GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati traže prijevremene izbore, a Vladu optužuju da je "marionetska"

Sindikati traže prijevremene izbore, a Vladu optužuju da je
PROGLAS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2014 / 12:12
Autor: ;i:3;s:10:
ZAGREB - U povodu 1. svibnja, Praznika rada, četiri sindikalne središnjice objavile su proglas u kojem traže prijevremene izbore i novu politiku ističući da se "agoniji milijuna građana u Hrvatskoj ne vidi kraj", jer vlast u dvije i pol godine mandata nije ispunila predizborne najave.
Sadašnju Vladu proglašavaju "marionetskom" i optužuju je kao isključivog krivca za stanje u Hrvatskoj "jer vodi politiku koju sama ne oblikuje i ne raspravlja u vlastitoj zemlji", nego onu koja odgovara stranim središtima moći i domaćim bogatašima. Čije interese štiti hrvatska Vlada? Svoga naroda očito ne, poručuju sindikati.

Tvrde da se Vlada podredila njemačkom diktatu kojim se provodi kroz institucije EU, čime Njemačka štiti svoje financijske krugove i svoje interese, gurajući cijelu Europu u stagnaciju. Stoga su Hrvatskoj potrebni zreli i odgovorni ljudi na čelu države, koji se neće podrediti stranim moćnicima i uskom krugu bogatih na štetu opstanka vlastitog naroda, kaže se u proglasu.

Sindikati drže kako u zemlji ima onih koji mogu i znaju voditi ekonomsku i socijalnu politiku u interesu naroda, ali "to nisu niti oni prošli niti ovi sadašnji".

Hrvatskoj su potrebni oni koji će pokrenuti proizvodnju i iz novostvorenog bogatstva omogućiti lakše vraćanje dugova građana, poduzetnika i same države i tek tako doista smanjiti dug i deficit.

Trebaju nam oni koji su u stanju zemlju preokrenuti za dvije godine, a ne oni koji svoju nemoć opravdavaju tvrdnjom kako im za izlazak iz krize treba 10 godina, naglašavaju sindikati.

Moguće je da će i politika "marionetske Vlade" dati rezultate u nekom dugom roku, za 10 ili 15 godina, ali to znači izgubiti generaciju mladih ljudi, daljnje desetljetno mrcvarenje građana, smanjivanje standarda radnika i produljeni očaj starijih.

Sindikati za nemogućnost izlaza iz krize i veliku zaduženost optužuju "one koji su nudili kredite građanima i državama i europsko gospodarstvo doveli u sadašnje stanje". S tako visokim dugovima građana, poduzetnika i same države nemoguće je pokrenuti gospodarski rast i investicije.

Svjetski kreditori brinu samo o tome da se krediti vraćaju. U njihovoj su službi MMF, Svjetska banka, Europska komisija, rejting agencije, veliki dio medija, kao i Vlade pojedinih zemalja, uključujući i našu, poručuju sindikalci.

Zato je stanje beznadno, jer se sve podređuje vraćanju kredita, pa i ekonomska politika koja traži štednju od običnih ljudi, ali ne i od najbogatijih, tvrde u prvosvibanjskom proglasu Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Tagovi: sindikati, prijevremeni izbori, Prvi svibanj, strani centri moći, Matica hrvatskih sindikata, SSSH, MMF, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SKIJANJE
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SARAJEVO - Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
KOREKCIJA
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
NEW YORK - Tržište kriptovaluta očekivano je doživjelo korekciju ili, ako bismo pretjerivali, manji slom, koji su neki mediji nazvali Thanksgiving crash (četvrtak je bio Dan zahvalnosti u SAD-u).
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
LONDON - Velika Britanija osigurala je dodatnih dva milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje proizvodi američka biotehnološka kompanija Moderna, priopćila je britanska vlada.
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
LIJEKOVI
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
OTTAWA - Kanadska vlada je u subotu objavila da zabranjuje izvoz u Sjedinjene Države nekoliko vrsta lijekova, poglavito onih koji se koriste u liječenju covida-19, jer bi mogao doveti do nestašica u Kanadi.
Svjetska tržišta: Indeksi na najvišim razinama u povijesti
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi na najvišim razinama u povijesti
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jednog cjepiva protiv koronavirusa i napretku u prijenosu vlasti u Bijeloj kući.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE