasta u Rusiji na 3% godišnje u periodu 2014.-2017.

www.icapital.hr


Tagovi: AD Plastik, Renault, PSA Peugeot Citroen, Fiat, Rusija, automobilsko tržište
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, koji se ponešto oporavio nakon tri dana oštrog pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE