GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sassen i Sennett: Mogu li gradovi i regije zamijeniti države?

Sassen i Sennett: Mogu li gradovi i regije zamijeniti države?
FILOZOFSKI TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2015 / 23:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Država danas praktički ne postoji, ali ju ne trebamo 'baciti kroz prozor' već državu treba ponovno 'okupirati', smatra američko-nizozemska sociologinja Saskia Sassen koja je u nedjelju navečer, sa suprugom sociologom Richardom Sennettom, bila gošća "Filozofskoga teatra" što ga u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu vodi filozof Srećko Horvat.
Sassen i Sennett koji slove kao najvažniji sociološki par današnjice, a ujedno su i trideset godina u braku, ne slažu se, međutim, oko toga kakva nam je danas država potrebna što je bilo i jedno od pitanja postavljeno iz publike koja je ispunila zagrebački HNK.

Tako Sennett smatra da trebamo 'razmontirati' državu-naciju i vratiti snagu regijama i gradovima jer su, kako je rekao, "gradovi mjesta složenosti i kaosa te podvojenosti", što je, dodao je i odlika prirodnih sustava. Uz napomenu da je pitanje o tomu kakva nam država treba vrlo složeno, Sennett je rekao kako za razliku od države-nacije koja pretpostavlja da je sustav linearan i aditivan, što je, ocijenio je, netočno, glavno pitanje za njega jest kako danas politički sustav učiniti kompleksnijim.

Iako se slaže s tim da nam ne treba nacionalna država, za Sassen postoje pitanja koja gradovi, bez obzira na to što ih, posvjedočila je, jako voli, jednostavno ne mogu obuhvatiti , a država kao kompleksan kapacitet može. Također je svjesna složenosti postavljenog pitanja, ali je i istaknula kako nam sigurno treba država koja funkcionira i kao primjer 'funkcionirajuće' države spomenula Njemačku.

Po njezinim riječima, bitna stvar koju bi danas trebali učiniti jest "ponovno oživjeti socijalno" te je, s tim u vezi, kao "dobar prvi korak spomenula ono što je u Grčkoj učinila Koalicija radikalne ljevice- Syriza mobilizirajući građane".

Sassen je podsjetila kako je to iskustvo mobilizacije stekla sudjelujući na skupovima pokreta "Occupy" što je potvrdio i Sennett rekavši kako su na tim skupovima političari mogli govoriti "jedino ako su to zaslužili, odnosno ako su na skupovima bili nekoliko sati i slušali ono što su drugi govorili".

Budući da se Saskia Sassen specijalizirala za istraživanje odnosa između urbanizma i globalizacije, a kako je primjetio Srećko Horvat, za razliku od supruga i puno putuje, voditelj joj nije propustio postaviti pitanje - koji su gradovi po njezinu mišljenju otvorenoga tipa, a koji su distopijski, odnosno 'zatvoreni sami u sebe'.

S tim u vezi spomenula je kako se u velikim gradovima mogu 'iščitati' i jedna i druga dimenzija te upozorila da velike korporacije kupuju u gradovima cijele kvartove i često ih 'moderniziraju' na neprihvatljiv način. Richard Sennett istaknuo je pak kako se "užasava modernizacije" i kao primjer spomenuo da su modernizacijom njujorškoga Time Squarea "izbačeni ne samo narkomani i prostitutke već i tisuće malih obrtnika i njihovih obrta".

Iako je, za razliku od supruga, već nekoliko puta boravila u Zagrebu, Sassen je priznala kako ga "ne može iščitati iako ju impresionira svojom ljepotom".

Povod prvoga dolaska Richarda Sennetta u Zagreb bio je pak ponovno objavljivanje njegove knjige "Nestanak javnog čovjeka", koja je i jedina njegova knjiga do sada prevedena na hrvatski jezik, a knjigu je objavila Naklada Jesenski i Turk.

Kao vrstan poznavatelj kazališta i njegove povijesti, za Sennetta je dobar iskorak što današnji teatar pokušava, kako je rekao, "povratiti nešto u jednakosti između pozornice i ulice, pozornice i gledatelja, pozornice i društva što je sve nestalo rođenjem karizme u modernizmu".
Tagovi: Saskia Sassen, Richard Sennett, gradovi, nacionalne države, Occupy Wall Street, Naklada Jesenski i Turk
PROČITAJ I OVO
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
FOREX
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima budući da se oprezno trguje zbog skoka broja novooboljelih od Covida-19 u svijetu i slabog napretka u pregovorima o novom paketu poticaja u SAD-u.
Ministarstvo: Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički, vlada je pomogla
REAKCIJE
Ministarstvo: Teretni prijevoz nije pogođen kao putnički, vlada je pomogla
ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u povodu današnjeg zagrebačkog prosvjeda cestovnih prijevoznika ističe kako teretni prijevoz nije pogođen koronakrizom kao putnički, te da je vlada provela niz mjera pomoći prijevozničkom sektoru.
Kako će izgledati putovanja budućnosti?
PUTOVANJA
Kako će izgledati putovanja budućnosti?
LONDON - Mnogi koji ne mogu zamisliti život bez putovanja bili su prisiljeni odgoditi svoje planove putovanja za neka bolja vremena.
Kilometar autoceste do Dubrovnika će koštati čak 193 milijuna kuna
NAJSKUPLJE
Kilometar autoceste do Dubrovnika će koštati čak 193 milijuna kuna
ZAGREB - Dubrovnik i krajnji jug krajem sljedeće godine trebali bi Pelješkim mostom napokon biti spojeni s ostatkom Hrvatske. Nekoliko mjeseci nakon otvaranja za promet mosta, koji će privremeno biti spojen na postojeće lokalne prometnice na Pelješcu, bit će gotove i pristupne ceste.
Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno zbog rekordnog rasta broja zaraženih od koronavirusa u SAD-u i Europi, što podržava strahovanja od usporavanja oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE