GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska berza operativno povezana sa SEE Linkom

Sarajevska berza operativno povezana sa SEE Linkom
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2017 / 16:15
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Nakon potpisivanja sporazuma o pridruživanju početkom ove godine, Sarajevska berza (SASE) postala je aktivan član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na tu burzu.

Time je SASE postala četvrta burza koja se aktivno uključila u SEE Link nakon tri burze utemeljiteljice (Bugarske, Makedonske i Zagrebačke), Beogradske burze i Ljubljanske burze, koje su operativno pridružene SEE Linku krajem prošle godine, i Banjalučke burze, koja je priključena ove godine.

Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze, izjavio je:

- Danas smo korak bliže cilju stvaranja regionalnog tržišta kapitala u jugoistočnoj Europi. Povezivanjem Sarajevske berze i SEE Linka pokazujemo predanost da naše tržište bude dinamičnije i vidljivije za međunarodne ulagatelje, a istovremeno domaćim ulagateljima otvara se mogućnost uključivanja u regionalna tržišta. Uzbuđeni smo što smo dio SEE Link mreže jer je to prvi projekt koji ima sve prednosti povezane sa stvaranjem integriranog tržišta, a istodobno dopuštajući da sve burze koje sudjeluju zadrže svoj identitet i ulogu na lokalnim tržištima.

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu. EBRD je osigurao potporu u iznosu od € 540 000 namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, dok su burze utemeljiteljice doprinijele s € 80 000 kapitalno osnaživši SEE Link. Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima financiranja te promicanja razvoja domaćih izvora financiranja.

SEE Link sustav za razmjenu naloga postao je u potpunosti operativan krajem ožujka 2016. Dva SEE Link indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI ‒ računaju se od početka travnja 2016., a ove godine revidirani su uključivanjem dionica s novih tržišta. U dolazećem razdoblju planirana je dodatna revizija indeksa kako bi se osigurao čim reprezentativniji pregled regionalnog tržišta.

Atenska burza trenutačno je u procesu operativnog povezivanja sa SEE Link mrežom.

Priključenjem SASE-a, SEE Link sustav trenutačno podržava trgovanje na sedam tržišta, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 52 milijarde USD i više od 1200 vrijednosnica dostupnih za trgovanje.

Trenutačno su na platformu priključena 32 investicijska društva, tj. brokerske kuće, dok su članovi Sarajevske burze u procesu stjecanja članstva u SEE Linku.
Cilj je SEE Link projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

Tagovi: Sarajevska berza, SEE Link, Zagrebačka burza, Atenska burza, Beogradska berza, Tarik Kurbegović
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj veliki broj neispravnih zaštitnih maski, najviše iz Kine
MASKE
U Hrvatskoj veliki broj neispravnih zaštitnih maski, najviše iz Kine
ZAGREB - Europska komisija danas je objavila godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate, koji služi brzom obavješćivanju u slučajevima pojave opasnih neprehrambenih proizvoda široke potrošnje i njihovu uklanjanju s tržišta.
Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo
CJEPIVO
Austrija će zajedno s Izraelom i Danskom proizvoditi vlastito cjepivo
BEČ - Austrija se u opskrbi cjepivom protiv koronavirusa ne želi više oslanjati isključivo na Europsku uniju, rekao je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz najavivši razvoj novih varijanti cjepiva zajedno s Izraelom i Danskom.
Dolarov indeks i dalje u plusu, rizičnije valute oslabile
FOREX
Dolarov indeks i dalje u plusu, rizičnije valute oslabile
LONDON - Dolar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema šest najvažnijih svjetskih valuta, a rizičnije su valute oslabile na svjetskim tržištima, jer su investitori, zbog zabrinutosti oko rasta prinosa na obveznice, bili skloniji valutama koje percipiraju sigurnim lukama.
HPK: Potrošače se obmanjuje hrvatskim oznakama na uvoznom mlijeku
MLIJEKO
HPK: Potrošače se obmanjuje hrvatskim oznakama na uvoznom mlijeku
ZAGREB - Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u utorak su pozvali nadležne državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se zadnjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko na čija pakiranja se stavljaju hrvatske oznake (šahovnice, kockice) te se obmanjuje potrošače kako se radi o domaćem mlijeku.
Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2020. porasle 0,5 posto
BLAGI RAST
Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2020. porasle 0,5 posto
ZAGREB - Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2020. godini porasle su 0,5 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE