GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDP i HDZ će na kampanju potrošiti po 15 milijuna kuna

SDP i HDZ će na kampanju potrošiti po 15 milijuna kuna
KAMPANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2015 / 09:13
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Kada budu predavali izborne liste u Državno izborno povjerenstvo, sve političke stranke ili koalicije te nezavisne liste i kandidati morat će donijeti i potvrdu da su otvorili poseban račun za financiranje kampanje.

U izbornim stožerima tek se rade financijske konstrukcije troškova te još uvijek, iako službena kampanja počinje za 15 dana, nisu do kraja definirani svi troškovi. No, iz SDP-ova i HDZ-ova tabora poručuju da će se držati zakonskih okvira prema kojima mogu potrošiti najviše 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici, odnosno 15 milijuna kuna za svih deset jedinica, piše Jutarnji list.

Ako se okvirno zbroje planirani troškovi samo najvažnijih izbornih takmaca, proizlazi da će samo SDP-ova i HDZ-ova koalicija te ORaH, HDSSB, Uspješna Hrvatska i Milan Bandić potrošiti nešto više od 35 milijuna kuna.

Vlada na današnjoj prvoj tehničkoj sjednici planira strankama i listama koje osvoje mandat na izborima dati po 180.000 kuna iz proračuna. One liste koje ne osvoje mandat, a dobiju više od 5% glasova dobit će po 30.000 kuna.

Prije četiri godine tadašnja Kukuriku koalicija Sporazumom o zajedničkom izlasku na izbore definirala je i s koliko točno novca svaki od partnera mora participirati u troškovima. Kod sklapanja novog lijevog saveza financije će biti definirane posebnim sporazumom.

Sugovornik iz SDP-a objašnjava kako će trošak kampanje rasporediti sukladno broju mandata. Iz toga se može pretpostaviti da će doprinos SDP-a biti najmanje deset milijuna kuna.

Narodnjaci će participrati sa 2,5 milijuna kuna. Ostalo će podijeliti manji partneri HSU, Laburisti i AHSS.

- Bilo bi u redu da se kod određivanja iznosa sufinanciranja vodi računa ne samo o broju mjesta na listama nego i o broju izglednih mjesta za ulazak u Sabor. Naša stranka, naime, ima četiri mjesta, ali samo jedno je izgledno - smatra predsjednik AHSS-a Stanko Grčić.

SDP je novac za kampanju osigurao preko kredita kod jedne poslovne banke. Milan Bandić planira potrošiti 2,4 milijuna kuna, a novac će se prikupiti od donacija i članarina. Za sada je jedinu službenu donaciju dao Josip Petrač, Bandićev zastupnik u Skupštini koji je donirao 6000 kuna. Laburisti su, tvrdi Nansi Tireli, novac uštedjeli od tekućih prihoda.

- ORaH planira potrošiti 100 tisuća kuna, po 10 tisuća u svakoj izbornoj jedinici - otkrila je predsjednica te stranke Mirela Holy. Stranka neće imati plaćene oglase u medijima.

U savezu Uspješna Hrvatska Ive Josipovića i Radimira Čačića doznajemo da će Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika participirati sa 400 tisuća kuna, a sličan iznos očekuje se i od Reformista. HDSSB za obje slavonske izborne jedinice planira potrošiti do milijun kuna.

U Milanovićevoj koaliciji doznajemo da neće imati poseban izborni autobus. Milanović, Vesna Pusić, Silvano Hrelja, Nansi Tireli i Stanko Grčić zajedno bi trebali biti na 4 ili 5 skupova. HDZ po Hrvatskoj predstavlja svoj program "Pet%2B". Za veće predizborne skupove još nisu definirani detalji. ORaH će dijeliti Izborne kuharice i pripremati jela koja će građani moći kušati.

SDP: 15 milijuna kuna - planiraju potrošiti po 1,5 milijun kuna u svakoj izbornoj jedinici

HDZ: 15 milijuna kuna - za deset izbornih jedinica predvidjeli su isti trošak kao i njihov najveći konkurent

Milan Bandić: 2,4 milijuna kuna - u planu promidžbe je iznos koji uglavnom namjeravaju prikupiti donacijama

ORaH: 100.000 kuna - neće imati skupe televizijske kampanje, izdat će kuharicu i pripravljati jela

HDSSB: 1 milijun kuna - planira potrošiti stranka u dvije izborne jedinice koje obuhvaćaju Slavoniju

Ivo Josipović: 400.000 kuna - iznos kojim Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika participira u kampanji


Tagovi: SDP, HDZ, Bandić Milan 365, Kukuriku koalicija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi potonuli oko jedan posto, ponajviše pod pritiskom gubitaka na europskim burzama, dok su u fokusu investitora bile dionice onih kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
NEISKORIŠTENE PRILIKE
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
ANALIZA - Hrvatsko ratarstvo već danas ima, zbog svoje konkurentnosti, potencijal za podizanje dodane vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti u preradi, te bi moralo biti temelj za izradu budućih strateških akcijskih planova u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u SAD-u i Europi, što će negativno utjecati na oporavak gospodarstava.
Wall Street pao drugi dan zaredom
PAD
Wall Street pao drugi dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
REKORDERI
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
ŠANGAJ - Kineski milijarder i "tehnološki tajkun" Jack Ma je ispisao povijest očekivanom prodajom dionica u vrijednosti od 34 milijarde dolara čime je nadmašio rekord koji je ranije držala saudijska naftna kompanija Saudi Aramco.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE