GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska berza: Promet na polugodištu 269,6 miliona KM

Sarajevska berza: Promet na polugodištu 269,6 miliona KM
SASE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2017 / 08:56
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - U prvom polugodištu 2017. godine na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 269, 6 miliona KM, što čini 49,6 posto od ukupno ostvarenog prometa na bh. berzama. 

Od četiri berzanska indeksa dva su zabilježila rast vrijednosti - SASX-30 porastao je za 0,79 posto u odnosu na prethodni period, a Islamski indeks SASX-BBI za 2,96 posto. Glavni berzanski indeks SASX-10 potonuo je za 11,08 posto, dok je indeks investicijskih fondova BIFX oslabio 6,73 posto.
Oba vrijednosna papira izlistana na kotaciji - Bosnalijek i Sarajevska pivara - doživjela su pad kursa, prvi - 7,65 posto, a drugi od -32,90 posto.

Oslabile su i dionice društava BH Telecom i Elektroprivreda koja imaju najveće učešće u indeksu SASX-10. Visok je bio pad kursa Elektroprivrede BiH - 19,10 posto na 9,70 KM, dok je pad cijene BH Telecoma iznosio -0,99 posto na 15 KM. Dok je dionica Elektroprivrede HZHB Mostar ostala na istoj vrijednosti od 25,50 KM, dionica Fabrike duhana Sarajevo doživjela je pad sa 80 na 65 KM, ili procentualno izraženo -18,75 posto.

Na Kotaciji fondova ZIF BIG Investiciona gr. ,koji ima najveće učešće u indeksu BIFX, zabilježio je pad vrijednosti od -5.00 posto. Najviše je ojačao ZIF Bosfin 43,75 posto na 4,60 KM, a na dobitku su bili i ZIF MI Group 13,27 posto i ZIF Eurofond 6,06 posto. Najveći pad doživjele su dionice ZIF Prof plus -24,65 posto na 3,24 KM. Najveći promet na kotaciji fondova ostvaren je dionicama ZIF "Bonus" uz pad kursa od 12,66 posto.

Sveukupno najveći promet u prvom polugodištu ostvaren je dionicama "Energonove" d.d. Sarajevo u iznosu od 6,5 mil. KM. Cijena dionice ovog društva porasla je u odnosu na prethodni period za 10,87 posto. Na drugom mjestu po ostvarenom prometu je "Ingram" d.d. Srebrenik sa iznosom od 4,02 mil. KM, a na trećem BH "Telecom" d.d. Sarajevo sa 3.19 mil KM.

Na kotaciji obveznica, trgovano je ukupnoj vriejdnosti 7,18 mil. KM, od toga najviše obveznicama ratnih potraživanja Federacije BiH u iznosu od 6,9 mil. KM.
Gledano po strukturi investitora, najveći promet (52,96 posto na kupovnoj i 34,47 posto na prodajnoj strani) obavljen je putem skrbničkih računa. Domaći investitori učestvovali su na kupovnoj strani sa 43,18 posto, a na prodajnoj sa 59,13 posto. Više su prodavali nego kupovali i strani investitori, 6,40 posto na prodajnoj naspram 3,86 posto na kupovnoj strani.

Koristeći infrastrukturu Sarajevske berze u prvom polugodištu održano je osam primarnih emisija, u ukupnom iznosu od 170.6 mil. KM, od čega je bilo šest emisija trezorskih zapisa FBiH i dvije emisije obveznica Kantona Sarajevo.
Vodeći brokeri po ostvarenom prometu su Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina sa 153.78 mil KM, VGT Broker sa 114,5 mil. KM i SEE Investment Solutions sa 98,7 mil. KM.

Po broju zaključenih transakcija prednjače Unibroker (1229), Raiffeisen bank (906) i AW Broker (806).

Tagovi: Sarajevska berza, BH Telecom, Bosnalijek, Elektroprivreda BiH, Fabrika duhana Sarajevo, SASX-10, SASX-30
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Dalekovod dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka je burza danas ponudila slabašan promet i pad indeksa.
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u
FOREX
Dolar blago ojačao; u fokusu predsjednička debata u SAD-u

LONDON - Tečaj dolara blago je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima premašest najznačajnijih svjetskih valuta dok tržišta čekaju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata Donalda Trumpa i Joa Bidena.

Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Naručeno više od 1,2 milijardi doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa
MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE