GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci zovu Hrvate: Spasite nam zimsku sezonu kao što smo mi vama ljetnu

Slovenci zovu Hrvate: Spasite nam zimsku sezonu kao što smo mi vama ljetnu
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 10:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenska skijališta na rubu su opstanka, ali još uvijek postoji optimizam da će ovogodišnja zimska sezona, čak i ako bude neisplativa, biti realizirana.

Trenutni razvoj vezan uz covid-19 ne ulijeva puno nade da zimi možemo "normalno" skijati, ali svi vjeruju da će epidemiološka slika biti bolja u prosincu. Ako je to slučaj, neka slovenska skijališta bit će otvorena prvog vikenda u prosincu. Slični planovi rade se u Austriji i Italiji, gdje vrlo nerado prihvaćaju nedavnu odluku ministra sporta o zatvaranju skijaških staza u studenom, piše RTV Slovenije.

"Dramatičan je napad na planinske regije", bili su kritični u dolini Aoste.

U svim alpskim zemljama vlasti ih potiču da razmotre koliko je zdrav sport skijanje i vježbanje na otvorenom općenito te da dobro razmisle prije nego što se odluče za stroža ograničenja.

Puno je neizvjesnosti, jer su slovenska skijališta posljednjih godina često otpadala zbog blagih zima, a sada ih je i Covid "pogodio". Međutim, u Krvavcu su nam optimistično rekli da se i zima može provesti u tim uvjetima, naravno uz razumijevanje odgovornih institucija i odgovorno ponašanje svih.

"Vjerujemo da je moguće svoju aktivnost sigurno obavljati na skijalištima, naravno u prilagođenim uvjetima, ali istodobno vjerujemo da će nam u ovoj dugoj zimi koja nam predstoji trebati svjež planinski zrak i kretanje. Sve smo svjesniji da moramo ojačati imunološki sustav! "

Kupcima sezonskih karata (u pretprodaji do kraja studenog) nude jamstvo od stotinu skijaških dana, u protivnom će vratiti proporcionalni dio kupoprodajne cijene. Pobrinuli su se za neke novitete koji su dobrodošli i zbog zahtjevnih zdravstvenih uvjeta:

"Povećat ćemo restoran u hotelu Krvavec za 100 m2 kako bismo mogli osigurati primjerenu udaljenost između stolova, djelomično ćemo pokriti plažu na Krvavcu kako bismo tamo osigurali odgovarajuće uvjete. Svjesni smo toga da se moramo osjećati sigurno i na skijalištu i u kolibama. Pobrinut ćemo se da se poštuju pravila. "
Prema idealnom scenariju, sezona na Krvavcu mogla bi započeti već posljednjeg vikenda u studenom.

Slovensko udruženje operatora žičara u listopadu je u ime svih slovenskih upravitelja skijališta podnijelo NIJZ prijedlog preporuka za prevenciju infekcija na skijalištima. Napisani su na temelju preporuka koje će se provoditi u inozemstvu i kojima nije predviđeno zatvaranje skijališta. Radi se više o (sa standardnim očitim preporukama) manjim kapacitetima. Primjerice, u Kranjskoj Gori žičara Dolenčev rut zimi može doseći 2.400 ljudi u jednom satu brzinom od 3,4 m / s. Kad bi morali prepoloviti broj skijaša na sjedalima, i dalje bi bili profitabilni, uvjerava Blaž Veber. Da bi spriječili duže redove, po potrebi će ubrzati brzinu sedežnice i približiti je maksimalnoj brzini od 5 m / s.

U Kranjskoj Gori su spremni na sve moguće scenarije.

"Nadamo se da sredinom prosinca, uzimajući u obzir sve mjere i ograničenja, može započeti zimska sezona. Pripremamo se za sezonu u investicijskom i sadržajnom smislu, puno je učinjeno, posebno na području umjetnog snijega i ponuda za djecu.

"Ne bojim se pokretati liftove zbog virusa, osim ako naravno nemamo opću epidemiju koju imamo sada. To je sport na otvorenom, tako da je rizik manji. Ali morat će se poduzeti određene mjere", rekao je. rekao je Blaž Weber (Turizam Kranjska Gora).

Weber upozorava da same žičare neće biti dovoljne za spas turizma, morat će se otvarati restorani i hoteli ...

"Vjerujem da ćemo se voziti, ali istina je da neće svi preživjeti. Morat će se odlučiti koje su to strateške aktivnosti u koje treba pomoći ili u koje vrijedi uložiti. " U Kranjskoj Gori ove će se zime kladiti uglavnom na slovenske i hrvatske turiste.

"Ne možemo računati na Engleze ove godine. Hrvati su do sada bili treći među stranim turistima, uglavnom zahvaljujući njima, sobe su uvijek bile potpuno zauzete od Božića do 10. siječnja. Neka budu odani kao što smo mi bili ljeti na Jadranu. S njima smo oduvijek u dobrim odnosima i ako zdravstvena situacija bude primjerena, vjerujem da će Hrvati odlučiti odmor provesti u Kranjskoj Gori. "

Golte polaže velike nade u novu sezonu: „Uložili smo u dopunu sustava umjetnog snijega, tako da sezonu možemo započeti ove godine 5. prosinca, kada će se održati državno prvenstvo u turskom skijanju, i produžiti do 31. ožujka. slijedit ćemo sve preporuke NIJZ-a i vjerujem da ćemo uspjeti provesti sezonu. U prosincu smo već poprilično zauzeti, ima tri puta više rezervacija nego prošle godine ", rekla je direktorica Tina Gjud.

Na Velikoj planini poznato je da postoji ograničenje za općine, pa u toplim i sunčanim danima koji su prevladavali u novije vrijeme nije bilo puno šetača.
"Trenutno se žičarom vozimo do najviše šest ljudi, pridržavajući se važećih preporuka NIJZ-a. Žičara sada radi samo dva puta dnevno (u 9 i 16 sati) uglavnom kako bi se vlasnicima zemljišta na Velikoj planini omogućio pristup

Tagovi: slovenska skijališta, Kranjska Gora, Vogel, Aleksandra Fiorelli, Tina Gjud, Krvavec, hrvatski turisti, hrvatski skijaši
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE