GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siva ekonomija u opadanju na Dunavu i Savi

Siva ekonomija u opadanju na Dunavu i Savi
KONTROLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2015 / 12:03
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Državne inspekcije i policija na Savi i Dunavu ustanovili su, u objedinjenoj kontinuiranoj akciji kontrole plovila, teretnih i putničkih brodova i luksuznih jahti, da je "siva ekonomija" u toj oblasti znatno smanjena, saopšteno je danas.
U saopštenju Ministarstva građne, saobraćaja i infrastrukture navodi se da je u jučerašnjoj kontroli, koja će biti nastavljena i u narednom periodu, učestvovalo više inspekcija, uključujući Inspekciju za bezbednost plovidbe, Inspekciju rada, Rečnu policiju, kao i inspektore za transport opasnog tereta.

"Od niza plovila, među kojima su bili i veliki tankeri za naftu privatnih naftnih kompanija, prekontrolisan je i jedan brod državnog brodarskog preduzeća, koji je imao sve uredne papire, svu prijavljenu radnu snagu i sertifikat da obavlja delatnost za koju je registrovan", potvrdio je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić, koji je istakao da je to primer kako treba da se ponašaju svi u rečnom saobraćaju.

On je ukazao da država gubi ogroman novac u zoni "sive ekonomije" u oblasti rečnog transporta i to tri do četiri miliona tona robe, od ukupno devet miliona, koliko iznosi godišnji promet robe na rekama.

"Odlučni smo da, posle više decenija, napravimo bazu podataka putničkih brodova da bismo znali koliko se tačno država šteti i građani dovode u opasnost, zbog nekvalifikovane radne snage na brodovima i neadekvatnih plovila", dodao je Simić.

Savetnik potpredsednika Vlade Milan Rakić ocenio je da "kontinuirana akcija kontrole plovnih objekata već daje prve pozitivne rezultate" i dodao da su vlasnici plovnih objekata shvatili da zakoni moraju da se poštuju.

Pomoćnik ministra saobraćaja za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe, Leposava Sojić, rekla je da je Ministarstvo utvrdilo da u oblasti vodnog saobraćaja propisi nisu usklađeni sa realnim potrebama.

"Zato su, po ubrzanoj proceduri, izmenjena tri zakona i pripremljena dva nova, i svi su usklađeni sa pravilima EU", navela je ona. Urađena je i Strategija razvoja vodnog saobraćaja i akcioni plan, kao osnovni akt za razvoj te oblasti, čiji se rokovi već poštuju, rekla je Sojić i dodala da će zahvaljujući tome, Srbija postati uređena država u oblasti vodnog saobraćaja i konkurentna na evropskom i svetskom tržištu.

Tagovi: Siva ekonomija u opadanju na Dunavu i Sava, brodovi, Milan Rakić, Poreska uprava Srbije
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE