GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija lani povećala izvoz otpada za više od petine

Slovenija lani povećala izvoz otpada za više od petine
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2023 / 14:17
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine znatno povećala izvoz otpada, za preko 20 posto. Dominiraju otpadna plastika, otpadno gorivo (RDF) te otpadni metali i otpadni metali od obojenih metala. Količina izvezene otpadne plastike porasla je za više od 26 posto, a odredišta su bile azijske zemlje, pokazuje analiza uvoza-izvoza otpada za 2022. godinu.

Kako je vidljivo iz danas objavljene analize Inspektorata Republike Slovenije za okoliš i prostor, broj izvoznih deklaracija lani je u odnosu na 2021. porastao za 21 posto. Prihvaćene su 3.203 deklaracije, a godinu prije 2.649.U odnosu na 2021. godinu za sličan postotak povećana je i količina izvezenog otpada.

U nešto manje od 90 posto pristiglih izvoznih deklaracija izvezena je otpadna plastika, gorivo pripremljeno iz otpada (RDF) te otpadni metal i otpadni obojeni metali. Povećan je izvoz starog papira i otpadne plastike, kao i RDF-a i starog željeza, potonji uglavnom u Tursku.

Izvozne deklaracije prihvaćene su za 17 različitih odredišnih zemalja, 2021. godine, primjerice, za 20 odredišnih zemalja. Za više od 79 posto deklaracija zemlje odredišta bile su Bosna i Hercegovina i Srbija.

U odnosu na 2021. godinu ponovno se promijenio trend slanja plastičnog otpada. Turska je i dalje najčešća odredišna zemlja, a pošiljke otpadne plastike ponovno su krenule u azijske zemlje poput Malezije, Indonezije i Vijetnama. Izvoz otpada u Kinu potpuno je zaustavljen jer nije prihvaćena niti jedna izvozna deklaracija za slanje otpada, pojasnili su u inspekciji.

Na slovenskim carinarnicama prihvaćeno je i 2.712 izvoznih deklaracija za izvoz otpadne plastike i RDF-a u treće zemlje, što je gotovo 36 posto više nego 2021. godine, kada je prihvaćeno 1.996 izvoznih deklaracija.

I po broju deklaracija i po količini, najviše deklaracija prihvaćeno je za izvoz u Bosnu i Hercegovinu (isključivo RDF), u odnosu na 2021. izvoz otpadne plastike u Tursku smanjen je za više od 25 posto, što je rezultat promjene u turskom nacionalnom zakonodavstvu, kada su zabranili uvoz određenih vrsta ili šifra otpadne plastike.

Nakon godinu dana pauze u izvozu u azijske zemlje, 2022. godine otpadna plastika ponovo se izvozi u Maleziju, Indoneziju, Vijetnam i Laos. U odnosu na 2021. broj zemalja odredišta porastao je sa sedam na osam zemalja, a uz već navedene zemlje odredište za izvoz otpadne plastike bile su i Pakistan i Srbija. Ukupno je izvezeno više od 26 posto više otpadne plastike u odnosu na 2021. godinu.

Vezano uz uvoz otpada, inspektorat navodi samo da je prošle godine u Sloveniju uvezeno najviše otpadnih metala i otpada od obojenih metala, papirnog otpada i plastičnog otpada.

Tagovi: slovenski otpad, izvoz otpada iz Slovenije, plastika
PROČITAJ I OVO
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina
SENDVIČ
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina

ZAGREB - Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
TREZORCI
Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
ZAGREB - Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.
Zagrebačka burza: HPB dobitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB dobitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Pad indeksa uz nešto veći promet obilježio je početak novog tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
STRAHOVANJA
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
BRUXELLES - Europska unija mora obavezati Google da u prilagodbi poslovanja novim propisima uvaži i interese avioprijevoznika, hotela i maloprodajnih tvrtki kako bi se spriječilo favoriziranje velikih posrednika, upozorila je skupina udruga.
Premija osiguravatelja u prva četiri mjeseca skočila 10%
RAST
Premija osiguravatelja u prva četiri mjeseca skočila 10%
ZAGREB - U prva četiri mjeseca ove godine 14 društava za osiguranje, koja posluju u Hrvatskoj, ukupno su naplatila 607,4 milijuna eura premije ili gotovo 10 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, najnoviji su podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE