GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevo: Korisnici kredita u francima odjeveni kao Djed Mraz dijelili sudske presude

Sarajevo: Korisnici kredita u francima odjeveni kao Djed Mraz dijelili sudske presude
DOMIŠLJATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2016 / 17:41
Autor: odjeveni kao Djed Mraz dijelili sudske presude
SARAJEVO - Skupina korisnika kredita u švicarskim francima iz Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pred sjedištem uprave Hypo banke u Sarajevu odjevena u odore Djeda Mraza organizirala prosvjed, pokušavši predstavnicima uprave banke kao novogodišnje darove uručiti sudske presude kojima su krediti s valutnom klauzulom proglašeni nezakonitima.
Pred središnjicom Hypo banke se na poziv udruge "Švicarac" koja zastupa interese korisnika spornih kredita okupilo tridesetak osoba, a njih desetak bili su odjeveni poput Djeda Mraza.

Ulazak u zgradu banke zapriječili su im zaštitari, no prosvjednici se nisu dali smesti pa su preslike presuda polijepili po okolnim stupovima.

Predsjednik udruge "Švicarac" Kemal Duraković kazao je novinarima kako su donijeli primjerke 450 prvostupanjskih presuda koje, po njegovim riječima, zorno svjedoče o "lopovluku" banke.

"Mi smo ovdje samo radi istine", kazao je Duraković, dodajući kako se banka okoristila valutnom klauzulom i opljačkala golem novac od svojih klijenata na temelju naraslih kamata.

Nitko od predstavnika Hypo banke nije želio komunicirati s prosvjednicima, a naknadno su medijima poslali priopćenje u kojemu su naveli kako su u BiH dosad donesene samo dvije pravomoćne presude u slučaju tužbi zbog kredita u švicarskim francima, obje u korist banke, što znači da su sudovi time priznali zakonitost valutne klauzule.

"Performanse gospodina Durakovića, predsjednika udruge "Švicarac", ne komentiramo, kao ni metode i rječnik koji koristi za izražavanje svojih stavova", stoji u priopćenju Hypo banke.

Austrijska je vlada 2015. prodala Hypo banku, dotad poznatu po rizičnim plasmanima na Balkanu, američkom investicijskom fondu Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ,a u priopćenju se dodaje kako novi vlasnici svojom strategijom poslovanja u BiH u 2016. godini nude niz olakšica klijentima s kreditima u valutnoj klauzuli, kojih u toj zemlji ima točno 5326.

"Olakšice podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa, otpis dijela dugovanja te konverziju kredita. Samo u 2015. 591 klijent u BiH je zatvorio kredit ili ga je konvertirao u drugu valutu temeljem sporazuma s bankom", naveli su iz Hypo banke.

Parlament BiH je potkraj 2015. usvojio zakon kojim je ukinuo mogućnost plasiranja kredita uz valutnu klauzulu s iznimkom eura, no on se odnosi samo na buduće ugovore i ne predviđa nikakve pogodnosti za osobe koje su takve kredite uzele ranije.

Tagovi: krediti u francima, Sarajevo, Djed Mraz, Hypo Alpe-Adria banka
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
FOREX
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama u poboljšanom ozračju prema riziku na međunarodnim tržištima jer su investitore ohrabrila izvješća o blagim simptomima omikrona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.
Wall Street porastao na početku tjedna
RAST
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva tjedna pada, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa.
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE