GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Crne Gore izglasala članstvo u NATO

Skupština Crne Gore izglasala članstvo u NATO
ISTORIJSKI DAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2017 / 17:02
Autor: SEEbiz / CdM
CETINJE - Crna Gora je, izvjesno, 29. članica NATO. Skupština Crne Gore je na sjednici koja je održana na Cetinju sa 46 glasova ZA izglasala Predlog zakona potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora, a formalan prijem očekuje nas na NATO samitu u maju.

Dok su poslanici vladajuće koalicije u kojoj su DPS, SD, BS, HGI i koalicija albanskih stranaka, zajedno sa opozicionim SDP-om glasali ZA, ispred zgrade parlamenta, pristalice DF-a palile su NATO zastavu. Premijer Duško Marković je, obrazlažući zakon, kazao da će ovaj datum pamtiti Crna Gora i Crnogorci.

Marković je istakao da poslanici koje su građani izabrali u oktobru prošle godine danas imaju istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca; dok bude Crne Gore i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

"Pripala mi je izuzetna čast da danas, na prijestonom Cetinju koje je vjekovima simbol crnogorske slobode, časti i vrijednosti koje naša zemlja baštini, Skupštini Crne Gore predložim Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske. Sva istorija, tradicija i duhovno biće naše zemlje nam govore da se ovakva odluka nigdje, osim na Cetinju, nije ni mogla donijeti", kazao je Marković.

Današnji dan, tvrdi Marković, upisujemo u najsvjetliju stranicu istorije Crne Gore.

"Rame uz rame sa 1. julom 1878. godine kada se na Berlinskom kongresu raspravljalo o međunarodnoj potvrdi nezavisnosti Crne Gore kao 27. države tog vremena; sa 13. julom 1941. godine kada se Crna Gora svrstala u veliku antifašističku koaliciju koja je odbranila svjetsku civilizaciju; sa 21. majem 2006. godine kada je narod Crne Gore odlučio da obnovi državnost svoje otadžbine, otetu teškom nepravdom i prevarom gotovo cio vijek ranije... Danas sve te, i mnoge druge svijetle datume iz naše istorije, objedinjujemo u odluci o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi – društvu 28 država koje predstavljaju vodeću snagu i vrijednost modernog svijeta", kazao je Marković.

Koliko juče, ističe premijer, to je izgledalo nedostižno.

"Najmanja i najzaostalija republika bivše Jugoslavije; opustošena odjecima krvavih balkanskih ratova devedesetih godina prošlog vijeka; nevoljno uvučena u suludi rat Srbije sa NATO snagama oko Kosova – Crna Gora imala je sve šanse da ostane na začelju istorije u balkanskim stranputicama. Desilo se upravo suprotno", kazao je Marković.

U prethodnih 16 mjeseci okončane su sve složene procedure u 27 država članica NATO-a, preostalo je da samo još u španskom Senatu, a to će se desiti u narednih desetak dana, bude potvrđen Protokol o ratifikaciji.

"Cilj donošenja ovog Zakona u našem Parlamentu je obezbjeđivanje posljednjeg uslova za punopravno članstvo Crne Gore. Nakon stupanja na snagu ovog Zakona, i nakon poziva generalnog sekretara Stoltenberga – dostavićemo svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora. To će biti i zvaničan datum stupanja Crne Gore u članstvo NATO-a", kazao je Marković.

Uz zahvalnost svim državama Alijanse, kao i generalnom sekretaru i njegovom timu na podršci koju smo imali, na brzoj i efikasnoj ratifikaciji Protokola, Marković jasno poručuje-nije Crna Gora članstvom u društvu 28 vodećih zemalja svijeta dobila nešto što nije zaslužila, nešto što joj ne pripada.

"Vanredno je bio važan, u tom pravcu, naporan, predan i odlučan rad ove generacije političara, posebno u posljednjih desetak godina. Ali, u širem kontekstu, istorijski posmatrano, za naše mjesto u društvu najrazvijenijih zaslužne su i sve one prethodne generacije naših ljudi: boraca i ratnika, državnika i stvaralaca svih profila. Sve one generacije, makar u prethodna dva vijeka – da ne idem dalje, koje su uvijek bile na pravoj strani istorije; koje su podnijele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svjetska rata u prošlom vijeku; i koje su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve", naveo je Marković

Danas, dodaje on, našim ulaskom u društvo povlašćenih, i ti računi stižu na pravednu naplatu.

"Zato je ovo prilika da se poklonimo sjenima svih crnogorskih heroja koji su ugradili sebe u temelje naše države, njenog opstanka i prosperiteta!", poručio je Marković.

Prema premijerovim riječima, članstvo Crne Gore u NATO-u je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, bezbjednosti građana i preduslov za stabilan ekonomski napredak kojim se otvaraju i vrata članstva u EU.

"Vjerujemo da je to nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živjele bolje. Nije dakle riječ o biti ili ne biti za našu zemlju. Riječ je o tome: kakvu budućnost biramo za nas i generacije koje dolaze? Riječ je, dakle, o tome da vjerujemo da je upravo ovo najbolji način za Crnu Goru i za sve njene građane", poručio je Marković.

Članstvom u NATO, ističe premijer, Crna Gora obezbjeđuje za svakog našeg građanina novu, veliku i jednaku šansu da svoj život učini sigurnijim i kvalitetnijim.

"Te benefite osjetićemo svi – veoma brzo i veoma vidljivo, bez obzira na naše političko ili bilo koje drugo opredjeljenje. U ime prosperitetnije Crne Gore, pozivam vas da krajnje racionalno, bez suvišnih emocija, okrenuti prema budućnosti, odgovorno prema sebi i prije svega prema svojoj djeci – uvažite argumentaciju za današnju odluku Skupštine", naveo je Marković.

On se osvrnuo i na NATO bombardovanje Murina.

"Ovo je trenutak u kojem, sa osjećanjem duboke tuge i žaljenja, podsjećam i na tragičan događaj od prije 18 godina, kada je u Murini poginulo šestoro naših ljudi tokom NATO bombardovanja. Sa pijetetom izgovaram danas nijihova imena: Miroslav Knežević, Olivera Maksimović, Julija Brudar, Vukić Vuletić, Manojlo Komatina, Milka Kočanović. Nećemo zaboraviti te nevine žrtve!", kazao je Marković.

Nećemo, dodaje on, takođe zaboraviti ni da je Crna Gora tada, mimo svoje volje, bila uvučena u tragičan sukob Srbije sa NATO snagama, niti da je samo zahvaljujući vanrednim diplomatskim naporima tadašnjeg rukovodstva naša država izbjegla nesagledive posljedice.

"Upravo da nam se to više nikada ne bi dogodilo; da bismo o sudbini svoje države i svog naroda mogli sami da odlučujemo – obnovili smo nezavisnost i pridružili se najmoćnijim silama današnjice! Pozivam prisutne poslanike da donesu istorijsku odluku i podrže Predlog Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske. Neka je vječna Crna Gora!", poručio je Marković.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je Parlamentu dodijeljena istorijska uloga.

"Jedanaest godina od obnavljanja nezavisnosti postajemo članica najmoćnijeg saveza današnjice. Nalazimo se na istorijskoj prekretnici i odluke se moraju donositi. Tako potvrđujemo privrženost uzvišenim vrijednostima vladavine zakona. Nijesu nam potrebne dalje podjele, već jedinstvo koje jača državnost Crne Gore", istakao je Brajović.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić rekao je da u NATO ulazimo ne da bi ratovali, nego da na ovim prostorima nikada više ne bude rata.

"Odlukom koju ćemo danas donijeti čuvamo tekovine 21.maja i razbijamo iluzije onima koji Crnu Goru vide u nekim drugim velikodržavnim projektima. Današnja odluka je tvrdi pečat na kojem piše da je vječna Crna Gora ", kazao je on.

Pošto je predsjednik Skupštine Ivan Brajović dao riječ Ervinu Ibrahimoviću iz Bošnjačke stranke, regovao je šef SDP-a, Ranko Krivokapić.

On je negodovao što je prije njega Ibrahimović dobio riječ, pa ga je Brajović optužio za političku perfidnost, ali mu je ipak, dao prvenstvo.

"Drago mi je makar što je neko ovdje", rekao je Brajović.

Šef stranke Ranko Krivokapić kaže da su oni najveći pobjednici u politici jer su, kako kaže, od sopstvenih progonitelja i ratnih avanturista načinili zagovornike NATO-a.

"U NATO su utjerani, nijesu prema NATO-u išli. Treba zahvaliti NATO-u jer su ratne huškače doveli u red I vratili mir na Balkan... NATO je šansa za novu Crnu Goru. To nije pitanje vlasti već vrijednosti", kazao je Krivokapić.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervih Ibrahimović rekao je da punopravno članstvo u NATO nema alternativu za Bošnjačku stranku.

"NATO je potreban Crnoj Gori, NATO je potreban regionu, danas članstvom ne prkosimo Rusiji, onima koji nisu za NATO, već radimo ono što ozbiljan domaćin radi-štitimo svoje političke interese", rekao je on.

Da NATO nema alternativu, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata, Vujica Lazović.

"Da za NATO jer učlanjenje ne prijetimo nikome. Samo ćemo povećati stabilnost regiona. NATO jer je u interesu građana da budemo demokratski i ekonomski razvijena država. NATO ne bi trebao da je civilizacija oaza ljubavi i prijateljstva. Znamo da tako nije i da u svijetu postoji mnogo tenzija. Kako je to mi na Balkanu naročito znamo, jer tragična iskustva iz '90 surovo opominju. I u tom smislu punog srca DA za NATO jer će nam dati stabilno okruženje. Crna Gora ima alternativu, ali onda bi bili izopšteni. Lutali bi bespućima Balkana. Zato DA za NATO", istakao je Lazović.

On je podsjetio na dvije krupne istorijske odluke ovdašnjih političara u posljednjih deset godina.

"Ako već možete da birate izaberite najbolje društvo. Ulazimo u red najbogatijih, najmoćnijih i najrazvijenih zemalja današnjice... Šta je alternativa? Da Crna Gora zanesena svojim zabludama luta Balkanom. Da ovdašnja generacija crnogorskih političara nije uradila ništa, bez da je obnovila nezavisnost 2006. godine i uvela Crnu Goru u NATO, a uradila je dosta toga, zaslužila je počasno mjesto u istoriji Crne Gore... Utrostručen je BDP-a, udvostručene su plate i penzije, povećane su investicije, napredovali smo u EU integracijama...", rekao je Lazović.

Vlada je ranije podsjetila da su evroatlantske integracije i članstvo u NATO, od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, jedan od njenih strateških spoljnopolitičkih prioriteta.

Pristupanje NATO-u je, kako su ocijenili iz Vlade, posebno važan imajući u vidu regionalni, ali i širl politički, ekonomski i bezbjednosni kontekst.

Nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora.

Tagovi: Skupština Crne Gore, NATO, Duško Marković, Ranko Krivokapić, Vujica Lazović
PROČITAJ I OVO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak najvažniji indeksi oslabili zbog novog rekordnog broja zaraženih Covidom-19 u nekoliko američkih saveznih država, pa se investitori pribojavaju novog gospodarskog zatvaranja i posljedica toga na zarade kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE