GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sapin: Spajanje LSE-a i Deutsche Boersea potencijalna prijetnja slobodnom tržišnom natjecanju

Sapin: Spajanje LSE-a i Deutsche Boersea potencijalna prijetnja slobodnom tržišnom natjecanju
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2016 / 14:21
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Planirano udruživanje London Stock Exchangea (LSE) i Deutsche Boersea, 'teško' oko 30 milijardi dolara, izaziva zabrinutost zbog mogućeg narušavanja slobodnog tržišnog natjecanja, izjavio je u petak francuski ministar financija Michel Sapin.
Njegova izjava ima veću težinu od one kolege mu u vladi, ministra gospodarstva Emmanuela Macrona iz veljače, jer dolazi od čovjeka zaduženog za bankarsku i financijsku industriju u Francuskoj i jer se njome upozorava na potencijalne posljedice takvog spajanja po europsko gospodarstvo.

Ministar Macron već je u Bruxellesu izrazio zabrinutost u vezi potencijalnih problema na planu tržišnog natjecanja povezanih s predloženim spajanjem, ističući da će Francuska procijeniti strateške posljedice takvog poteza po Pariz kao financijsko središte, podsjeća Reuters.

Predloženim spajanjem stvorila bi se grupa u rangu američke burze ICE koja je zauzela goleme udjele na europskim tržištima izvedenica. Nova bi kompanija ujedno prestigla manje europske konkurente poput Euronexta koji upravlja Pariškom burzom kao i burzama u Amsterdamu, Bruxellesu i Lisabonu.

"Želio bih izraziti zabrinutost francuske vlade u pogledu tog udruživanja. Imamo sumnje u pogledu posljedica koje bi ono moglo imati po financiranje realnog gospodarstva u Francuskoj i u Europi", navodi se u odgovoru ministrova glasnogovornika Reutersu.

"Spajanjem takvih dviju tvrtki nastat će velika skupina koja bi mogla unutar sebe zadržati većinu instrumenata potrebnih za efikasno funkcioniranje naših tržišta. To stvara prijetnje slobodnom tržišnom natjecanju pa želimo biti sigurni da će se Europska komisija uključiti kako bi se izbjegla situacija koja nekog stavlja u dominantnu poziciju", stoji dalje u pisanom odgovoru Sapinova glasnogovornika.

Tagovi: Londonska burza, Deutsche Boerse, Michel Sapin
PROČITAJ I OVO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
VRLO DOBRO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
ZAGREB - Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od samo 25 posto.
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara
BIZARNO
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

MADRID - Restoran na španjolskoj obali odlučio se na novu mjeru borbe protiv koronavirusa uvodeći aplikaciju virtualnog konobara kako bi smanjio kontakte s osobljem i rizik zaraze.

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
SOLIDNO
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
PULA - Za nama je udarni turistički vikend kada je u Istru ušlo više od 116 tisuća turista, a na Poluotoku ih trenutno boravi gotovo dvjesto tisuća.
Zlato na novom rekordu
UZLET
Zlato na novom rekordu
LONDON - Cijene zlata dohvatile su jutros novi rekord na poticajjima slabijeg dolara i padajućih obvezničkih prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE