GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDA protiv amandmana hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu

SDA protiv amandmana hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2015 / 21:00
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA), najsnažnije političke stranke u BiH, pozvao je nakon subotnjeg zasjedanja Europski parlament da ne prihvati amandmane na novo izvješće o napretku BiH koje su uložili zastupnici iz Republike Hrvatske, kojim se zagovara jednakopravnost sva tri naroda u BiH te federalizacija zemlje, tvrdeći da na taj način promoviraju samo interese tamošnjih Hrvata.
"Nije prihvatljivo da zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu promoviraju interese samo jednog naroda u BiH kao što je učinjeno prigodom prihvaćanja rezolucije prošle godine te kao što se pokušava učiniti ovih dana amandmanima na izvješće o napretku BiH. Pozivamo Europski parlament da ne prihvati ovakvu separatnu protudaytonsku aktivnost bilo koga prema BiH", navodi se u priopćenju nakon sjednice glavnog odbora SDA u Sarajevu.

Ova stranka podržala je pak napore Republike Hrvatske koji imaju za cilj pružiti pomoć BiH u njezinu približavanju EU i NATO-u.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a, HSS i SDP-a podnijeli su niz amandmana na izvješće o napretku Bosne i Hercegovine, kojima pozivaju na institucionalne reforme koje bi osigurale ravnopravnost konstitutivnih naroda i da se pri tome slijede načela federalizma. Pri tome nisu naveli da se traže veća prava Hrvata, nego jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda i pripadnike manjina.

U amandmanu koji potpisuju zastupnici EPP-a Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica (svi iz HDZ-a) i Marijana Petir (HSS) izražava se nada da će "bosanskohercegovački čelnici pokrenuti i ubrzati institucionalne, ekonomske i socijalne reforme kako bi se omogućio napredak na putu prema članstvu u EU i osigurao jednakopravan status sva tri konstitutivna naroda i ostalih".

Kao i u rezoluciji iz veljače prošle godine, kada je vezano za napredak BiH istaknuto da je važno slijediti "načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH-a u EU", zastupnik Tonino Picula podnio je amandman u kojem se pozivaju novi čelnici da slijede ta načela. Picula u svom amandmanu predlaže da se u tekst izvješća uvrsti rečenica da Bosna i Hercegovina "neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU-u dok ne upostavi odgovarajuće institucionalne uvjete za potpunu jednakost svih građana i konstitivnih naroda".

Stranka demokratske akcije je nakon sjednice Glavnog odboa neprihvatljivim ocijenila i zaključke stranaka Hrvatskog narodnog sabora iz BiH kojim se zagovaraju ustavne promjene na tragu federalizma. Ističu kako je realnije provoditi reforme vezane za gospodarstvo.

"Glavni odbor SDA odbacuje kao neprihvatljiva stajališta iz deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koja su na tragu dodatnih nacionalnih i teritorijalnih podjela zemlje. Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje, a nikako njezina dodatna dezintegracija", navodi se u prioćenju SDA.

Ova stranka protivi se i zahtjevima da Hrvati dobiju radijski i televizijski kanal na vlastitom jeziku. SDA je također upozorio i kako neće priznati rezultate popisa pučanstva ukoliko Agencija za statistiku BiH prigodom obrade popisnih podataka ne bude poštovala izjašnjenje popisanih građana o njihovom prebivalištu. "Ukoliko se suprotno postupi i krovotvore rezultati popisa u cilju umjetnog umanjivanja postotka bošnjačkog stanovništva, posebno u Republici Srpskoj, SDA neće priznati rezultate popisa, jer bi to bio dovršetak etničkog čišćenja, ovog puta olovkom", navodi se u priopćenju.

SDA je ranije ukazivao da je neprihvatljivo da se zbog različitih propisa u dva entiteta Federaciji BiH i Republici Srpskoj, obrađuju podaci vezani za prebivalište, kao nacionalno opredjeljenje. Bošnjačke udruge i stranke inzistiraju da se bošnjačkom narodu pripišu i osobe koje su se na popisu 2013. godine izjasnile kao Muslimani, što je prije rata bilo nacionalno opredjeljenje većine pripadnika ovoga naroda.

Tagovi: SDA, Europski parlament, Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Tonino Picula
PROČITAJ I OVO
InterCapital dobitnik Euromoney nagrade za najbolje privatno bankarstvo i usluge upravljanja imovinom u Hrvatskoj
PRIZNANJA
InterCapital dobitnik Euromoney nagrade za najbolje privatno bankarstvo i usluge upravljanja imovinom u Hrvatskoj
ZAGREB - Euromoney je dodijelio nagradu za najbolje privatno bankarstvo i uslugu upravljanja imovinom u Hrvatskoj InterCapital Asset Managementu (ICAM-u).
Rusko veleposlanstvo: Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V
CJEPIVO
Rusko veleposlanstvo: Hrvatska potvrdila da je zainteresirana za Sputnjik V
ZAGREB - Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je u utorak navečer rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.
Dan Loeb, još jedan milijarder u svijetu kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
Dan Loeb, još jedan milijarder u svijetu kriptovaluta
LONDON - Milijarder Dan Loeb priznao je početkom ovoga tjedna da je ušao u svijet kriptovaluta.
Beogradska berza: Indeksi u plusu, investiciona aktivnost inertna
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u plusu, investiciona aktivnost inertna
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi obeležila je danas inertna investiciona aktivnost, dok su berzanski indeksi zaključeni u plusu.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba dobitnica dana, indeksi u plusu
ZAGREB - Promet gotovo identičan jučerašnjem, ali i rast indeksa u utorak na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE