GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smead: Mladi i glupi investitori krivi za sulude valuacije dionica

Smead: Mladi i glupi investitori krivi za sulude valuacije dionica
IZJAVA DANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - U nizu zanimljivih stavova koje smo danas mogli pročitati o kretanjima na svjetskim tržištima kapitala, donosimo ono najoriginalnije.

Cole Smead, predsjednik i portfolio menadžer Smead Capital Managementa kaže kako su za sulude valuacije dionica odgovorni "mladi i glupi" investitori.

Trenutno, naime, investitori plaćaju premiju od 22 puta buduće zarade kako bi kupili dionice iz sastava indeksa S&Pb 500. To je čak 50 posto veća valuacija u odnosu na desetogodišnji prosjek.

Odnos terminske cijene i dobiti (P / E) dijeli trenutnu cijenu dionice tvrtke s procijenjenom budućom zaradom po dionici (EPS).

Velik dio tržišnog skoka koji je američku referentnu vrijednost s teritorija korekcije iz ožujka doveo do najviše razine u kolovozu bio je potaknut tehnološkim dionicama i bikovskim tržištem opcija.

„Kupnja koja se dogodila u kolovozu i rujnu desetogodišnji je fenomen kakav nikada nismo vidjeli, među milenijalcima i u riziku među ljudima koji ne žele posjedovati obveznice i žele posjedovati preskupu američku kvalitetu tvrtke, rekordnih je razmjera ”, rekao je Smead u četvrtak za CNBC-ev „Squawk Box Europe”.

Dodao je da su trenutne procjene primjer "neuspjeha na burzi" koji su po prvi puta pokrenuli milenijalci koji špekuliraju na burzi. Smead predviđa da bi tržišta mogla biti u padu, jer unatoč monetarnoj politici koja drži na životu kreditna tržišta, Federalne rezerve "ne mogu spasiti tržište dionica".

“Kupuju bikovske call opcije koje ističu unutar dva tjedna. Bilo je (500 milijardi USD) bikovskih call opcija koje su mali kupci u maloprodaji kupili u četiri tjedna - rekao je Smead.

Opcija poziva je ugovor između kupca i prodavatelja poziva o razmjeni vrijednosnog papira, u ovom slučaju dionice, po dogovorenoj cijeni.

“Još ’99. to je bilo 100 milijardi dolara, 2007. bilo je 100 milijardi. To rade mladi, glupi ulagači i kad market makeri vide one (pozive koji kupuju) vani, prodaju taj poziv toj osobi i oni kupuju dionice ”, dodao je Smead.

Sugerirao je da je štetna i spremnost bogatih investitora i baby boom generacije da "indeks dovedu do pogreške" i preplate poznate američke tvrtke kao što su Costco i Microsoft.

"Microsoft je prekrasna tvrtka, ali trgovati na razinama od 40 puta većom zaradom postoji 0% šanse da to u narednih deset godina proizvede bogatstvo koje će zadovoljiti njegove potrebe."

Tagovi: tržište kapitala, Cole Smead, Smead Capital Management, Microsoft, Costco, tržište dionica, Wall Street, call opcije,
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE