GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SEE Link regionalnim kompanijama omogućuje lakši pristup investitorima

SEE Link regionalnim kompanijama omogućuje lakši pristup investitorima
KONFERENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2017 / 21:13
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Tržišna kapitalizacija SEE Linka danas premašuje 38,5 milijardi dolara, što pokazuje kako pionirski pothvat stvaranja zajedničke tržišne platforme pred sobom ima svijetlu budućnost, izjavio je u pozdravnom govoru na otvorenju SEE LINK INTERNATIONAL CONFERENCE 2017., održane u Beogradu, Ivan Takev, predsjednik Nadzornog odbora SEE Linka i direktor Bugarske burze.

Na konferenciji je sudjelovalo više od sedamdeset predstavnika tržišta kapitala iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Iako burze nisu vlasnički povezane, uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj stvorile su održivi sustav čiji će se značaj za gospodarstva država članica i izdavatelje na tim tržištima tek pokazati u punom svjetlu, složili su se sudionici SEE LINK INTERNATIONAL CONFERENCE.

Nakon uvodnog predstavljanja tržišta članica SEE Link mreže, govornici su na okruglom stolu razgovarali o tehničkim, zakonskim i organizacijskim izazovima koji još stoje pred SEE Linkom. 

Izgradnja snažne zajedničke trgovinske platforme dugotrajan je proces koji nije bez svojih izazova, ali svi uključeni snažno su angažirani na rješavanju potencijalnih poteškoća, zaključila je na kraju okruglog stola moderatorica Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Ivan Takev objasnio je kako su vodeći ljudi burzi u Zagrebu, Skopju i Sofiji odlučili stvoriti infrastrukturu nužnu za omogućavanje trgovanja i doprinos rastu regionalnih tržišta kapitala. Krajem ožujka ove godine obilježili smo prvu godinu otkad je SEE Link aktivan kao trgovinska platforma. Nakon što smo svladali najveći dio institucionalnih i tehničkih prepreka, trgovina se na platformi odvija bez poteškoća. Promotivne aktivnosti poput ove konferencije pomažu podići vidljivost platforme i osigurati njezinu budućnost, rekao je Takev.

Plan vodstva SEE Linka jest u skorom roku na platformu uključiti nove burze i brokerske kuće, povećati likvidnost i riješiti neke od izazova prekograničnog prijeboja i namire te je dodatno pozicionirati među ulagateljima upravo putem zajedničkih konferencija i road showova. 

Beogradska i Ljubljanska burza SEE Linku su se pridružile krajem 2016. godine, dvije i pol godine nakon što je u svibnju 2014. projekt službeno lansiran osnivanjem zajedničke kompanije sa sjedištem u Skopju, koju su utemeljile burze iz Skopja, Sofije i Zagreba.

Pokretanje platforme za razmjenu naloga između regionalnih tržišta financirano je sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj kroz EBRD Shareholders Special Fund u vrijednosti 540 tisuća eura, a burze osnivači osigurale su dodatnih osamdeset tisuća eura za kapitalno osnaživanje SEE Linka. 

SEE LINK platforma počela je s radom u ožujku prošle godine, a u travnju su lansirani i indeksi SEE LinX i SEE LinX EWI. 

Tagovi: SEE Link, Zagrebačka burza, Beogradska berza, Ljubljanska borza, Ivan Takev, Ivana Gažić
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi potonuli oko jedan posto, ponajviše pod pritiskom gubitaka na europskim burzama, dok su u fokusu investitora bile dionice onih kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
NEISKORIŠTENE PRILIKE
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
ANALIZA - Hrvatsko ratarstvo već danas ima, zbog svoje konkurentnosti, potencijal za podizanje dodane vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti u preradi, te bi moralo biti temelj za izradu budućih strateških akcijskih planova u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u SAD-u i Europi, što će negativno utjecati na oporavak gospodarstava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE