GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sipri: Za deset godina, prodaja oružja porasla 147 odsto

Sipri: Za deset godina, prodaja oružja porasla 147 odsto
IZVEŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2012 / 19:55
Autor: SEEBiz/Agencije
STOCKHOLM - Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, tržište oružja u svetu neprestano raste. Od 2002. trgovina oružja i vojne tehnike povećala se za 147 odsto. U 2010. na međunarodnim tržištima prodato je oružja u vrednosti 411,1 milijardi dolara, što je povećanje za 1 odsto u odnosu na 2009.godinu, navodi se u izveštaju međunarodnog istraživačkog instituta "Sipri" iz Stockholma.
U izveštaju se navodi da je rast prodaje od 1 odsto u 2010, značajno manje od 7 odsto koliko je zabeleženo 2009., što se pripisuje prvenstveno povlačenju SAD iz Iraka.

Na listi 100 najvećih svetskih kompanija prodavaca oružja dominiraju 44 američke kompanije koje pokrivaju 60 odsto tržišta, sa prodajom u vrednosti 246,6 milijardi dolara.

Broj evropskih kompanija na listi "Top 100" smanjio se sa 33 u 2009. na 30 u 2010. koje pokrivaju 29 odsto svetskog tržišta, sa prodatom vojnom tehnikom i oružjem u vrednosti 119 milijardi dolara.  

Izveštajom nisu obuhvaćene neke države poput Kine, Kazahstana i Ukrajine zbog nedostatka pouzdanih informacija.

Na listi deset najvećih proizvođača oružja nalazi se  7 vodećih kompanija u oblasti vojne industrije iz SAD, i po jedna iz Velike Britanije, Italije i Francuske.

Drugu godinu za redom vodeće mesto na listi pripada američkom koncernu "Lockheed Martin" koji je prodao oružja vrednosti 35.7 milijardi dolara.

Sledi britanski "BAE Systems" koji je u 2010, prodao oružja za 32,88 milijardi dolara.  


Lista 10 najvećih prodavaca oružja u 2010

1. Lockheed Martin, SAD, 35.73 milijardi dolara

2. BAE Systems, V.Britanija, 32.88 milijardi dolara

3. Boeing, SAD, 31.36 milijardi dolara

4. Northrop Grumman, SAD 28.15 milijardi dolara

5. General Dynamics, SAD 23.94 milijardi dolara

6. Raytheon, SAD, 22.98 milijardi dolara

7. EADS, Trans-European, 16.36 milijardi dolara

8. Finmeccanica, Italija, 14.41 milijardi dolara

9. L-3 Communications, SAD, 13.07 milijardi dolara

10. United Technologies, SAD, 11.41 milijardi dolara


Tagovi: Sipri, oružje, vojna tehnika
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE