GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija i Italija u projektu promicanja akvaponike

Slovenija i Italija u projektu promicanja akvaponike
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U tijeku je i projekt jačanja održive poljoprivredno-prehrambene proizvodnje akvaponikom u okviru prekograničnog programa Interreg Slovenija-Italija.

Ovakav održivi način proizvodnje hrane, koja se koristi za uzgoj ribe i povrća, odnosi se i na model kružnog gospodarstva, koji koristi puno manje vode od tradicionalne prakse.

Akvaponika je održiva metoda uzgoja hrane bez tla u stakleniku koja kombinira akvakulturu i proizvodnju povrća. U sustavu voda cijelo vrijeme cirkulira, a većinu hranjivih tvari povrću osiguravaju odgovarajuće prerađeni riblji izlučevine. Takav uzgoj troši oko 90 posto manje vode od uzgoja u tlu i uzgoja u sustavima u kojima voda kontinuirano teče, kažu dionici projekta čija je svrha širenje spomenutog načina proizvodnje hrane.

Na slovenskoj strani sustav je baziran na slatkoj vodi, a uzgajaju kalifornijsku pastrvu, salatu i mikrozelenje, dok je na talijanskoj strani sustav baziran na slanoj vodi, a uzgajaju brancine, iverke i makroalge. Za salatu su se odlučili jer je najzanimljivija na tržištu tijekom cijele godine, objasnila je prije nekoliko dana na marginama konferencije o održivom Ana Slatnar s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta, koji je jedan od šest partnera projekta. proizvodnja hrane akvaponikom.

I inače je ovaj način uzgoja posebno pogodan za uzgoj lisnatog povrća. Kako je rekao Slatnar, na otvorenom salata uglavnom izraste šest do devet tjedana, ovisno o uvjetima, koji se ne mogu uvjetovati, dok uz akvaponski sustav koji imaju na fakultetu urod dobivaju za mjesec dana.

Osim financijske isplativosti, najveći izazov akvaponike je pokazati ljudima da hrana iz takvih sustava nije ništa manje ukusna. Sada postoji mišljenje da je sve što je vezano za hidroponiku ili akvaponiku vodenasto, bezukusno, kemijski proizvedeno, ali to nije tako jer su ovdje nutrijenti prirodni, a hrana je uzgojena na prirodnom svjetlu, naglasio je Slatnar i dodao da su za uspješnu priču o akvaponici potrebni i zootehničari s ribogojnim znanjem i agronomi s agronomskim znanjem.

Prema riječima voditeljice zadružne proizvodnje u KZ Agraria Koper Patricije Pirnat, ovaj sustav posebno je dobar za degradirana područja i velike gradove, kao i područja gdje je tlo onečišćeno, jer za takvu proizvodnju nije potrebno zemljište. Također vjeruje da će sustav postati još relevantniji u svjetlu klimatskih promjena, jer koristi manje vode, a okoliš za uzgoj je kontroliraniji.

Projekt BeBlue temelji se na rezultatima postignutim u okviru projekta prekogranične suradnje Bluegrass koji je završio 2020. Aktualni projekt koji je započeo u rujnu prošle godine i trajat će do kolovoza sljedeće godine vrijedan je nešto manje od 750.000 eura, koliko iznosit će blizu 600.000 eura doprinosa EU-a.

Tagovi: akvaponika, slovenija, interreg, beblue, hrana, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE