GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Ine izabrala nove članove NO

Skupština Ine izabrala nove članove NO
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2016 / 15:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavna skupština Ine u četvrtak je u Nadzorni odbor za hrvatske članove, sukladno prijedlogu Vlade RH, izabrala Daria Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je kako očekuje da će NO ostvariti kvalitetnu suradnju s Upravom te da će se već na idućem rezultatu moći utvrditi da Ina ostvaruje strateške interese države.
Dioničari Ine na skupštini u četvrtak opozvali su iz Nadzornog odbora hrvatske članove Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika i, sukladno prijedlogu Vlade RH, za nove članove izabrali Darija Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića, priopćeno je iz Ine.

Nadzorni odbor (NO) Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Mađarski MOL u Nadzornom odboru su György Mosonyi, koji je i potpredsjednik tog tijela, Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horváth, József Molnár i Oszkár Világi. Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.

Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica, a Republike Hrvatske ima 44,84 posto dionica.

Na skupštini su dioničari u četvrtak donijeli i odluku da se prošlogodišnji gubitak od 1,2 milijarde kuna pokrije zadržanom dobiti u iznosu od 892,55 milijuna kuna, dok će se ostatak od gotovo 310 milijuna kuna pokriti korištenjem zakonskih rezervi.

"Negativni trendovi, prvenstveno vezani uz cijenu nafte, nastavili su se i u 2016. radi čega INA ulaže dodatni napor u održavanje stabilne financijske pozicije i osiguranje održivosti poslovanja. To činimo kroz optimizaciju strukture kapitalnih investicija i operativnih troškova, no unatoč tome ostajemo jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj pri čemu ćemo investicije održati na približno jednakoj razini iz 2015. kada smo uložili 1,7 milijardi kuna", izjava je predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta koja se prenosi u priopćenju.

Na skupštini je donijeta i odluka o izmjenama i dopunama Statuta Ine, a dana je i razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora za za poslovnu 2015. godinu.

Za revizora poslovanja u 2016. godini izabrana je revizorska tvrtka Ernst&Young.

Na redovnoj glavnoj skupštini bilo je prisutno 9,7 milijuna glasova ili 97,04 posto ukupnoga broja.

Panenić: ne možemo biti zadovoljni financijskim rezultatima

Ministar Panenić izjavio je novinarima nakon skupštine Ine kako "ne možemo biti zadovoljni financijskim rezultatima".

"Ima tu i objektivnih razloga, ali smatram da se može bolje i na razini upravljanja i u prijenosu znanja, koji mogu pomoći da se naftna kompanija Ina razvija u smjeru koji je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Shodno tome smo i predložili izmjene u Nadzornom odboru, ljude koje smatramo da mogu svojim znanjem, isto tako i autoritetom kvalitetno prenositi i donositi, zapravo davati potporu odlukama Uprave", rekao je Panenić, kojeg je Vlada odredila za predstavnika Republike Hrvatske u glavnoj skupštini Ine.

Panenić očekuje da će u idućem razdoblju NO ostvariti kvalitetnu suradnju, prvenstveno sa članovima Uprave.

"Očekujem u budućem razdoblju da će i NO ostvariti kvalitetnu suradnju, prvenstveno sa članovima Uprave koje predlažemo kao dioničar, kao Republika Hrvatska, i da ćemo već na sljedećem rezultatu moći utvrditi da Ina ostvaruje strateške interese, a to je kvalitetna opskrba energentima, da ostvaruje kvalitetne financijske rezultate, i ono što je najbitnije, investicije koje su nam prijeko potrebne", kazao je.

Govoreći o investicijama, istaknuo da je prvenstveno misli na investicije u rafinerije. "Jer, ako uspoređujemo s našim partnerom MOL-om, koji je upravo na tom rafinerijskom poslovanju ostvario dobre rezultate, očekujemo da na tom tragu oni prenesu znanje i mogućnosti da i Ina upravlja svojim kapacitetima. I vrlo brzo očekujemo dogovor oko mogućih investicija", istaknuo je Panenić.

Najavio je da će se sutra s Inom potpisati ugovor o istraživanju nafte na jednom od polja na kopnu, što će omogućiti da Ina nastavi s istraživanjem te se nada da će rezultati poboljšanja rafinerijske proizvodnje i istraživanja doprinijeti puno boljem rezultatu i strateškom položaju Ine.

Na upit hoće li se pokrenuti nastavak pregovora s MOL-om, Panenić je podsjetio da je premijer Tihomir Orešković kazao da se pregovaračka platforma razrađuje. "Kad budemo spremni, mi ćemo otvoriti pregovore", izjavio je.

Panenić je rekao i da se neće ići u smjeru istraživanja nafte u Jadranu. "To je načelno stajalište mene kao ministra i cjelokupne javnosti. To nije prihvatljivo s obzirom na strateški interes turizma kao takvoga i nećemo donositi nikakve odluke da se istraživanje nafte omogući", odgovorio je Panenić na novinarski upit.

Tagovi: Ina, MOL, Dario Čehić, Luka Burilović, Damir Vanđelić, Tomislav Panenić
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi potonuli oko jedan posto, ponajviše pod pritiskom gubitaka na europskim burzama, dok su u fokusu investitora bile dionice onih kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
NEISKORIŠTENE PRILIKE
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
ANALIZA - Hrvatsko ratarstvo već danas ima, zbog svoje konkurentnosti, potencijal za podizanje dodane vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti u preradi, te bi moralo biti temelj za izradu budućih strateških akcijskih planova u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u SAD-u i Europi, što će negativno utjecati na oporavak gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE