GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Scholz baca rukavicu Kini: U Južnoj Americi u potrazi za litijem

Scholz baca rukavicu Kini: U Južnoj Americi u potrazi za litijem
RESURSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 21:42
Autor: SEEbiz / Tanjug
BUENOS AIRES - Njemački kancelar Olaf Scholz nada se da će njegov put u Južnu Ameriku ovog vikenda pomoći Berlinu da osigura dodatne zalihe litija potrebne njemačkim automobilskim divovima za baterije za električne automobile.

Scholz, koji će se kasnije danas sastati s čileanskim predsjednikom Gabrielom Boricom u Santiagu, želi veći udio litija za najveće europsko gospodarstvo, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem, izvijestio je Bloomberg.

Dio njemačke strategije je bazirati veći dio proizvodnog procesa lokalno u Čileu i pomoći da ekstrakcija i prerada budu manje štetni za okoliš, dodaju Bloombergovi izvori.

Njemačka vlada namjerava ponuditi Čileu sporazum koji bi bio unosniji od onog koji imaju s Kinom, rekao je izvor.

Čile je drugi najveći svjetski dobavljač litija, iza Australije, a velik dio proizvodnje odlazi u Kinu, navodi Bloomberg.

Njemačka i Argentina potpisale su u subotu u Buenos Airesu memorandum o razumijevanju s namjerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litija.

Nakon sastanka s argentinskim predsjednikom Albertom Fernandezom, Scholz je rekao da je protiv "politike koja služi samo interesima zemlje koja želi sama prerađivati robu".

Scholz je danas Kinu izravno nazvao "njemačkim suparnikom na globalnom tržištu robe".

Ima zemalja koje misle da sve sirovine dolaze iz Kine, ali to nije istina. Mnoge sirovine dolaze, primjerice, iz Argentine i Čilea, šalju se u Kinu gdje se prerađuju i prodaju. Ne može li se prerada tih materijala, koja otvara tisuće radnih mjesta, preseliti u zemlje iz kojih ti materijali dolaze”, upitao je Scholz.

Bloomberg javlja da će kasnije, tijekom posjeta Santiagu, Scholz poslati sličnu poruku.

Posljednja postaja Scholzove južnoameričke turneje bit će Brazil, gdje će se sastati s predsjednikom te zemlje Luizom Ignaciom Lulom da Silvom.

Tagovi: Olaf Scholz, litij, električni automobili, Južna Amerika, NR Kina
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE