GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smead: Mladi i glupi investitori krivi za sulude valuacije dionica

Smead: Mladi i glupi investitori krivi za sulude valuacije dionica
IZJAVA DANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - U nizu zanimljivih stavova koje smo danas mogli pročitati o kretanjima na svjetskim tržištima kapitala, donosimo ono najoriginalnije.

Cole Smead, predsjednik i portfolio menadžer Smead Capital Managementa kaže kako su za sulude valuacije dionica odgovorni "mladi i glupi" investitori.

Trenutno, naime, investitori plaćaju premiju od 22 puta buduće zarade kako bi kupili dionice iz sastava indeksa S&Pb 500. To je čak 50 posto veća valuacija u odnosu na desetogodišnji prosjek.

Odnos terminske cijene i dobiti (P / E) dijeli trenutnu cijenu dionice tvrtke s procijenjenom budućom zaradom po dionici (EPS).

Velik dio tržišnog skoka koji je američku referentnu vrijednost s teritorija korekcije iz ožujka doveo do najviše razine u kolovozu bio je potaknut tehnološkim dionicama i bikovskim tržištem opcija.

„Kupnja koja se dogodila u kolovozu i rujnu desetogodišnji je fenomen kakav nikada nismo vidjeli, među milenijalcima i u riziku među ljudima koji ne žele posjedovati obveznice i žele posjedovati preskupu američku kvalitetu tvrtke, rekordnih je razmjera ”, rekao je Smead u četvrtak za CNBC-ev „Squawk Box Europe”.

Dodao je da su trenutne procjene primjer "neuspjeha na burzi" koji su po prvi puta pokrenuli milenijalci koji špekuliraju na burzi. Smead predviđa da bi tržišta mogla biti u padu, jer unatoč monetarnoj politici koja drži na životu kreditna tržišta, Federalne rezerve "ne mogu spasiti tržište dionica".

“Kupuju bikovske call opcije koje ističu unutar dva tjedna. Bilo je (500 milijardi USD) bikovskih call opcija koje su mali kupci u maloprodaji kupili u četiri tjedna - rekao je Smead.

Opcija poziva je ugovor između kupca i prodavatelja poziva o razmjeni vrijednosnog papira, u ovom slučaju dionice, po dogovorenoj cijeni.

“Još ’99. to je bilo 100 milijardi dolara, 2007. bilo je 100 milijardi. To rade mladi, glupi ulagači i kad market makeri vide one (pozive koji kupuju) vani, prodaju taj poziv toj osobi i oni kupuju dionice ”, dodao je Smead.

Sugerirao je da je štetna i spremnost bogatih investitora i baby boom generacije da "indeks dovedu do pogreške" i preplate poznate američke tvrtke kao što su Costco i Microsoft.

"Microsoft je prekrasna tvrtka, ali trgovati na razinama od 40 puta većom zaradom postoji 0% šanse da to u narednih deset godina proizvede bogatstvo koje će zadovoljiti njegove potrebe."

Tagovi: tržište kapitala, Cole Smead, Smead Capital Management, Microsoft, Costco, tržište dionica, Wall Street, call opcije,
PROČITAJ I OVO
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Nastavak anemične trgovine na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Pokazatelji o današnjem prometu na domaćem tržištu akcija i vrednostima indeksa Beogradske berze i dalje su tmurni.
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.
Zagrebačka burza: HT i Optima u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Optima u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je pratio ipak nešto veći obujam trgovine.
Dolar jača uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar jača uoči sjednice Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima uoči sjednice američke središnje banke Fed.
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
INTERES
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
ZAGREB - Oko 25 tisuća zaposlenika domaćih hotelskih kompanija zainteresirano je za cijepljenje protiv koronavirusa, što je oko 70 posto stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja, navodi se uz ostalo u novom broju biltena Hrvatske udruge turizma (HUT).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE