GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila za 200 milijuna eura

Slovenija se zadužila za 200 milijuna eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 09:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je provela dodatnu emisiju 30-godišnje RS85 obveznice s dospijećem u listopadu 2050. godine u iznosu od 200 milijuna eura. Time je njegova ukupna nominalna vrijednost porasla na 1,85 milijardi eura, objavilo je Ministarstvo financija.

Slovenija je obveznicu RS85 s kuponskom kamatom od 0,4875 posto prvi put izdala sredinom listopada 2020., a tada je izdanje dosegnulo milijardu eura. U međuvremenu ga je nekoliko puta povećala.

Cijena dodatnog izdanja obveznice RS85 određena je s prinosom do dospijeća od 3,758 posto i spreadom od 1,371 postotni bod iznad referentne njemačke obveznice koja dospijeva u kolovozu 2050. godine, objavilo je Ministarstvo financija.

Dodatno izdanje obavljeno je istovremeno s otkupom državnih obveznica RS83 i RS66 koje dospijevaju krajem ožujka ove godine. 9. rujna 2024. Državna riznica je prije tjedan dana objavila obavijest o prikupljanju ponuda kvalificiranih ulagatelja, a danas je putem internetskih stranica Ljubljanske burze objavila okvirni iznos otkupa.

Tako je država kupila 17,8 milijuna eura obveznica RS83 nominalne vrijednosti 2,23 milijarde eura s kamatom od 0,200 posto, od čega je trenutno neotplaćeno 1,063 milijarde eura. Kupoprodajna cijena za kupljene obveznice je 100,017 posto nominalne vrijednosti, a Slovenija će investitorima platiti i kamate u iznosu od 0,183 posto nominalne vrijednosti.

Istovremeno je za 67,8 milijuna eura kupila RS66 obveznice nominalne vrijednosti 1,5 milijardi eura s kamatom od 4,625 posto, od čega je trenutno neotplaćeno 1,475 milijardi eura. Kupoprodajna cijena za otkupljene obveznice je 103,631 posto nominalne vrijednosti, a Slovenija će investitorima platiti i kamate u iznosu od 2,179 posto nominalne vrijednosti.

Organizatori dodatne emisije RS85 obveznica bili su Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank i Erste Group. Ulagači su uglavnom iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije i Švicarske. Dominiraju fond menadžeri ili fondovi, banke ili riznice i središnje banke.

Prijevremeni otkup dijela izdanih obveznica uz izdavanje novih standardna je operacija koju provodi državna riznica radi povoljnijeg dospijeća i strukture javnog duga. No, zbog općeg rasta kamata, zaduživanje Slovenije i ostalih članica eurozone trenutno je znatno skuplje nego u vrijeme rekordno niskih kamata, kada su sve spomenute obveznice prvi put izdane.

Današnje novo zaduživanje drugo je ovogodišnje pojavljivanje države na tržištu. Početkom siječnja Slovenija je izdala nove 10-godišnje održive obveznice u vrijednosti od 1,25 milijardi eura i dodatne RS76 obveznice u vrijednosti od 250 milijuna eura koje dospijevaju 7. kolovoza 2045. godine.

Dodatno izdanje bit će provedeno uz prijevremeni otkup dviju obveznica koje dospijevaju ove i iduće godine.

Tagovi: slovenske obveznice, euroobveznice
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE