GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija je država s najvećim rastom domaćih gostiju u 2020.

Slovenija je država s najvećim rastom domaćih gostiju u 2020.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 19:52
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Gospodarska komora Slovenije organizirala je konferenciju za novinare o izazovima budućnosti u turizmu i posljedicama pandemije u ovoj industriji.

Turizam je bio jedna od djelatnosti koja je prvo, najdublje utjecala na gospodarstvo unutar pandemije, a bit će i zadnja koja će se oporaviti. Unutar sektora najveće su žrtve u industriji kongresa i ugostiteljstvu. Kako dalje i koje će se mjere poduzeti prije glavne ovogodišnje ljetne turističke sezone s obzirom na ublažavanje mjera i postupno otvaranje ugostiteljskih i smještajnih aktivnosti? Predstavnici turističke industrije iznijeli su svoje viđenje trenutne situacije i budućih aktivnosti na jednoj od prvih konferencija za tisak koja se održala uživo u Gospodarskoj komori Slovenije u vrijeme završetka pandemije.

Prema Europskoj putničkoj komisiji ETC, udio Europljana koji planiraju putovati u sljedećih šest mjeseci trenutno je na najvišoj razini svih istraživanja, od 56%. Najveći interes pokazuje se za odmor uz more i u prirodi, uz sigurno i opuštenije putovanje u centru. Uspjeh destinacije u suočavanju s pandemijom, fleksibilna politika otkazivanja i strogi zdravstveni i sigurnosni protokoli na odredištu igrat će važnu ulogu u odluci kamo ići. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) predviđa vidljiviji oporavak globalnog turizma do 2024. godine, dok će se industrija kongresa oporaviti među posljednjima. U rujnu ove godine očekuje se porast međunarodnih prihoda i do 30% u odnosu na prošlu godinu, ali to je 67% ispod razine iz 2019. godine.

Na domaću i inozemnu revitalizaciju turizma utjecat će opće cijepljenje stanovništva, zdravstvena situacija i odgovarajuća promocija turističke ponude. Pandemija je imala velik utjecaj na promjene u putničkim navikama turista. Sukladno tome, manje gužve tražit će se s turistima, koji su bliži domu i butik smještaju s bogatom ponudom aktivnosti u prirodi. Pojedinačna iskustva dolaze do izražaja, bit će dostupni zrak i održiva orijentacija davatelja usluga. S obzirom na sve navedeno, Slovenija ima važan kapital na kojem se gradio naš turizam prije pandemije i čini to tijekom nje. Zaštita zdravlja i dobrobiti turista i zaposlenih u turizmu tako će i dalje biti primarna poruka koju ćemo kao zemlja komunicirati na ključnim tržištima slovenskog turizma i šire.

Slovenski turizam suočava se s još jednom zahtjevnom turističkom sezonom. Iako su prognoze neizvjesne, među gostima se osjeća oprezni optimizam. Slovenska turistička zajednica procjenjuje da će ova godina u optimističnom scenariju biti slična prošloj za domaći turizam. Očekuje se nešto manji broj domaćih gostiju, što bi i dalje predstavljalo oko 9% više dolazaka i 15,8% više noćenja domaćih gostiju nego 2019.

Prošle godine zabilježili smo natprosječan rast broja domaćih gostiju (prema podacima Eurostata Slovenija je država s najvećim rastom domaćih gostiju u 2020. godini), koji inače vole putovati u inozemstvo na odmor. Stoga će neki Slovenci tamo otputovati čim to uvjeti dopuste. Neki Slovenci također će se odlučiti na godišnji odmor u Sloveniji jer su uvjereni u slovensku turističku ponudu. Istraživanje o procjeni potencijala domaćeg gosta koje je WTO proveo u studenom 2020. pokazalo je potencijal i sklonost domaćeg gosta za odmor kod kuće: u sljedećih 12 mjeseci čak 83% Slovenaca koji putuju namjerava odabrati Sloveniju kao destinaciju za odmor.

Istraživanje je tako pokazalo da se Slovenija nalazi među top destinacijama za domaće goste, prepoznajući je kao zelenu destinaciju za opuštanje u prirodi koja nudi bogatu wellness i spa ponudu. 

Tagovi: slovenski turizam, slovenski turisti, Svjetska turistička organizacija, Gospodarska komora Slovenije
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE