GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SBB kupuje Broadband Montenegro

SBB kupuje Broadband Montenegro
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2014 / 09:21
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Kompanija Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže (SBB) iz Beograda, koju od prošle godine u okviru svog regionalnog biznisa vlasnički kontroliše američka firma Kolberg Kravis Roberts, uskoro će preuzeti crnogorskog kablovskog operatera Broadband Montenegro (BBM) biznismena Veselina Barovića i njegovih slovenačkih partnera, saznaju "Vijesti" iz nekoliko izvora.
SBB kontroliše više od polovine tržišta kablovske televizije u Srbiji.

Prema pouzdanim informacijama "Vijesti", glavne transakcije i kupoprodaja akcija BBM-a tek predstoji.

SBB u Srbiji, pored kablovske televizije, nudi usluge interneta i digitalnu fiksnu telefoniju. Izvršni direktor BBM-a Predrag Jovanović smatra da se “dugoročno i strateški gledano može očekivati da će ovo imati odjeka na tržištu kablovskih operatera u Crnoj Gori”.

“Od zdrave konkurencije među kablovskim operaterima koristi će sigurno imati i građani kao naši krajnji korisnici”, rekao je Jovanović.

„Vijesti“ podsjećaju da je prije dva dana za račun budućeg vlasnika BBM-a oko 1,65 odsto akcija u vlasništvu slovenačke firme BMB Elektronika kupila je firma Slovenia Broadband sa adresom u Luksemburgu, koja sama posjeduje 12 odsto akcija BBM-a.

Firma Comersa koja posjeduje 35 odsto akcija BBM-a, kao i Eurofond sa oko 14 odsto, godinama formalno kontrolišu Barovićevi ljudi. Preostali dio ove kompanije kontrolisali su njegovi slovenački partneri. Drugi po veličini vlasnik BBM-a je Jovan Gordijan sa 21,42 odsto akcija, a treći akcionar je Bela Čeprnjak sa 14,28 odsto akcija kompanije.

Američka kompanija kupila je od fonda Mid Evropa partners prošle godine većinski dio United grupe, dok je manjinski ostao u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj. Članice Unired grupe bile su: SBB u Srbiji, Telemach u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, kao i Total TV koji posluje u svih šest zemalja bivše Jugoslavije.

Na taj način ova američka kompanija je većinski vlasnik regionalnog biznisa širom bivše Jugoslavije i svojim klijentima nudi satelitsku televiziju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju.
Tagovi: SBB, Broadband Montenegro, Veselin Barović, Telemach, BBM Elektronika, SBB-Telemach, Eurofond
PROČITAJ I OVO
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
SIGNALI
Odlične vijesti sa sajma u Münchenu: Ove godine očekivani rast prometa s njemačkog tržišta do 3%
MUNCHEN - Posebna novost na ovogodišnjem sajmu je i osvježeni vizualni izgled štanda HTZ-a koji je, uoči nadolazećeg Europskog nogometnog prvenstva, obogaćen elementima crveno bijelih kvadratića.
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
REGULATIVA
Što donose izmjene Zakona o tržištu kapitala?
ZAGREB - Zakonom o tržištu kapitala će biti pojednostavljena procedura izdavanja prospekta za sudionike na tržištu kapitala, ali i dane veće ovlasti Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga u segmentu korporativnog upravljanja izdavatelja vrijednosnih papira.
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
Nastavak rasta na azijskim tržištima
SERIJA
Nastavak rasta na azijskim tržištima
TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE