GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj LRH: Opatija dužna "samo" 40 milijuna kuna

Slučaj LRH: Opatija dužna
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2012 / 11:19
Autor: 40 milijuna kuna
OPATIJA - Nisam dobio presudu, ali bilo je najavljeno da će se presuditi u mom slučaju. Ako je presuda u skladu s onime što pišu mediji, to je i očekivano, jer je donesena u skladu sa zakonom. Zadovoljan sam, iako vjerujem da će se Grad Opatija na nju žaliti, kazao je privatni poduzetnik iz Zagreba, Krešimir Telebec, koji se navodi kao prva osoba kojoj je na Trgovačkom sudu u Rijeci uspjelo dobiti presudu protiv Grada Opatije i ostalih jedinica lokalne samouprave na Liburniji.
Dio malih dioničara Liburnia Riviera Hotela tužio je Opatiju, Matulje, Lovran, Mošćeničku Dragu i njihovu zajedničku tvrtku »Nova Liburnija« kako bi ih »prisilili« da postupe prema rješenju HANFA-e o obavezi objave ponude za preuzimanjem čitave hotelske tvrtke nakon što su postali vlasnici kontrolnog paketa, odnosno da otkupe njihove dionice po utvrđenoj cijeni od oko 6.200 kuna.

Iako je presuda još uvijek nepravomoćna, ona je znakovita jer bi mogla signalizirati »popuštanje brane« i pravu »poplavu« financijskih obaveza za liburnijsku samoupravu.   

– Možda je presuda donesena malo prerano jer sad će svi požuriti kupiti dionice po relativno niskim cijenama, da bi se mogli naplatiti preko sudske tužbe, a za samo par mjeseci ističe konačni rok za podnošenjem tužbe, tako da se Grad mogao »izvući« s relativno niskim troškovima. Nije mi u cilju oštetiti Opatiju, ali moram se brinuti i o sebi i svojoj obitelji – neću zaraditi na dionicama, već ću si samo smanjiti trošak budući da sam ih ja platio 6.700 kuna, kazao je Telebec.

Njegovo razmišljanje potvrdila su i kretanja na tržištu vrijednosnih papira – po zaključenju trgovanja na Zagrebačkoj burzi u srijedu, dionica LRH imala je najveći rast – više od 22 posto. Konačna cijena dionice iznosila je tako 2.385 kuna, iako se tijekom dana njena vrijednost kretala i iznad 2.500 kuna.

Predsjednik Udruge malih dioničara LRH, Dražen Nikolić, kaže da se porast zanimanja za dionice ove tvrtke može tumačiti i kao povratak vjere investitora u hrvatski pravosudni sustav.

– Iznos od 1,36 milijardi kuna kojim se barata u javnosti nije ispravan jer se odnosi na cjelokupnu vrijednost ponude za preuzimanjem, odnosno i na dionice u vlasništvu SN Holdinga. Vrijednost dionica malih dioničara je oko 200 milijuna kuna, no treba imati na umu da dobar dio malih dioničara ima do pet ili najviše do 20 dionica te da oni uglavnom neće podizati tužbe.

Prema mojim saznanjima, podignuto je četrdesetak tužbi u kojima se traži otkup između šest i sedam tisuća dionica, što je oko 40 milijuna kuna vrijednosti. Ali budući da Grad Opatija još uvijek nije odlučio mirno rješavati ovaj problem, taj bi se iznos mogao i udvostručiti zbog kamata i sudskih troškova, procjenjuje Nikolić.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je da je problem nastao 2007. godine kada je tadašnja vlada dovela u zabludu čelništvo Grada Opatije i kada je »sklopljen katastrofalan ugovor«.

– Podnijeli smo i prijavu DORH-u jer je to nemoralno i kriminalno djelo. Opatija ne može isplatiti nešto što je posljedica takvog djelovanja. Ovo što se događa na Trgovačkom sudu je samo rezultat toga, stoga se u ovaj problem trebaju uključiti Vlada i Sabor, kazao je Dujmić. Podršku mu je dao i župan Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, kazavši da je »najblaže rečeno, ovdje izvršena smišljena prevara Grada Opatije i ostalih jedinica lokalne samouprave«.

www.novilist.hr
Tagovi: Liburnia Riviera Hoteli, Grad Opatija, LRH, Krešimir Telebec, Dražen Nikolić, Ivo Dujmić, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
ZAGREB - U četvrtak je na hrvatskom tržištu kapitala zaustavljen pozitivan niz koji je trajao četiri uzastopna dana, a u fokusu investitora su bile dionice Podravke i Hrvatskog Telekoma.
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
FONDOVI
InterCapital Asset Management preuzeo upravljanje fondova Triglav Sklada registriranih u Hrvatskoj
ZAGREB - InterCapital Asset Mangement, vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, potpisalo je ugovor o preuzimanu upravljanja fondovima Društva Triglav Skladi registriranih u Hrvatskoj. Radi se o preuzimanju tri fonda ukupne imovine od 50 milijuna kuna.
Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
ZAHTJEVI
Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
ZAGREB/BRUXELLES - Zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Europske komisije i farmaceutske industrije u vezi cjepiva za covid-19, tvrdeći da imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je Komisija potpisala s nekim laboratorijima.
Amerikanci spremni na međunarodna putovanja u idućoj godini, Hrvatska među najtraženijim destinacijama
SPREMNOST
Amerikanci spremni na međunarodna putovanja u idućoj godini, Hrvatska među najtraženijim destinacijama
ZAGREB - Dobre trendove i najave s američkog tržišta za Hrvatsku potvrđuju podaci Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA) koji je objavio pregled destinacija koje su korisnici najviše pretraživali u razdoblju nakon lockdowna.
Dolar na novoj najvišoj razini u posljednja dva mjeseca
FOREX
Dolar na novoj najvišoj razini u posljednja dva mjeseca
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u zadnja dva mjeseca prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta jer da investitori u uvjetima drugog vala zaraze sve više strepe oko tijeka gospodarskog oporavka u SAD-u i Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE