GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Santini: Vlada će prodati sve što može ne vodeći računa o nacionalnim interesima

Santini: Vlada će prodati sve što može ne vodeći računa o nacionalnim interesima
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2013 / 11:09
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ZAGREB - Predložena nova sistematizacija državnih poduzeća namijenjenih privatizaciji, a radi pukog krpanja proračuna uslijed krize, upućuje na zaključak o finalnom uzmicanju države pred ideologijom neoliberalizma.
Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) je početkom ovog mjeseca predložio vladi novu sistematizaciju više desetaka poduzeća u državnom portfelju, s ciljem razvrstavanja na ona koji su i dalje od strateškog interesa i ona koja mogu biti stavljeni u većinskom dijelu na tržište. S obzirom na centraliziranost državnih institucija, međutim, nema sumnje da je DUUDI pritom samo potpisao već pripremljeno mišljenje iz vrha hrvatske vlade, što čitavoj proceduri daje ozbiljnost gotovo svršenog čina.

„Time se opet u novije vrijeme potvrđuje da kruta zbilja ruši vladinu bajku o zaštiti državnog i općeg društvenog interesa. Ona jedino još nastoji spasiti likvidnost proračuna i zaustaviti daljnji pad kreditnog rejtinga, a narednoj će vlasti prepustiti ostatak brige o nacionalnom gospodarstvu. No, to je ionako samo epilog dvadesetgodišnjeg procesa neoliberalnog uzmicanja države, pri čemu su veće i jače zemlje ipak sačuvale dosta vrijednosti, dok su manjima, osobito tranzicijskim, namijenjeni ogromni rizici i neizvjesnost radi nečije privatne koristi“, izjavio je za Deutsche Welle ekonomski analitičar Guste Santini.

A kategorizacije o kojima je riječ, objavljene na internetskim stranicama državnog ureda, nalik su izlogu za opću rasprodaju, podijeljenom na tri stupnja. U još jednom, zasebnom, ostavljena su rijetka poduzeća-monopoli od strateškog značaja, poput onih što reguliraju prometnu infrastrukturu. Uz njih stoji napomena „sačuvati za buduće generacije, ne predviđa se privatizacija“. Baš sve ostalo izuzev tih „mrvica sa stola“, pak, čini se osuđenim na bubanj.

U kategoriji „Društva od posebnog značenja“, s napomenom „moguća je privatizacija ili prodaja po posebnoj odluci“, izlistane su 24 tvrtke. Da nabrojimo samo neke od njih: Hrvatske željeznice – Cargo, Brodarski institut, Croatia airlines, Croatia banka, Hrvatska pošta, Hrvatska lutrija, Imunološki zavod, Jadrolinija, Luka Rijeka, Narodne novine, Brodogradilište Uljanik, te zračne luke – sedam najvećih. Sljedeća kategorija već nosi merkantilno ime „Tip Solidum“, i u njoj je desetak poduzeća u kojima država ima manjinski, ali značajan vlasnički udio.

Tako će na prodaju tih počesto kontrolnih paketa dionica biti stavljeni: Đuro Đaković Holding, Ina, Končar, Luka Ploče, Podravka, Atlanska plovidba, Sunčani Hvar, Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka. Napomene uz njih glase „puna izloženost tržišnoj utakmici“ i, nadasve, „osigurati punjenje proračuna“. Preostala, posljednja kategorija s nazivom „Koncesionari“ odnosi se na tamo nenavedene tvrtke i javna dobra poput autocesta – to je odranije poznato – koje vlada kani iznajmiti na više desetaka godina.

Ovaj svojevrsni katalog za postnovogodišnju rasprodaju trebao bi biti usvojen u vladi do kraja prvog kvartala, a zatim počinje dražba. Čitava operacija zasad inače ne bi ni bila primijećena – i ovako jedva da jest – da sindikalisti Petrokemije, kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva i drugog najvećeg hrvatskog izvoznika, nisu doznali kako se i njima planira privatizacijska sudbina, mada je to poduzeće već 15 godina eksplicitno zavedeno kao strateški državni resurs.

Zacijelo greškom, danas je Petrokemija svrstana pod „Tip Solidum“, a mjesto joj je valjda u „Društvima od posebnog značenja“, prema većinskom državnom vlasništvu. Bez obzira na to, tamošnji sindikalisti dobro su razumjeli iznesenu sistematizaciju po kojoj bi i ta kategorija bila izložena vjerojatnoj privatizaciji, te su poduzeli akciju obrane svog i javnog interesa, za početak se tek obrativši preko medija široj javnosti. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio im je nakon toga da nitko nije govorio o privatizaciji.

Ali, nažalost, ipak jest, koliko god se potom i predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović opravdavdavao da je sistematizacija pogrešno protumačena, kao i popratni njegov intervju u magazinu „Lider“. Uostalom, ni sam nije kasnije ponudio drugo tumačenje predmeta u toj igri „gluhog telefona“. Stoga bi se moglo zaključiti da vlasti zasad još testiraju javno mnijenje i razvrstavaju prioritete prema mogućem otporu radništva i drugih zainteresiranih društvenih subjekata, na koji bi mogle naići.

Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata iz Varaždina, jednog od najuspješnijih u tome pogledu, rekao nam je kako dosadašnja praksa privatizacije jasno upozorava da takvi postupci idu mahom na štetu radnika i šire javnosti.

„Radi kratkoročne koristi trenutne političke vlasti i privatnoga nečijeg profita, gaze se preostala prava zaposlenih, i još nas uvjeravaju da je to na našu zajedničku korist. A dosad smo barem dobro naučili da nipošto nije tako. I drugo, država uopće nije nužno loš gazda, osim ako vlastima nije cilj da nas uvjere u to.“

„No, mogli bismo od razvijenijih ekonomija preuzeti i neke druge modele organizacije, jer klasična privatizacija više očito nije prihvatljivo rješenje. Ova bi se kriza mogla tako iskoristiti i za radikalan zaokret prema razvoju radničkog dioničarstva, gdje se menadžeri moraju ponašati kao i u privatnim firmama. Danas na Zapadu postoji već mnogo takvih uspješnih primjera, a ima ih nekoliko i u Hrvatskoj, koji više nego jasno dokazuju da ljudi koji tamo rade ipak najodgovornije brinu o svom poslovanju“, poručuje Miličić.

Tagovi: privatizacija, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, DUUDI, Guste Santini, Siniša Miličić, Petrokemija, Podravka, Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
Kriptovalute stižu na Wall Street
VELIKI INTERES
Kriptovalute stižu na Wall Street
NEW YORK - Povećani interes institucionalnih investitora, prihvaćanje od strane sve više kompanija i platnih sustava, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su donijeli optimizam u svijet kriptovaluta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE