GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska berza: Milionski promet obveznicama

Sarajevska berza: Milionski promet obveznicama
CLOSING BELL SASE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2016 / 15:45
Autor: Aida Bučo, SEE Investment Solutions
SARAJEVO - Milionskim prometom je završena ovosedmična trgovina na Sarajevskoj berzi. Vrijednost današnjeg trgovanja premašila je 1,56 miliona KM, a najveći dio (1.238.498 KM) ostvaren je na kotaciji obveznica.
Trgovano je samo obveznicama FBiH po osnovu ratnih potraživanja serije 1D (627.903 KM) i 1E (610.595 KM). Najtrgovanija dionica danas je IK banka sa 133 hiljade KM prometa. SASX-10 se nije uspio zadržati iznad 700 indeksnih poena, te je sedmicu završio na 695,56 KM poena (-0,70%). I preostala dva indeksa su u minusu, pa je BIFX oslabio za 0,87%, a SASX-30 izgubio 0,11% vrijednosti.

Dionicama šest emitenata trgovano je u SASX-10. Dobitnik je samo Fabrika duhana Sarajevo čijim je dionicama prometovano po 51,72 KM (%2B1,58%). Gubitnik dana je sarajevska Elektroprivreda, koja se spustila na 16,50 KM (-3,96%). Pad veći od 3% bilježi i Energoinvest, koji je sedmicu završio na 1,52 KM po dionici. Novi pad od 0,75% spustio je cijenu dionice Bh telecoma na 15,41 KM. Minimalnu promjenu (-0,04%) bilježi IK banka, dok je po nepromijenjenoj cijeni (5,51 KM) trgovano dionicama tešanjskog Enkera.

Dionicama četiri investiciona fonda trgovano je u vrijednosti 13.751 KM. Najveći promet pripada jedinom dobitniku na kotaciji fondova – tuzlanskom Eurofondu. Cijena je porasla za 1,96% i iznosi 1,04 KM. Najslabiji rezultat imale su dionice MI groupe, kojima je trgovano po 2,05 KM (-8,89%). Kurs Big investicione grupe spušten je na 2,30 KM i niži je za 0,86% u odnosu na prethodnu trgovinu. Bez promjene vrijednosti završilo je trgovanje za Prevent invest (4,50 KM).

Tagovi: Sarajevska berza, SASX-10, SASX-30, BIFX, BH Telecom, Bosnalijek, Fabrika duhana Sarajevo, Energoinvest
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
Dolar nastavio slabiti prema košarici valuta
FOREX
Dolar nastavio slabiti prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak nastavio slabiti u odnosu na košaricu šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima dok investitori za daljnje smjernice čekaju nove globalne gospodarske pokazatelje i početak sezone objave poslovnih izvješća u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE