GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slavonija: Uzgajivači jabuka ne pamte težu godinu

Slavonija: Uzgajivači jabuka ne pamte težu godinu
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2022 / 19:59
Autor: SEEbiz / H
VUKOVAR - Visoke temperature i suša nanijele su golemu štetu i voćarima. Zbog ekstremne suše i mraza prepolovljen je urod svih voćnih vrsta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no tamošnji voćari ističu da - unatoč gubicima - od uzgoja neće odustati.

Vrijeme je berbe jabuka. Bere ih i Miroslav Kolić iz Jarmine pokraj Vinkovaca sa svojih 70 hektara voćnjaka. Uz radnu snagu i novu mehanizaciju berba je jednostavnija i puno brža, no Miroslav - kaže - ne pamti godinu težu od ove.

Kraljice voća obojile su jarminske voćnjake u zlatnu boju. Pod žarkim rujanskim suncem slatke i sočne mame sa stabala.

- Jedna jabuka na dan tjera sve bolesti van. Ova jabuka je jako sočnog i jako slatkastog okusa. Pršti puca od zrelosti i trenutno beremo sortu zlatni delišes, kaže za HRT Dragutin Gradaček, Jarmina.

Voćnjakom se nekada orila pjesma beračica. Ove jeseni razloga za veselje nema.

- Katastrofa. Evo sad smo imali berbu više od 70 posto. Gala je podbacila, popucala, bolest je napala svašta nešta. Katastrofa je. I berba se odužila, nije to to. Ali evo zlatni je super premda je i on dobio leda i ima fleke, rekla je Tanja Vidaković, beračica iz Antina.

I vlasnik Miroslav Kolić s grčem svojim voćnjakom šeće. Ove će jeseni ubrati dvije tisuće tona i ne pamti, kaže, težu godinu.

- Mraz tuča, suša, cijena gorina, repormaterijala i u konačnici cijena sadašnjeg proizvoda nije se povećala koliko su inputi otišli gore. Jako teška, jako zahtjevna i jako skupa za proizvodnju. Najteža godina koju sam ja doživjeo u proizvodnji jabuka, kaže Miroslav Kolić, proizvođač jabuka iz Jarmine.

Uzgoj jabuka, pokrenuo je njegov otac. Kao dijete s roditeljima je odlazio na polje te je zavolio zemlju i njezine plodove.

Ozbiljna proizvodnja jabuka ili bilo kojeg drugog voća kaže je nemoguća bez hladnjače. I zato s još devet proizvođača planira izgraditi najveću hladnjaču u Hrvatskoj.

- Planiramo izgraditi preko MPO-a hladnjaču kapaciteta 10 tisuća tona. Tu nam puno pomaže VSŽ sa papirologijom, ali mi ćemo ju financirati sa vlastitim sredstvima. Neće biti investitor županija nego ćemo mi svi uložiti svoje novce u tu hladnjaču, jer to je jedino pravo rješenje za tako velike projekte, ističe Miroslav.

Kolići nemaju problema s otkupom i plasmanom jabuka. Njihove slasne slavonske jabuke spremne su za tržište. Unatoč lošoj godinu ovo su dani koje su čekali cijelu godinu.

Tagovi: jabuke, uzgoj jabuka, Vukovarsko-srijemska županija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE