GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska berza operativno povezana sa SEE Linkom

Sarajevska berza operativno povezana sa SEE Linkom
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2017 / 16:15
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Nakon potpisivanja sporazuma o pridruživanju početkom ove godine, Sarajevska berza (SASE) postala je aktivan član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na tu burzu.

Time je SASE postala četvrta burza koja se aktivno uključila u SEE Link nakon tri burze utemeljiteljice (Bugarske, Makedonske i Zagrebačke), Beogradske burze i Ljubljanske burze, koje su operativno pridružene SEE Linku krajem prošle godine, i Banjalučke burze, koja je priključena ove godine.

Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze, izjavio je:

- Danas smo korak bliže cilju stvaranja regionalnog tržišta kapitala u jugoistočnoj Europi. Povezivanjem Sarajevske berze i SEE Linka pokazujemo predanost da naše tržište bude dinamičnije i vidljivije za međunarodne ulagatelje, a istovremeno domaćim ulagateljima otvara se mogućnost uključivanja u regionalna tržišta. Uzbuđeni smo što smo dio SEE Link mreže jer je to prvi projekt koji ima sve prednosti povezane sa stvaranjem integriranog tržišta, a istodobno dopuštajući da sve burze koje sudjeluju zadrže svoj identitet i ulogu na lokalnim tržištima.

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu. EBRD je osigurao potporu u iznosu od € 540 000 namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, dok su burze utemeljiteljice doprinijele s € 80 000 kapitalno osnaživši SEE Link. Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima financiranja te promicanja razvoja domaćih izvora financiranja.

SEE Link sustav za razmjenu naloga postao je u potpunosti operativan krajem ožujka 2016. Dva SEE Link indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI ‒ računaju se od početka travnja 2016., a ove godine revidirani su uključivanjem dionica s novih tržišta. U dolazećem razdoblju planirana je dodatna revizija indeksa kako bi se osigurao čim reprezentativniji pregled regionalnog tržišta.

Atenska burza trenutačno je u procesu operativnog povezivanja sa SEE Link mrežom.

Priključenjem SASE-a, SEE Link sustav trenutačno podržava trgovanje na sedam tržišta, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 52 milijarde USD i više od 1200 vrijednosnica dostupnih za trgovanje.

Trenutačno su na platformu priključena 32 investicijska društva, tj. brokerske kuće, dok su članovi Sarajevske burze u procesu stjecanja članstva u SEE Linku.
Cilj je SEE Link projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

Tagovi: Sarajevska berza, SEE Link, Zagrebačka burza, Atenska burza, Beogradska berza, Tarik Kurbegović
PROČITAJ I OVO
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
NEISKORIŠTENE PRILIKE
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
ANALIZA - Hrvatsko ratarstvo već danas ima, zbog svoje konkurentnosti, potencijal za podizanje dodane vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti u preradi, te bi moralo biti temelj za izradu budućih strateških akcijskih planova u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni zbog rasta broja zaraženih
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u SAD-u i Europi, što će negativno utjecati na oporavak gospodarstava.
Wall Street pao drugi dan zaredom
PAD
Wall Street pao drugi dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
REKORDERI
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
ŠANGAJ - Kineski milijarder i "tehnološki tajkun" Jack Ma je ispisao povijest očekivanom prodajom dionica u vrijednosti od 34 milijarde dolara čime je nadmašio rekord koji je ranije držala saudijska naftna kompanija Saudi Aramco.
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi blago ojačali, u opreznom trgovanju dok ulagači za nove smjernice čekaju poslovna izvješća kompanija za prvih devet mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE