GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura

Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.

Prema Ministarstvu financija, ovo je prijelomna transakcija. Slovenija je prva izdala održivu vezu među zemljama Srednje i Istočne Europe, a druga među zemljama članicama EU, izvijestila je RTV Slovenija

Prilivi od izdanih održivih obveznica koriste se za financiranje ekoloških i socijalnih projekata te za promicanje i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih, socijalnih i / ili održivih obveznica. Inače, to je financijski instrument koji je isti kao i ostale državne obveznice.

Uspješna transakcija, u kojoj je potražnja premašila 8,4 milijarde eura, dokaz je snažnog povjerenja institucionalnih ulagača u Sloveniju, posebno u njezinu fokusu na okoliš i socijalnu tranziciju, dodalo je ministarstvo. Interes je pokazalo više od 210 ulagača.

Obveznica s oznakom RS88 izdana je s kuponom od 0,125 posto s razlikom od sedam baznih bodova iznad srednjeg tečaja. Prinos do dospijeća je 0,170 posto.

Slovenija je pozvala investitore da u ponedjeljak predstave okvir za izdavanje održivih obveznica, a dan kasnije neki su pozvani i bilateralno. Istog su dana Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Goldman Sachs Bank Europe, J.P. Morgan i Nova KBM dobili su mandat za izdavanje obveznice i u srijedu otvorili knjigu naloga.

Među kupcima je 47,4 posto upravitelja fondova, osiguravajućih društava i mirovinskih fondova, 35,3 posto banaka, 7,8 posto fondova rizičnog kapitala i 7,5 posto središnjih banaka i službenih institucija. Zemljopisno, 28,3 posto dolazi iz Njemačke, Austrije i Švicarske, 20 posto iz Velike Britanije i Irske, 11,9 posto iz Francuske i zemalja Beneluksa, 11,6 posto iz Slovenije, 9,2 posto iz Skandinavije, 8,6 posto iz Italije, 5,9 posto iz ostatka Europa, 4,3 posto s Pirenejskog poluotoka i 0,2 posto s Bliskog istoka.

Tagovi: slovenske obveznice, održive obveznice, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE