GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos

Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2020 / 22:44
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovensko Ministarstvo financija iskoristilo je zahtjev uglednog ulagača i krajem srpnja krenulo u dodatnu emisiju trogodišnje državne obveznice u iznosu od 50 milijuna eura, što je učinilo nakon rekordno niskog prinosa do dospijeća od minus 0,492 posto.

Prema Ministarstvu financija, povjerenje ulagača u Sloveniju i spremnost na ulaganje u državne obveznice nakon izrazito niskih prinosa rezultat je učinkovitih vladinih mjera u borbi protiv epidemije covida-19.

"Kao rezultat ovih mjera, gospodarski je pad bio relativno kratak, a opsežni programi potpore smanjili su učinke epidemije na tržištu rada i pomogli u održavanju gospodarskog financiranja. Mjere koje su poduzele Europska komisija i Europska središnja banka također su važne za eurozonu."

Prema njima, povoljnu poziciju Slovenije na tržištima kapitala osnažuje kreditni rejting Slovenije, kojeg je u travnju Moody's fiksirao na Baa1 uz stabilne izglede, u lipnju u Standard & Poor's s AA- i stabilnim izgledima te u srpnju u Fitch Ratings sa A i stabilnom prognozom. Uz vladine mjere, brzom oporavku gospodarstva doprinosi i činjenica da su javne financije stabilne, a banke likvidne, dodali su.

Pozitivna procjena međunarodnih ulagača ogleda se u prinosu do dospijeća na referentne desetogodišnje državne obveznice, koji je trenutno negativan i iznosi minus 0,04 posto.

Tagovi: slovenske obveznice, Fitch Ratings, Moodys, koronavirus u Sloveniji, koronakriza, koronaobveznice, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE