GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savica: U parku će se graditi crkva veličine Esplanade

Savica: U parku će se graditi crkva veličine Esplanade
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2016 / 16:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te brojnih građana Zagreba, ipak je izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici, veličine hotela Esplanade.
Po ovom se pitanju ponovno oglasila inicijativa "Čuvamo naš park". čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dozvola, za sada nepravomoćna, izdana je u najkraćem mogućem roku. Za one koji nisu vidjeli projekt ili nisu vješti u čitanju nacrta, površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora s unutarnjim trgom otprilike je jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu!!! Ovdje ne govorimo o skromnoj građevini već o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje crkvu sa 420 sjedećih mjesta, župni ured, dvije dvorane, ured Caritasa, stanove za župnika, vikara i domaćicu , servisne prostore – garaže, spremišta, sanitarije, stubišta i već puno puta spominjani zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh „perforiran radi bolje čujnosti zvona" (projektna dokumentacija).

Bandićevoj administraciji bila su potrebna samo dva dana da odgovori na dvjestotinjak zaprimljenih prigovora, koji su, dakako, svi redom odbačeni. Odbijeni su uz štura ili nikakva obrazloženja koja daju naslutiti da ih nitko nije ozbiljno razmotrio. Napominjemo da se ne radi o tipskom, općenitom prigovoru na predloženu lokaciju crkve, već o ozbiljnim prigovorima na proceduru, kao i na sam projekt koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti, dakle ljudi od struke.

Međutim, samo izdavanje lokacijske dozvole tek je posljednja u nizu sumnjivih radnji koje je Grad proveo vezano uz gradnju župne crkve na Savici.

Sve je započelo prije više od deset godina kada je u jednoj od brojnih promjena GUP-a ovaj prostor (uz još nekoliko sličnih u Zagrebu) potiho preimenovan u iznimku urbanog pravila. Time je administrativno omogućena gradnja praktički bez ikakvih kriterija, iako se radi o zelenoj površini kakve svi planovi čuvaju i štite.

Tijekom zadnjih izmjena GUP-a u siječnju 2016. Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu podnio je zahtjev da se dio parka od oko 4500 m2 (iz zahtjeva nije jasno koji dio) preimenuje u zonu D8, što je prostor namijenjen isključivo za gradnju sakralnih građevina, ali i taj prijedlog nije usvojen.

2007. godine, nedugo nakon izmjene GUP-a kojom je omogućena gradnja u parku, između Grada Zagreba i nekoliko zagrebačkih župa potpisana je vrlo sumnjiva nagodba gdje se zemljišta mijenjaju bez procjene njihove tržišne vrijednosti, po principu kvadrat za kvadrat. Temeljem te nagodbe i uz određene uvjete koji zasad još nisu ispunjeni (između ostalog i dobivanje pravomoćne lokacijske dozvole), Župi bl. Alojzija Stepinca za gradnju župne crkve dodijelila bi se parcela površine 4448 m2 na prostoru parka.

2013. godine Grad novcem poreznih obveznika raspisuje treći po redu pozivni natječaj za izgradnju crkve i župnog dvora u parku. Nakon provedenog natječaja prva nagrada nije dodijeljena. Dodijeljene su dvije jednakovrijedne druge, te treća nagrada. Protivno tada važećem Pravilniku o natječajima i usprkos preporuci ocjenjivačkog suda, za daljnju razradu poslužio je trećenagrađeni rad arhitekata Bašića, Pedišića i Velasco Farrere, iako su u obrazloženju rezultata navedeni mnogi negativni aspekti tog projekta („...dominirajući u odnosu na sadržaje i funkciju parka u cjelini", „visina zvonika prenaglašena i predominantna u postojećem urbanom okruženju").

Konačno, ideja gradnje crkve u parku trebala je biti realizirana i ozakonjena tihim izdavanjem lokacijske dozvole. Dakako, u vrijeme godišnjih odmora, kada su susjedi, odnosno stranke u postupku dobrim dijelom odsutni ili barem manje budni. Poziv na uvid za oko 280 susjeda koji imaju pravo prigovora obješen je na stablo, određen je tek jedan jedini termin za sve, a dokumentacija koju se Grad obvezao dostaviti, uručena je nepotpuna.

Ništa od svega navedenog, pa niti dvjestotinjak uloženih prigovora, nije bilo prepreka za izdavanje lokacijske dozvole.

Postavlja se pitanje zašto se gradonačelnik Bandić toliko zauzeo za izgradnju crkve baš u parku, iako u neposrednoj blizini postoje druge prikladnije lokacije za gradnju? Zašto, kada je i veliki broj vjernika sa Savice protiv uništenja dijela parka i nema ništa protiv neke druge adekvatne lokacije? Zašto, kada brojni stručnjaci (arhitekti, urbanisti i krajobrazni arhitekti) i strukovne udruge kažu da je to pogrešno mjesto za bilo kakvu građevinu? Zašto, kada je Vijeće gradske četvrti također protiv izgradnje u parku? Zašto je gradonačelnik odbio razgovarati s vodstvom inicijative „Čuvamo naš park" kako bi se pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo sve zainteresirane strane? Kome je to onda u interesu? Što se skriva iza takvih nepopularnih, neargumentiranih i nejasnih poteza? Vjerujemo da gradonačelnik Bandić ima odgovore na sva ova pitanja.

Brzina kojom je izdana lokacijska dozvola govori kako se prvi čovjek grada nije odlučio na dijalog i traženje najboljeg rješenja za sve, nego na grubu i brutalnu demonstraciju moći. Poruka je jasna – bez obzira na sve prigovore, lokacijska dozvola bit će izdana jer je tako davno odlučeno. Mišljenje stanovnika Savice, struke, sumnje na zakonitost postupaka i procedura, sve je to nebitno ako nije po volji čovjeka koji već godinama vlada Zagrebom kao svojim feudom.

Tagovi: Savica, crkva veličine Esplanade, Čuvamo naš park, DruštvO arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvO krajobraznih arhitekata
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, koji se ponešto oporavio nakon tri dana oštrog pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE