GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slijedi li poskupljenje kave?

Slijedi li poskupljenje kave?
KAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 14:36
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Najgori mrazevi u zadnjih nekoliko desetljeća u najvećem svjetskom proizvođaču kave Brazilu i rekordno visoki troškovi prijevoza zbog zastoja u brodskom transportu uslijed pandemije covida-19 u idućih nekoliko tjedana rezultirat će rastom cijena kave na najvišu razinu u zadnjih nekoliko godina, procjenjuju analitičari.

Rast cijena kave dodatno će poskupjeti košaricu osnovnih životnih namirnica, nakon što su već pokupili kruh, biljna ulja i šećer. Indeks UN-ove agencije za hranu koji pokazuje svjetske cijene hrane u srpnju je porastao za 31 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, i to u vrijeme kad mnogi potrošači još imaju financijskih problema zbog pandemije.

Najgori mraz u Brazilu od 1994. godine vinuo je cijene nepržene kave na najvišu razinu u zadnjih gotovo sedam godina, a teret toga prenijet će se na potrošače koji kupuju prženu ili mljevenu kavu u supermarketima.

Terminska cijena arabice na američkom tržištu udvostručila se u zadnjih 12 mjeseci, a brazilski urod pogođen je sada i najgorom sušom u zadnjih 91 godinu. Razmjeri štete još se utvrđuju, no u područjima u kojima stabla kave nisu preživjela trebat će i sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje.

I poremećaji u globalnim isporukama, uzrokovani porastom potražnje za potrošačkom robom nakon pandemije i nedovoljnim brojem raspoloživih brodova, također je uzrokovao oštar uzlet cijena prijevoza kave do glavnih zemalja potrošača u Sjevernoj Americi i Europi.

Trgovci vjeruju da će potrošači uskoro plaćati višu cijenu kave u trgovinama, dok trošak kave u kafićima kratkoročno možda neće pratiti taj trend. "Pržena i mljevena kava u trgovinama samo su zapakirana kava. No, vaša šalica kave u Starbucksu možda neće toliko poskupjeti jer više plaćate kafić, wi-fi i iskustvo", kaže jedan burzovni trgovac kavom.

Posljednji podaci američkog statističkog ureda pokazuju da je u travnju prosječna cijena mljevene kave bila 4,75 dolara po libri, što je 8,1 posto više nego godinu ranije, i najviša razina od srpnja 2015. godine.

U brazilskom udruženju proizvođača kave Abic procjenjuju da su cijene pržene kave u Brazilu skočile oko 80 posto u razdoblju od prosinca do kraja srpnja.

"Neke kompanije, među kojima i tržišni lideri, već su najavile poskupljenja", stoji u pismu Abica odaslanom pržionicama.

Inače, Brazil je zaslužan za 30 posto ukupnog svjetskog izvoza kave.

Tagovi: kava, poskupljenje kave
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE