GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sirovine izazivaju paniku na globalnim tržištima: Nedostaje doslovce svega

Sirovine izazivaju paniku na globalnim tržištima: Nedostaje doslovce svega
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zalihe velikog broja sirovina na svjetskim tržištima na povijesno su niskim razinama.

Od industrijskih metala preko energije do poljoprivrede, pomama za sirovinama i osnovnim namirnicama odrazila se na buduće tržište, na kojem je velik broj roba preokrenuo u tzv. backwardation – strukturu cijena koja signalizira oskudicu. Backwardation je pojava kad je trenutna cijena (obično se koristi pojam spot) nekog instrumenta veća od buduće terminske (trgovci koriste riječ futures) cijene.

Problemi su osobito akutni na tržištima metala, na kojima se spot cijene nekoliko ugovora na Londonskoj burzi metala trguju više od onih za kasniju isporuku jer trgovci plaćaju velike premije kako bi osigurali trenutnu opskrbu, piše tportal.

Zalihe bakra na glavnim robnim burzama iznose nešto više od 400.000 tona, što predstavlja manje od tjedan dana globalne potrošnje. Zalihe aluminija također su niske jer su talionice u Europi i Kini bile prisiljene smanjiti kapacitet zbog golemog financijskog pritiska uzrokovanog rastućim troškovima energije.

Aluminij je prošlog tjedna dostigao 13-godišnji maksimum iznad 3200 dolara po toni nakon što je Goldman rekao da bi se zalihe mogle iscrpiti do 2023.

Smanjenje proizvodnje samo je jedan od faktora koji stoji iza nestašice ponude, zbog čega je Bloombergov Commodity Spot indeks, ključan pokazatelj sirovina, porastao za više od desetine od početka godine i dosegao rekordnu vrijednost ovog mjeseca. Prema podacima Refinitiva, devet od 23 terminska ugovora koji čine indeks su u nazadovanju.

Drugi pokretači nestašice uključuju nedostatak ulaganja u nove rudnike i naftna polja, loše vremenske prilike i ograničenja u lancu opskrbe uzrokovana širenjem covida.

Tagovi: robna tržišta, aluminij, bakar, metali, kava
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE