GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava probila nasipe kod Bošnjaka, Račinovaca i Rajevog sela

Sava probila nasipe kod Bošnjaka, Račinovaca i Rajevog sela
EVAKUACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2014 / 19:20
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Rijeka Sava probila je na dva mjesta nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca na krajnjem jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije pa je počela evakuacija svih mještana tih dvaju naselja te mještana iz dijela sela Gunja. Nasip je probijen i u Bošnjacima istočno od Županje. Vodostaj rijeke Une u stalnom je porastu već više od 24 sata i raste šest centimetara na sat te je stanje u Pounju postalo kritično, a branitelji više ne mogu zečjim nasipima braniti naselja i pojedina domaćinstva.
U Hrvatskoj Kostajnici je zabilježen rekordni vodostaj od 469 centimetara. Većina prometnica je poplavljena, pa su neka naselja potpuno izolirana, a pristup graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini (BiH) u Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru je nemoguć

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića mještani se autobusima evakuiraju iz Rajevog Sela, Račinovaca te dijela Gunje, a bit će smješteni u sportske dvorane okolnih neugroženih mjesta i gradova.

Predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda saborski zastupnik Damir Rimac obišao je ugroženo područje Račinovaca i Rajevog Sela i Gunju te ocijenio da je situacija na tim područjima izuzetno teška. Rimac je pozvao na jedinstvo svih službi uključenih u spašavanje ljudi i dobara na područjima koja se evakuiraju.

Stanje na području grada Pleternice danas se smiruje, vodostaj rijeke Orljave kontinuirano se smanjuje, a voda se povlači i s poplavljenih područja.Građani i stručne službe sada postepeno pokušavaju normalizirati život u vodom opustošenim obiteljskim gospodarstvima, a vatrogasci DVD-a Pleternica razvoze pitku vodu stradalim domaćinstvima.

"Najvažnije je da se voda povlači. Sada ćemo kopati kanale kako bi se teren što prije isušio", rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Zbog kontinuiranog rasta rijeke Save kod Slavonskog Šamca i Sikirevaca noćas je proglašeno izvanredno stanje na području Brodsko-posavske županije.

"Trenutno je najkritičnije kod mjesta Jaruge te smo zbog svega zatražili da na teren bude poslano još vojnika", rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović. Svi građani koji se žele uključiti i pomoći trebaju se javiti u općine kako bi bili usmjereni na teren, dodao je.

Vlaović ističe da se na udaru vodenog vala koji stiže rijekom Savom našao i Slavonski Brod, gdje se danas isto tako očekuje proglašenje izvanrednog stanja.

Situacija u županjskoj Posavini u kojoj je na obrani od poplava na potezu od Županje do Račinovaca angažirano više od 1000 osoba i dalje je kritično, ali se očekuje da neće doći do probijanja savskih nasipa, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije.

Ističe da je od župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića jučer zatražila proglašenje elementarne nepogode. "Sve ovo se ne bi dogodilo da je izgrađena akumulacija Kamenska na rijeci Orljavi čija je vrijednost procijenjena na dvadesetak milijuna kuna", smatra pleternička gradonačelnica.Vodostaj rijeke Save kod Županje u 9 sati bio je 1159 i prema riječima voditeljice vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjane Šota porast vodostaja Save opao je te sada ta rijeka raste pet centimetara svakoga sata naspram 10 koliki je bio porast tijekom jučerašnjeg dana.

Šota je također navela da je Sava kod Županje prešla vodostaj stogodišnjeg prosjeka uvećan za 1,20 metara.

Kod Županje nasip je podignut na visinu 1180, a očekuje se da bi Sava mogla doseći i do 1200 te će se nasip pojačati dodatnim vrećama pijeska. Trenutačno se očekuje da bi tijekom dopodneva u Županju trebalo stići dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom kao i novih 200-tinjak pripadnika Hrvatske vojske koji če uz postojećih 180 pomagati građanima u obrani od mogućih poplava.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ Kata Krešić uputila je apel stanovnicima županjskih općina čija se domaćinstva snabdijevaju iz lokalnih vodovoda da preventivno prije upotrebe prokuhaju vodu za piće dok vodu iz privatnih bunara ne bi smjeli uopće koristiti za piće.

Tagovi: Rajevo selo, Bošnjaci, Županja, Sava, poplave u Hrvatskoj, Gunja, Hrvatska Kostajnica
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE