GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Energopetrol: Od konzorcija INA-MOL zatražit će se povlačenje tužbe

Slučaj Energopetrol: Od konzorcija INA-MOL zatražit će se povlačenje tužbe
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2015 / 08:36
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je informaciju radne grupe za analizu spornih pitanja meduvlasničkih odnosa i otvorenih pitanja u vezi sa izvršenjem ugovornih obaveza ugovornih strana iz Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i donijela više zaključaka, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Radna grupa je zadužena da pregovaračkom timu Konzorcija INA/MOL predoči nalaze iz ovog izvještaja i zatraži povlačenje tužbe pred Arbitražnm sudom. Ukoliko ne dođe do povlačenja ove tužbe, Vlada Federacije BiH je saglasna sa otpočinjanjem arbitražnog postupka sa konzorcijem INA/MOL i s tim u vezi ova radna grupa je zadužena da advokatskoj kući Wenger&Vielli dostavi svu dodatnu dokumentaciju koju je prikupila za pripremu adekvatne odbrane i otpočinjanje arbitražnog postupka.

Federalno pravobranilaštvo je zaduženo da Kantonalnom sudu u Sarajevu pred kojim se vodi krivični postupak po pitanju dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo, postavi imovinsko- pravni zahtjev i dostavi svu potrebnu dokumentaciju u cilju zaštite interesa Federacije BiH.

Zaduženo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da obavi sve potrebne radnje u cilju angažovanja neovisne inostrane revizorske kuće koja će izvršiti ciljanu analizu vezano za utrošak sredstava koje je Energopetrol d.d. Sarajevo primio od Konzorcija INA/MOL, ocjenu tržišnih uslova pozajmljivanja i uticaj cijele transakcije na poslovanje Energopetrola d.d. Sarajevo, poslovanje sa povezanim licima, obzirom na visinu avansa i prihoda koje Konzorcij INA/MOL ostvaruje od Energopetrola d.d. Sarajevo (zaštita manjinskih dioničara) i uradi procjenu uticaja poslovanja sa povezanim licima na ukupni učinak Energopetrola.

Ovo ministarstvo je zaduženo da poduzme sve pravne radnje protiv osoba koje su odgovorne za propuštanje ulaganja svih pravnih lijekova za zaštitu imovine Federacije BiH, a u vezi sa ispunjenjem Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i štete koja je nanesena Federaciji BiH, navodi se u saopćenju.

Tagovi: Energopetrol, INA-MOL, Vlada Federacije BiH, Ina
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
ZAGREB - I drugog tjedna u novoj godini nastavljena je optimistična trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
VALUTE
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
ANALIZA - Je li Big Mac Index u skladu s nedavnim američkim optužbama o manipulatorima valutama?
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
PRAKSE
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
ZAGREB - Europska komisija objavila je ovoga tjedna popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijske potpomognute instrumentom eko-shema u budućoj EU-ovoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
DONACIJA
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
BRUXELLES - Šesnaest država poslalo je i još šalje pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji se dogodio u okolici Petrinje i to je pomoć u obliku kontejnera za privremeno stanovanje, šatora, električnih grijalica i sličnog.
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE