GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija lani povećala izvoz otpada za više od petine

Slovenija lani povećala izvoz otpada za više od petine
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 14:17
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine znatno povećala izvoz otpada, za preko 20 posto. Dominiraju otpadna plastika, otpadno gorivo (RDF) te otpadni metali i otpadni metali od obojenih metala. Količina izvezene otpadne plastike porasla je za više od 26 posto, a odredišta su bile azijske zemlje, pokazuje analiza uvoza-izvoza otpada za 2022. godinu.

Kako je vidljivo iz danas objavljene analize Inspektorata Republike Slovenije za okoliš i prostor, broj izvoznih deklaracija lani je u odnosu na 2021. porastao za 21 posto. Prihvaćene su 3.203 deklaracije, a godinu prije 2.649.U odnosu na 2021. godinu za sličan postotak povećana je i količina izvezenog otpada.

U nešto manje od 90 posto pristiglih izvoznih deklaracija izvezena je otpadna plastika, gorivo pripremljeno iz otpada (RDF) te otpadni metal i otpadni obojeni metali. Povećan je izvoz starog papira i otpadne plastike, kao i RDF-a i starog željeza, potonji uglavnom u Tursku.

Izvozne deklaracije prihvaćene su za 17 različitih odredišnih zemalja, 2021. godine, primjerice, za 20 odredišnih zemalja. Za više od 79 posto deklaracija zemlje odredišta bile su Bosna i Hercegovina i Srbija.

U odnosu na 2021. godinu ponovno se promijenio trend slanja plastičnog otpada. Turska je i dalje najčešća odredišna zemlja, a pošiljke otpadne plastike ponovno su krenule u azijske zemlje poput Malezije, Indonezije i Vijetnama. Izvoz otpada u Kinu potpuno je zaustavljen jer nije prihvaćena niti jedna izvozna deklaracija za slanje otpada, pojasnili su u inspekciji.

Na slovenskim carinarnicama prihvaćeno je i 2.712 izvoznih deklaracija za izvoz otpadne plastike i RDF-a u treće zemlje, što je gotovo 36 posto više nego 2021. godine, kada je prihvaćeno 1.996 izvoznih deklaracija.

I po broju deklaracija i po količini, najviše deklaracija prihvaćeno je za izvoz u Bosnu i Hercegovinu (isključivo RDF), u odnosu na 2021. izvoz otpadne plastike u Tursku smanjen je za više od 25 posto, što je rezultat promjene u turskom nacionalnom zakonodavstvu, kada su zabranili uvoz određenih vrsta ili šifra otpadne plastike.

Nakon godinu dana pauze u izvozu u azijske zemlje, 2022. godine otpadna plastika ponovo se izvozi u Maleziju, Indoneziju, Vijetnam i Laos. U odnosu na 2021. broj zemalja odredišta porastao je sa sedam na osam zemalja, a uz već navedene zemlje odredište za izvoz otpadne plastike bile su i Pakistan i Srbija. Ukupno je izvezeno više od 26 posto više otpadne plastike u odnosu na 2021. godinu.

Vezano uz uvoz otpada, inspektorat navodi samo da je prošle godine u Sloveniju uvezeno najviše otpadnih metala i otpada od obojenih metala, papirnog otpada i plastičnog otpada.

Tagovi: slovenski otpad, izvoz otpada iz Slovenije, plastika
PROČITAJ I OVO
Likan: Mala ponuda i velika potražnja za nekretninama u regiji
RIJEČ AUTORITETA
Likan: Mala ponuda i velika potražnja za nekretninama u regiji
ZAGREB - Ideja o povezivanju tržišta u regionu dobija sve veći zamah u svim ekonomskim djelatnostima, pa i u industriji nekretnina, koja se možda najbrže razvija i prilagođava.
Zlato na najnižoj razini u dva mjeseca
OŠTAR PAD
Zlato na najnižoj razini u dva mjeseca
NEW YORK - Prošlotjedna događanja na tržištima kapitala bila su prepuna neizvjenosti jer je nad tržištima još uvijek visjela prijetnja da u Kongresu neće biti dogovora o podizanju gornje granice američkog javnog duga.
Svjetska tržišta: Tehnološki sektor podiže vrijednost Nasdaqa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Tehnološki sektor podiže vrijednost Nasdaqa
NEW YORK - Na Wall Streetu je S&P 500 indeks prošloga tjedna blago porastao, ponajviše zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica tehnoloških kompanija, dok su na europskim burzama indeksi pali.
Dolar ojačao treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nesigurnosti na burzama i povećanim očekivanjima da će Fed dodatno podignuti kamatne stope.
Zagrebačka burza: HT u fokusu na kraju svibnja, različiti smjerovi indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu na kraju svibnja, različiti smjerovi indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi CROBEX prošloga tjedna blago oslabio drugi tjedan zaredom, dok je CROBEX10 ojačao, a trgovalo se oprezno, na što ukazuje niži promet nego u prethodnom tjednu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE