GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija i Italija u projektu promicanja akvaponike

Slovenija i Italija u projektu promicanja akvaponike
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U tijeku je i projekt jačanja održive poljoprivredno-prehrambene proizvodnje akvaponikom u okviru prekograničnog programa Interreg Slovenija-Italija.

Ovakav održivi način proizvodnje hrane, koja se koristi za uzgoj ribe i povrća, odnosi se i na model kružnog gospodarstva, koji koristi puno manje vode od tradicionalne prakse.

Akvaponika je održiva metoda uzgoja hrane bez tla u stakleniku koja kombinira akvakulturu i proizvodnju povrća. U sustavu voda cijelo vrijeme cirkulira, a većinu hranjivih tvari povrću osiguravaju odgovarajuće prerađeni riblji izlučevine. Takav uzgoj troši oko 90 posto manje vode od uzgoja u tlu i uzgoja u sustavima u kojima voda kontinuirano teče, kažu dionici projekta čija je svrha širenje spomenutog načina proizvodnje hrane.

Na slovenskoj strani sustav je baziran na slatkoj vodi, a uzgajaju kalifornijsku pastrvu, salatu i mikrozelenje, dok je na talijanskoj strani sustav baziran na slanoj vodi, a uzgajaju brancine, iverke i makroalge. Za salatu su se odlučili jer je najzanimljivija na tržištu tijekom cijele godine, objasnila je prije nekoliko dana na marginama konferencije o održivom Ana Slatnar s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta, koji je jedan od šest partnera projekta. proizvodnja hrane akvaponikom.

I inače je ovaj način uzgoja posebno pogodan za uzgoj lisnatog povrća. Kako je rekao Slatnar, na otvorenom salata uglavnom izraste šest do devet tjedana, ovisno o uvjetima, koji se ne mogu uvjetovati, dok uz akvaponski sustav koji imaju na fakultetu urod dobivaju za mjesec dana.

Osim financijske isplativosti, najveći izazov akvaponike je pokazati ljudima da hrana iz takvih sustava nije ništa manje ukusna. Sada postoji mišljenje da je sve što je vezano za hidroponiku ili akvaponiku vodenasto, bezukusno, kemijski proizvedeno, ali to nije tako jer su ovdje nutrijenti prirodni, a hrana je uzgojena na prirodnom svjetlu, naglasio je Slatnar i dodao da su za uspješnu priču o akvaponici potrebni i zootehničari s ribogojnim znanjem i agronomi s agronomskim znanjem.

Prema riječima voditeljice zadružne proizvodnje u KZ Agraria Koper Patricije Pirnat, ovaj sustav posebno je dobar za degradirana područja i velike gradove, kao i područja gdje je tlo onečišćeno, jer za takvu proizvodnju nije potrebno zemljište. Također vjeruje da će sustav postati još relevantniji u svjetlu klimatskih promjena, jer koristi manje vode, a okoliš za uzgoj je kontroliraniji.

Projekt BeBlue temelji se na rezultatima postignutim u okviru projekta prekogranične suradnje Bluegrass koji je završio 2020. Aktualni projekt koji je započeo u rujnu prošle godine i trajat će do kolovoza sljedeće godine vrijedan je nešto manje od 750.000 eura, koliko iznosit će blizu 600.000 eura doprinosa EU-a.

Tagovi: akvaponika, slovenija, interreg, beblue, hrana, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE