GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikalci pozdravljaju zamrzavanje tečaja, predlažu konverziju u kune

Sindikalci pozdravljaju zamrzavanje tečaja, predlažu konverziju u kune
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2015 / 13:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Čelnici triju sindikalnih središnjica pozdravili su u utorak Vladinu odluku o zamrzavanju tečaja švicarskog franka kako bi dužnicima bila olakšana otplata kredita, te kao trajno rješenje predlažu konverziju kredita s valutnom klauzulom u kunske kredite.
Također ocjenjuju kako rok od godine dana, koji je najavio premijer Zoran Milanović, ukazuje da sadašnja Vlada rješenje problema u izbornoj godini prebacuje na slijedeću Vladu.

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozdravlja potez kojim Vlada zamrzava tečaj švicarskog franka radi zaštite korisnika kredita s valutnom klauzulom, no ističe da će to imati smisla jedino ako uslijede mjere kojima će se onemogućiti buduće slične pojave.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević u pismu premijeru Milanoviću ističe kako problem koji je uništio financije brojnih obitelji nije tečaj švicarskog franka, nego to što imaju ugovorenu valutnu klauzulu.

Problem je što Hrvatska dopušta da se visina nečije ugovorne obveze na našem teritoriju određuje primjenom strane valute, odričući se tako dijela vlastitog suvereniteta. Stoga će bez ukidanja valutne klauzule odgovarajućom izmjenom Zakona o obveznim odnosima Vladina mjera izgubiti dublji smisao, upozorava Matijašević.

Podsjetio je da su Ustavnom sudu još u siječnju 2011. godine podnijeli prijedlog za ocjenu suglasnosti valutne klauzule s Ustavom, no još očekuju povratnu informaciju.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da Vlada treba ponuditi konačno rješenje odmah, a ne čekati godinu dana, bez obzira na izbornu godinu, jer bi uskoro problem mogli postati i krediti vezani uz euro.

Zamrzavanje tečaja na godinu dana ga podsjeća na narodnu poslovicu "brigo moja prijeđi na drugoga", jer se rješenje prebacuje na iduću Vladu.

Sever rješenje vidi u ukidanju valutne klauzule, bez obzira na visoku euriziranost zemlje, te konverziju u kune i utvrđivanje gornje granice visine kamate. Ovako i dalje ostaje nesigurnost kod dužnika, smatra Sever.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ocijenio je da Vladin potez ne bi smio biti iskorišten za "jednokratnu uporabu" i odgodu rješenja nakon parlamentarnih izbora.

Problem treba sistemski riješiti na jedini mogući način - pretvaranjem deviznih u kunske kredite po tečaju na dan sklapanja ugovora, smatra Novosel.

Ne treba čekati godinu dana već u ponedjeljak, nakon što se odluka u petak potvrdi u Saboru, treba početi raditi na rješenju koje bi se provelo još za mandata aktualne vlasti, odnosno najkasnije do listopada ove godine.

Također bi trebalo vidjeti može li se primijeniti rješenje po uzoru na mađarski model - da banke obeštete građane koji su zbog "divljanja" tečaja morali platiti znatno veće iznose, kaže Novosel.

Tagovi: krediti u francima, krediti u švicarcima, franak, kuna, Mladen Novosel, Željko Stipić, Krešimir Sever, Ozren Matijašević
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
BEOGRAD - Ukupna vrednost trgovanja na Beogradskoj berzi iznosila je danas 23,7 miliona dinara (201,8 hiljada evra), pri čemu su akcije beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Dinara" odnele tri četvrtine prometa.
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
ZAGREB - Početak tjedna donio je blagi rast indeksa Zagrebačke burze, ali i nastavak slabog prometa.
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
POTEZI
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
ATENA - Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u ponedjeljak da ukida obveznu karantenu od sedam dana za građane Europske unije i još pet zemalja.
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE