GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska berza: Slab promet, FDS dotakla 60 KM po dionici

Sarajevska berza: Slab promet, FDS dotakla 60 KM po dionici
CLOSING BELL SASE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2016 / 14:51
Autor: Aida Bučo, SEE Investment Solutions
SARAJEVO - Još jedna mizerna trgovinska statistika na Sarajevskoj berzi je iza nas. Promet iznosi 38.303 KM, a realizovano je 35 transakcija. Trećina prometa je ostvarena trgovinom dionicama Fabrike duhana Sarajevo.
Oba SASX-a su u plusu, dok je vrijednost BIFX-a i danas nepromijenjena. SASX-10 je zabilježio rast od 1,57% i dostigao 691,31 indeksni poen. Vrijednost SASX-30 porasla je za 0,65%.

Polovina emitenata u SASX-10 imala je transakcije danas. Zabilježene su značajane cjenovne oscilacije. Kurs Energoinvesta porastao je za čak 25% i dostigao 1,99 KM. Fabrika duhana Sarajevo je današnju trgovinu započela cijenom od 60 KM po dionici, da bi se ona na kraju dana spustila na 59,84 KM, što je i dalje odličnih 6,86% u plusu u odnosu na jučer. To je i najveća vrijednost dionice FDS-a u posljednjih godinu dana. Zenička IK banka je danas zaronila u crveno zahvaljujući jednoj transakciji po cijeni 54 KM (-6,49%). Vrijednosti Bosnalijeka (11 KM) i mostarske Elektroprivrede (33 KM) ostale su nepromijenjene.

Dionicama dva investiciona fonda trgovano je na kotaciji fondova. Oba su zadržala prethodne vrijednosti, pa je kurs Big investicione grupe ostao 2,43 KM, a MI group-e 1,80 KM.

Tagovi: Sarajevska berza, Fabrika duhana Sarajevo, Energoinvest, BH Telecom, Bosnalijek, SASX-10, SASX-30, BIFX, SASE:FDSSR
PROČITAJ I OVO
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
MJERE
Turistički sektor: Ovo su četiri mjere za spas turizma
ZAGREB - Zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
SUSPENZIJA
Dogovorno suspendiran Kolektivni ugovor ugostiteljstva
ZAGREB - HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije potpisali su Sporazum koji izvan snage stavlja Kolektivni ugovor ugostiteljstva (potpisan 20. prosinca 2019.) te njegov Dodatak (potpisan od 4. veljače 2020.).
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE