GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija prošle godine s višom stupnjem samodostatnosti medom i voćem

Slovenija prošle godine s višom stupnjem samodostatnosti medom i voćem
SAMODOSTATNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 14:51
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Lani je po stanovniku Slovenije u prosjeku bilo dostupno 133 kilograma voća, 115 kilograma žitarica, 105 kilograma povrća, 87 kilograma mesa, 70 kilograma krumpira, 11 kilograma jaja i jedan kilogram meda.

U godišnjoj usporedbi stope samodostatnosti veće su kod gotovo svih životinjskih bilanci, uključujući i med, a kod biljnih samo kod voća.

Kod proizvoda životinjskog podrijetla lani je povećana samodostatnost mesom za dva postotna boda, na 87 posto, a medom za 75 postotnih bodova, na 90 posto, dok je stopa samodostatnosti jajima smanjena za tri postotna boda. na 94 posto, objavio je prije nekoliko dana Državni zavod za statistiku.

Kod biljnih kultura stopa samodostatnosti porasla je kod voća za 15 postotnih bodova na 29 posto, dok se kod krumpira smanjila za osam postotnih bodova na 36 posto, kod povrća za pet postotnih bodova na 38 posto te kod žitarica za 11 posto, bodova na 73 posto.

Slovenija je prošle godine, kažu statističari, proizvela 2400 tona meda, odn 12 puta više nego godinu prije. Domaća proizvodnja voća iznosila je 93.000 tona odn gotovo tri puta više nego 2021.

U 2022. godini po stanovniku Slovenije bilo je dostupno 133 kilograma voća, 115 kilograma žitarica, 105 kilograma povrća, 87 kilograma mesa, 70 kilograma krumpira, 11 kilograma jaja i jedan kilogram meda.

U odnosu na prethodnu godinu veća je količina raspoloživa za prehranu meda (za 117 posto), voća (za 22 posto) i krumpira (za 11 posto), a smanjena je kod povrća (za 12 posto) i mesa. i žitarica (za dva posto). Kod jaja količina raspoloživa za prehranu ostala je na razini prethodne godine.

Tagovi: slovenski med, med
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE