GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šangajska lista: Zagrebačko sveučilište iza beogradskog i ljubljanskog

Šangajska lista: Zagrebačko sveučilište iza beogradskog i ljubljanskog
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2012 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najbolje svjetsko sveučilište jest Harvard, a među prvih 500 već drugu godinu za redom je Sveučilište u Zagrebu, pokazala je nedavno objavljena Šangajska lista.

Među 500 najboljih, nalazi se i Sveučilište u Ljubljani, koje je već nekoliko godina na listi, a ove se godine na popisu prvi put pojavio i Univerzitet u Beogradu.

Prema Šangajskoj listi Harvard je već godinama najbolje sveučilište na svijetu, a slijede ga, kao i prošle godine, Stanford i Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Na četvrtom mjestu je Sveučilište California Berkeley, a peti britanski Cambridge. Među prvih 10 su i California Institute of Technology, Princeton, Columbia, Sveučilište Chicago i Oxford. Kao i dosad Šangajska lista, pokazala je nadmoć angloameričkih sveučilišta. Među 30 najboljih na svijetu, 23 su američka, četiri britanska, dva japanska sveučilišta, jedno kanadsko i jedno švicarsko sveučilište (ETH).

Šangajsku listi najboljih svjetskih univerziteta svake godine objavljuju znanstvenici sa Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju. Lista prvenstveno prepoznaje znanstvene rezultate, a zasniva se na nekoliko pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeka: broju završenih studenata i profesora koji su dobitnici Nobelove nagrade ili Fieldsove medalje (dodjeljuje se svake četiri godine za najveća postignuća u matematici znanstvenicima do 40. godine), broju istraživača s velikim brojem citata, broju radova objavljenih u vodećim časopisima Nature i Science, broju radova indeksiranih u najrelevantnijim znanstvenim bazama te prosječnom akademskom uspjehu zaposlenika ( računa se kao omjer prethodnih pet vrijednosti i broja stalno zaposlenih u znanstveno-nastavnim i nastavnim zvanjima).

Kineski su znanstvenici ove godine analizirali 1200 sveučilišta u svijetu, od kojih su izabrali 500 najboljih. Kao i prošle godine, Sveučilište u Zagrebu svrstano je između 401. i 500. mjesta. Na tu su poziciju svrstani i Sveučilište u Ljubljani, koje se na Šangajskoj listi pojavljuje već nekoliko godina, te Univerzitet u Beogradu koji je prvi put na popisu. Da zagrebačko sveučilište zaostaje za ljubljanskim, poznata je činjenica. No, Šangajska lista pokazala je da pomalo iznenađujući rezultat: Sveučilište u Zagrebu po broju radova indeksiranih u bazama SciCit i SSCI te prosječnom akademskom uspjehu zaposlenika zaostaje za Univerzitetom u Beogradu.


Tagovi: Sveučilište u Zagrebu, Šangajska lista, Beogradski univerzitet, Ljubljansko sveučilište, Harvard, Cambridge, Berkeley
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE