GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škegro i Matijević podijelili hrvatsko tržište jabuka

Škegro i Matijević podijelili hrvatsko tržište jabuka
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2014 / 14:38
Autor: SEEbiz / Lider / Poslovni dnevnik
ZAGREB - Quaestus Borislava Škegre u Fragariju upucava dodatnih 145 milijuna kuna (prije 2,5 godine već je ubrizgao 25 milijuna).

Gotovo 80 posto tog iznosa namijenjeno je, navodno, za preuzimanje Moslavina voća, odnosno Todorićevog voćnjaka jabuka koji se prostire na 265 hektara kod Kloštar Ivanića. Škegro već preko Fragarije drži suvlasništvo u čakovečkom Agromeđimurju, koje je jedan od najvećih proizvođača jabuka. Investirao je i u Hlad iz Slavonskog Broda, koji uzgaja višnje te jabuke i kruške. Ako i nije kralj hrvatskog tržišta jabuka, Škegro je barem jedan od dvojice najjačih igrača.

Širenje Škegrina Quaestusa na četiri tvrtke, čija je djelatnost proizvodnja i otkup voća i povrća te skladištenje i zamrzavanje bobičastih voćnih vrsta, uz paralelno okrupnjavanje gotovo istovjetnog biznisa od strane poduzetnika Matijevića dio struke isčitava kao novi val tržišne koncentracije. Matijević je naime, do lani upravljao tvrtkom Plodovi fructus gdje je imao 50 posto udjela dok je ostalu polovicu držao Todorićev AgroFructus.

Brojni mali proizvođači ovu bipolarizaciju motre s golemom dozom opreza, strahuju kako će dva moćna igrača uskoro (ne)izravno kontrolirati domaće tržište voća i povrća, i to ne samo proizvodnju nego i uvoz.

Tagovi: Borislav Škegro, jabuke, Quaestus Private Equity, Fragaria, Plodovi fructus, AgroFructus
PROČITAJ I OVO
Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta
TURIZAM
Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta
BEOGRAD - Iako smo ceo april bili u vanrednom stanju, sa zatvorenim granicama i ugostiteljskim objektima, zvanična statistika je zabeležila da je u našoj zemlji za tih 30 dana bilo 6.293 turista, od toga 1.052 stranca, što je u odnosu na isti taj period prošle godine pad od 98 odsto.
Želite putovati? Čekat ćete znatno duže na aerodromima
ČEKANJA
Želite putovati? Čekat ćete znatno duže na aerodromima

LONDON - Zbog novih globalnih uputa o fizičkom distanciranju, uvedenim kako bi se sigurno pokrenuo zračni promet tijekom pandemije koronavirusa, u nekim zračnim lukama putnici će prije leta morati dolaziti još dva sata ranije, rekla je šefica skupine međunarodnih aerodroma u utorak.

Opatijski hotelijer: Ova kriza je za nas gora od rata
SLIKOVITO
Opatijski hotelijer: Ova kriza je za nas gora od rata
BERLIN - Austrijski dnevni list Die Presse piše o posljedicama korona-krize i tome kako je ona punom snagom pogodila Hrvatsku koja je «ovisna o turizmu», ali i dodaje da bi dugoročno gledajući ta zemlja mogla profitirati.
Zagrebačka burza: Sedmi uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Sedmi uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Sedmi uzastopni rast CROBEX-a bio je popraćen prilično slabim prometom.
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
POTPORE
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
ZAGREB - Zagrebačka županija povećala je sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna, objavili su u utorak iz Županije te pozvali poljoprivrednike da se jave na javni poziv i ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150 tisuća kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE