GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Inflacija je poskupila i osiguranje automobila

Slovenija: Inflacija je poskupila i osiguranje automobila
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2023 / 08:41
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Istovremeno s rastom troškova života rastu i cijene osiguranja automobila. Iz osiguravajućih kuća kažu da usklađivanjem premija prate trend inflacije, a bitan čimbenik tome je povećanje troškova popravka vozila. Prirodni ulovi također su sve češći i intenzivniji.

Obvezna autoosiguranja lani su poskupila 12,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku, a ove godine do kraja svibnja 5,4 posto.

Zavarovalnica Triglav je u ožujku ove godine povećala premije na području autoosiguranja za nešto više od osam posto, nakon gotovo deset posto u drugoj polovici prošle godine. Kao razlog uglavnom navode povećanje cijena rezervnih dijelova i usluga ugovornih partnera.

“Prošle smo godine, posebice zbog visokog rasta cijena rezervnih dijelova i cijena usluga ugovornih partnera, koji je premašio indeks opće inflacije – koji se lani kretao oko 10 posto – korigirali premije u području auto osiguranje. To se odrazilo na rast cijena osiguranja za nešto manje od 10 posto u drugoj polovici prošle godine te nešto više od osam posto u ovoj godini, budući da su navedeni inflatorni pritisci nastavljeni”, napisali su.

U najvećoj slovenskoj osiguravateljskoj kući objasnili su i da su samo u posljednjih godinu dana cijene rezervnih dijelova u prosjeku porasle za više od 10 posto, a u zadnjih pet godina čak za više od 50 posto. Istovremeno, u Sloveniji smo na trećem mjestu u Europi po cijeni košarice rezervnih dijelova, dodaju.

Trend poskupljenja rezervnih dijelova bilježe i druga osiguravajuća društva koja nude osiguranje automobila. “U zadnje dvije godine primjećujemo trend poskupljenja rezervnih dijelova, satnica limara, lakirera, autoservisa i, naravno, šlepa”, napisali su u Zavarovalnici Sava.

U Zavarovalnici Sava lani su premije autoosiguranja porasle u prosjeku 9,7 posto, a 5. lipnja ove godine u prosjeku tri posto. U osiguravajućoj kući Generali one su od prošle godine u prosjeku povećane za najmanje deset posto, dok su u osiguravajućoj kući Grawe rekli tek da su zadnji put povećane na prijelazu iz prošle u ovu godinu.

Osim povećanja troškova popravka vozila, osiguravajuće kuće bilježe i porast šteta, čemu uvelike pridonosi i priroda. “Samo prošle godine imali smo oko pola milijuna eura više isplata od tuče nego prethodne godine. “Budući da smo po zakonu dužni imati dovoljno sredstava za pokriće šteta iz autoosiguranja, ovakvo povećanje šteta mora biti praćeno povećanjem premije”, objašnjavaju iz osiguravajuće kuće Grawe.

Osiguravajuća društva navode i druge razloge povećanja premija autoosiguranja. Primjerice, na kretanje premija utječe vrijednost vozila koja su sve skuplja, opremljena skupljim i teže popravljivim materijalima. Proizvođači sve više propisuju zamjene umjesto popravka rezervnih dijelova, a učestalost kvarova je u porastu zadnje dvije godine. To je, kako kažu u osiguravajućem društvu Generali, rezultat oporavka nakon koronakrize, a tome je prilagođena i visina premije.

Istaknuli su i da je država u listopadu prošle godine povećala iznos protupožarne pristojbe koja se naplaćuje za osiguranja koja pokrivaju rizik od požara.

Za očekivati je da će sve to i u budućnosti utjecati na visinu premije autoosiguranja. Društva za osiguranje moraju u svom poslovanju osigurati ispunjenje obveza iz ugovora o osiguranju. "Iz tog razloga nastavit ćemo pažljivo pratiti gospodarsko makrookruženje i kretanja na tržištu kako bismo osigurali adekvatno pokriće uz određenu premiju", napisali su u Generaliju.

Tagovi: osiguranje, autoosiguranje, Sava, Generali, Triglav
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE