GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska pivara uvrštena na Kotaciju SASE

Sarajevska pivara uvrštena na Kotaciju SASE
PRESTIŽNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2016 / 09:16
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Sarajevska berza primila je društvo Sarajevska pivara d.d. Sarajevo u prestižni segment tržišta Kotaciju kompanija, izvještava Indikator.ba.
Sarajevska pivara će se na ovaj način pridružiti Bosnalijeku koji je u posljednje vrijeme bio jedina tzv. blue-chip kompanija na Sarajevskoj berzi.

U prethodnom periodu na prestižnom tržišnom segmentu bili su listirani još i Sarajevo-osiguranje i Klas, ali su se povukli.

Da bi jedna kompanija bila primljena na Kotaciju mora ispunjavati pored opštih i određene posebne uvjete, a nakon što bude uvrštena na Kotaciju, mora javnost redovno obavještavati o svim događajima koji utiču na njeno poslovanje.

Kompanije na kotaciji obavezne su Berzi dostavljati kvartalne, polugodišnje i godišnje finansijske izvještaje, kao i cjelovite izvještaje vanjskog revizora. Njihovo poslovanje treba da bude što transparentnije, kako bi potencijalni investitor mogao procijeniti da li ulaganje u ovog emitenta obećava povećani povrat uloženih sredstava.

- Kotiranje na Berzi nije samo prestiž, nego uključuje i mnoge druge pogodnosti za emitenta. Ukoliko je poslovanje emitenta transparetno i uspješno, ukoliko investitori imaju povjerenje u menadžment tog društva, emitent može kroz emisiju novih dionica finansirati svoje projekte, navodi Sarajevska berza u svojim pojašnjenjima berzanskog segmenta Kotacije.

Upravo, Sarajevska pivara odlučila se na javnu ponudu dionica investitorima. U periodu od 20. septembra do 20. oktobra 2016. godine planirani su upis i uplata 652.174 redovne (obične) dionice nominalne vrijedrnosti 23 KM po jednoj dionici, a što će u strukturi kapitala činiti 23,65 posto.
Time će se kapital kompanije, u slučaju uspjeha javne ponude, povećati za 15 miliona KM.

Na kotaciju Sarajevske berze uvršteno je 2.105.902 redovnih dionica (oznaka: SRPVRK1) Sarajevske pivare, a početak trgovanja prema pravilima Kotacije je 15. 08. 2016. godine.
Tagovi: Sarajevska pivara, Sarajevska berza, Bosnalijek, SASE:SRPVRK1
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Trgovina obveznicama podigla promet
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Trgovina obveznicama podigla promet
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas ostvaren visok ukupan promet, za šta je zaslužno trgovanje državnim dugom, promet akcija je bio mali a oba indeksa su zabeležila dobitke.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi ojačali, uz nešto veći promet nego dan ranije, pri čemu je najveći promet ostvaren dionicama HT-a i Atlantic grupe.
Barovi će raditi po ograničenom radnom vremenu do 7. listopada
PRODULJENJE MJERA
Barovi će raditi po ograničenom radnom vremenu do 7. listopada
ZAGREB - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je u utorak primjenu odluke o ograničavanju radnog vremena barova do 7. listopada.
Dolarov indeks na najvišim razinama u šest tjedana
FOREX
Dolarov indeks na najvišim razinama u šest tjedana
LONDON - Dolar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana prema košarici valuta u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima jer su investitori zazirali od rizika zbog zabrinutosti u vezi porasta broja novozaraženih i novih mjera zatvaranja u Europi.
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
USPJESI
Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
PULA - Ukupno je, prema podacima eVisitora, tijekom kolovoza u nautičkom turizmu Istre zabilježeno 5.777 dolazaka i 41.554 noćenja i to su brojke s kojima u tom sektoru jesu i moraju biti zadovoljni premda će u ukupnim rezultatima godine ostati velika rupa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE