GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura

Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.

Prema Ministarstvu financija, ovo je prijelomna transakcija. Slovenija je prva izdala održivu vezu među zemljama Srednje i Istočne Europe, a druga među zemljama članicama EU, izvijestila je RTV Slovenija

Prilivi od izdanih održivih obveznica koriste se za financiranje ekoloških i socijalnih projekata te za promicanje i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih, socijalnih i / ili održivih obveznica. Inače, to je financijski instrument koji je isti kao i ostale državne obveznice.

Uspješna transakcija, u kojoj je potražnja premašila 8,4 milijarde eura, dokaz je snažnog povjerenja institucionalnih ulagača u Sloveniju, posebno u njezinu fokusu na okoliš i socijalnu tranziciju, dodalo je ministarstvo. Interes je pokazalo više od 210 ulagača.

Obveznica s oznakom RS88 izdana je s kuponom od 0,125 posto s razlikom od sedam baznih bodova iznad srednjeg tečaja. Prinos do dospijeća je 0,170 posto.

Slovenija je pozvala investitore da u ponedjeljak predstave okvir za izdavanje održivih obveznica, a dan kasnije neki su pozvani i bilateralno. Istog su dana Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Goldman Sachs Bank Europe, J.P. Morgan i Nova KBM dobili su mandat za izdavanje obveznice i u srijedu otvorili knjigu naloga.

Među kupcima je 47,4 posto upravitelja fondova, osiguravajućih društava i mirovinskih fondova, 35,3 posto banaka, 7,8 posto fondova rizičnog kapitala i 7,5 posto središnjih banaka i službenih institucija. Zemljopisno, 28,3 posto dolazi iz Njemačke, Austrije i Švicarske, 20 posto iz Velike Britanije i Irske, 11,9 posto iz Francuske i zemalja Beneluksa, 11,6 posto iz Slovenije, 9,2 posto iz Skandinavije, 8,6 posto iz Italije, 5,9 posto iz ostatka Europa, 4,3 posto s Pirenejskog poluotoka i 0,2 posto s Bliskog istoka.

Tagovi: slovenske obveznice, održive obveznice, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Goldman Sachs
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Nervozna trgovina, izjave Janet Yellen u fokusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nervozna trgovina, izjave Janet Yellen u fokusu
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta imala su mješovitu izvedbu u petak, a ulagači su se najviše fokusirali na komentare američke ministrice financija Janet Yellen, koja je rekla da bi se savezne hitne akcije za podupiranje propalih regionalnih banaka mogle ponovno upotrijebiti ako bude potrebno.
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE