GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slabašne mogućnosti izvaninstitucionalne političke borbe

Slabašne mogućnosti izvaninstitucionalne političke borbe
ODNOSI SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2013 / 21:07
Autor: Ivan Brodić
KOLUMNA - Zbunjen sam! S nestrpljenjem očekujem ponoć! Prateći javne istupe u ponoć i jednu minutu očekujem ili pretvaranje mog parketa u zlatni ili potpunu devastaciju zemlje, nešto kao nakon Hirošime. 
Naime, oba očekivanja proizlaze iz dva potpuno nekritička tabora hrvatskoga društva koja nam okupiraju javni prostor posljednjih dana. Užasno me živciraju ovi "jedinstvo u različitosti" fanatici, baš poput ovih antineoliberalnih talibana.

Iako sam bio dosta mlad sjećam se kraja osamdesetih i početka devedesetih te demontaže bivše zajednice država, ista je imala neminovno europeizirani karakter. Svatko je od te demontaže imao neka svoja očekivanja, uglavnom po pitanju boljega života kako piše Dean Duda u novom broju Le Monde diplomatiqua, a zamaskirana u iracionalni nacionalizam, kako kaže Boris Buden danas u intervjuu Aleksandru Stankoviću u emisiji Nedjeljom u 2. Veli Duda, to su mahom bila očekivanja životnoga uspjeha, svi su htjeli profitirati od tranzicije, a zajednički je nazivnik bila antisocijalistička želja pripadanja srednjem staležu.

A taj srednji stalež u onom građanskome smislu na ovim prostorima nismo imali valjda od k.u.k. razdoblja te smo ispravno smatrali kako građanski univerzalizam toga sloja donosi napredak. Univerzalizam je to kojim nas kljukaju ovih dana iz javnih medija podmazujući sve to spomenutim "jedinstvo u različitosti" fanatizmom. No, to i nije ništa drugo nego kakvo Potemkinovo selo, jer je već i pticama na grani jasno kako Grčka, Španjolska, Portugal i Cipar doduše jesu različiti, no u jedinstvu ih drži još samo europski birokratko-administrativni aparat. U nedavnom intervjuu H-Alteru doc. dr. Hrvoje Jurić kaže kako Unija i nije ništa drugo nego instrument za podčinjavanje novo pridruženih članica korporacijama iz zemalja starih članica.

No, vratimo se mi srednjem staležu i napretku, ne tako davno The Economist je objavio tablicu na kojoj je prikazao odnos najviše plaće i prosječne plaće srednjega sloja po zemljama. Gledajući istu zamijetio sam kako je prosperitet tamo gdje je ta razlika najmanja, kao u Njemačkoj, Nizozemskoj ili Norveškoj. Promatrajući stanje koje smo željeli i ono u kojemu ulazimo u Uniju, čini se kako smo svoje želje potpuno promašili i time postali sličniji zemljama koje u zajedništvu drži još samo ova birokratska aždaja.

I sad dolazimo do drugog pola hrvatskoga društva koji valjda i ne zna izgovoriti niti jednu rečenicu koja ne počinje terminom "neoliberalizam". Smatraju vrli eurokontraši kako je Unija zemlja neoliberalnog društvenog uređenja. Ne želeći braniti ovaj svjetonazor želim reći kako je uspoređivati Uniju s neoliberalizmom isto kao pokušavati zabiti koš na nogometnoj utakmici. Kako piše H. M. Ezenberger u knjizi "Nježni monstrum Bruxelles ili Europa lišena suverenosti", radi se o primjeru utilitarizma i korporativizma. Nikakve zajedničke europske uljudbe, civilizacije i kulture tu nema, samo regulacija u smjeru korporativnog probitka.

Kada tako postavimo stvari postavlja se pitanje kako politički napredovati u takvome društvu? Jer kao i svaka generacija do sada niti ova koja dolazi, ukoliko im ne ostavimo kakvo reformatorsko naslijeđe, neće biti oslobođena težnje za demontažom neke zajednice država.

Kao i svaki korporativni sustav i Unija ima zadane oblike političkoga rada u vidu političkih grupacija u  Europskome parlamentu. Osim glavne tri grupacije, Pučana, Socijaldemokrata i Liberala, koji pripadaju gotovo pa istoj grupaciji koja bi uz neke iznimke zadržala Uniju u smjeru u kojemu i sada ide, jer kako netko reče ovih dana 8 tisuća eura mjesečno je sasvim dobar motiv, postoje i grupacije radikalne desnice i radikalne ljevice.

Prva, tzv. eurorealistična, u kojoj Hrvatska ima svoju članicu Ružu Tomašić, zaslijepljena je problemima rase i nacije, i kao takva savršeno odgovara politici glavne struje ne bi li ista njihovim djelovanjem sakrila odsustvo svoje volje za bilo kakvim promjenama. Ova je pak krajnja europarlamentarna desnica postavljena kao crvena krpa krajnjoj ljevici, kojoj se pridružio laburist Nikola Vuljanić i čiji su pripadnici i predstavnici grčke Syrize.

Ona bi, doduše zbog prirode aktualne krize korporativnog sustava i svoje prirodne povezanosti sa sindikalnim pokretima, mogla dati neke političke odgovore, no gubi se u borbi s gotovo pa beznačajnom, već spomenutom, desnicom, ali i u želji za pojačavanjem socijalne intervencije. Tako bismo umjesto korporativne, u Uniji, dobili socijalnu regulaciju.

Kako se u ovome sustavu sve čini kao gordijski čvor, mnogi predlažu početak izvaninstitucionalnog bavljenja politikom i pritiskom za većim udjelom direktne demokracije u birokratskom čudovištu u koje u ponoć ulazimo. Oklada je to s velikim koeficijentom, ali možda jedina koja može sljedećoj generaciji donijeti luksuz napretka umjesto demontaže tvorevine koja kao mnogo puta do sada u povijesti – nema realne alternative.

Tagovi: izvaninstitutcionalna politička borba, Syriza, Hrvoje Jurić, Nikola Vuljanić, Europski parlament, Europska unija, Dean Duda, Boris Buden
PROČITAJ I OVO
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE