GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska berza: Trgovina u znaku fondova

Sarajevska berza: Trgovina u znaku fondova
CLOSING BELL SASE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2015 / 14:29
Autor: Sanja Jokić
SARAJEVO - Danas se na Sarajevskoj berzi trgovalo u vrijednosti 97.738 KM. Najviše se trgovalo na kotaciji fondova u iznosu 75.783 KM, a najlikvidnije su bile dionice BIG Investicione grupe sa prometom vrijednim 50.075 KM.

Mizerna trgovina je zabilježena na kotaciji obveznica (1.130 KM). BIFX je porastao za 0,20%, s dionički indeksi su u minusu. Pad od 0,08% bilježe SASX-10, a vrijednost SASX-30 je smanjena za 0,03%.

Pet je trgovanih emitenta iz sastava SASX-10. Vrijednosti se nisu mijenjale kod dionica BH telecoma (19,91 KM) i Bosnalijeka (10,50 KM), dok su ostali trgovani emitenti u minusu. Pad od 0,85% bilježe dionice IK bake sa cijenom 57,01 KM. Slijede dionice Fabrike duhana Sarajevo sa padom 0,07% na 42,47 KM i dionice JP Elektroprivreda HZHB sa padom 0,01% na 32 KM.

Na kotaciji fondova se trgovalo dionicama tri fonda. Najveći rast (2,63%) blježe dionice fonda Prevent Invest sa cijenom 3,90 KM, dok je vrijednsot dionica BIG Investicione grupe porasla za 1,27% na 3,26 KM. U minusu su jedino dionice Crobih fonda i to 1,64% sa cijenom 6 KM.

Tagovi: Sarajevska berza, SASE, SASX-10, SASX-30, BIFX, Big investiciona grupa, Bosnalijek, BH Telecom
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE