GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šantić: Razina proračunskog deficita ugodno izneanđenje

Šantić: Razina proračunskog deficita ugodno izneanđenje
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2016 / 12:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o deficitu u 2015. godini od 3,2 posto BDP-a ugodno su iznenađenje, a i javni dug na razini od 86,7 posto BDP-a usporava rast, kaže glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke Zdeslav Šantić.
Prema podacima DZS-a, manjak u proračunu konsolidirane opće države u 2015. godini iznosio je 10,7 milijardi kuna ili 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je konsolidirani dug opće države dosegnuo 289,7 milijardi kuna, odnosno 86,7 posto BDP-a.

"Zasigurno je najugodnije iznenađenje razina proračunskog manjka, koji se nalazi na 3,2 posto BDP-a. Pogotovo to treba staviti u kontekst 2014. godine, kada je manjak premašivao 5 posto BDP-a", ističe Šantić.

Usporedbe radi, manjak opće države za 2014. godinu iznosio je 18,1 milijardu kuna ili 5,5 posto BDP-a, dok je dug opće države na kraju 2014. bio 284,2 milijardi kuna, odnosno 86,5 posto BDP-a, pokazuju revidirani podaci DZS-a.

Velik utjecaj na iznos deficita u 2015. imao je znatan pad proračunskog salda državnog proračuna u odnosu na planirani, s 12,5 na 8,85 milijardi kuna, navodi se u izvješću DZS-a.

Navodeći pozitivne čimbenike koji su utjecali na smanjenje deficita, kao najznačajniji Šantić izdvaja gospodarski rast koji je nadmašio očekivanja. Lani je, naime, BDP porastao 1,6 posto, dok su na početku godine analitičari očekivali rast gospodarstva najviše do 0,5 posto.

S druge strane, kaže Šantić, negativno je na smanjenje deficita utjecao lanjski pad potrošačkih cijena, jer je negativno odrazio na visinu proračunskih prihoda. Prošle godine naime, zabilježena je u Hrvatskoj deflacija, drugu godinu zaredom, pa su potrošačke cijene pale za 0,5 posto.

"Uz istodobno smanjenje proračunskog manjka i rast BDP-a, bilježimo i usporavanje javnog duga, pogotovo jer su podaci za 2014. korigirani naviše pa je tako javni dug lani gotovo stagnirao", kaže Šantić.

Ipak, napominje da treba uzeti u obzir činjenično stanje, odnosno da je razina hrvatskog javnog duga na osjetno većoj razini nego u usporedivim gospodarstvima članica EU iz središnje i istočne Europe.

"Dublje gledano, možemo primijetiti da su nastavljeni i određeni negativni trendovi, primjerice kad se gledaju rashodi opće države, pa ćemo primijetiti da su u 2015. godini značajno smanjenje kapitalne investicije javnog sektora, ali isto tako i da je nastavljen pritisak na rast kamata koje država plaća", napominje Šantić.

Po podacima DZS-a, trošak kamata lani je iznosio 11,93 milijarde kuna, što je 460 milijuna više nego 2014. godine. Bruto investicije u fiksni kapital, pak, lani su iznosile 9,4 milijarde kuna, što je za 2,7 milijardi manje nego u godini ranije.

Dodaje da treba uzeti u obzir činjenica da je lani nastavljeno, a očekuje se i ove godine, povoljno raspoloženje na međunarodnim financijskim tržištima, prije svega zbog mjera ECB-a. "Međutim ovaj rast kamata ukazuje da je Hrvatska izuzetno osjetljiva na eventualne promjene monetarne politike ECB-a i da će, kada se ovo razdoblje izuzetno niskih, pa čak i negativnih kamatnih stopa, završi Hrvatska biti izuzetno osjetljiva. To će stvoriti pritisak na daljnji rast kamata, pogotovo s trenutnom premijerom rizika, što će onda zahtijevati da država poveća svoj primarni suficit, koji je zabilježen u 2015. godini, da bi se kontrolirao rast javnog duga", zaključuje Šantić.

U 2015. prvi put se bilježi primarni suficit opće države od 1,22 milijardi kuna ili 0,36 posto BDP-a, ističe se u izvješću DZS-a.

Tagovi: proračunski deficit, deficit, proračun
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka dobitnica dana, snažan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka dobitnica dana, snažan rast indeksa
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela snažan rast uz solidnu razinu prometa.
Ante Armanda kupio 5.100 dionica Ingre
KUPNJA
Ante Armanda kupio 5.100 dionica Ingre
ZAGREB - Član Nadzornog odbora Ingre Ante Armanda kupio je 5.100 dionica ove kompanije.
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
FOREX
Dolarov indeks nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca
LONDON - Dolar je u srijedu nakratko dosegnuo najviše razine u dva mjeseca prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer investitore brine drugi val koronavirusne zaraze, posebno u Europi, i nova ograničenja radi njezina suzbijanja.
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
HRANA
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj nije iskoristila prilike koje je pružila koronakriza
ANALIZA - Unatoč svim povoljnijim trendovima na tržištu zbog utjecaja korona krize, tek rijetki domaći proizvođači povrća ove će godine biti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima.
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica stabilne, a ulagače, zabrinute zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize, nije ohrabrio ni jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE